Η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλές φιλίες χαλάνε όταν γίνεσαι μαμά

Η πικρή αλήθεια είναι ότι πολλές φιλίες χαλάνε όταν γίνεσαι μαμά

Όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, πίστευα ότι δεν άλλαζαν και πολλά στην καθημερινότητά μου. Ήμουν πολύ εξωστρεφής και περνούσα αρκετό χρόνο με τις φίλες μου. Μαζευόμασταν στο σπίτι η μια της άλλης, τσιμπολογούσαμε λιχουδιές και μιλούσαμε για τα πάντα. Αυτό φανταζόμουν ότι θα γινόταν και μετά το μωρό, με τη διαφορά ότι σε αυτές τις συναθροίσεις θα ήταν παρών και ο γιος μου.

Μια συνάδελφός μου, η οποία είχε ήδη δυο παιδιά, με είχε προειδοποιήσει ότι τα πράγματα δεν θα πήγαιναν όπως τα είχα στο μυαλό μου. Μάλιστα, με συμβούλευσε να κλείσω το κινητό μου και να πάρω τηλέφωνο τις φίλες μου, μόνο όταν θα ένιωθα έτοιμη να τις δω. Φυσικά, την αγνόησα.

Είπα στον σύζυγό μου να καλέσει τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους και να τους προσκαλέσει να μας επισκεφτούν μετά τη γέννα. Όταν γύρισα όμως απ' το μαιευτήριο, δεν ήμουν ο ίδιος άνθρωπος. Ήμουν ένα ράκος...

Ακόμα και τότε πίστευα ότι θα τα έβγαζα πέρα με όλους αυτούς του φίλους που έρχονταν να μας δουν. Μέχρι που μια Κυριακή, μπήκα στο μπάνιο με το μωρό στην αγκαλιά μου, κάθισα στο πάτωμα και συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να μιλήσω σε κανέναν.

Από τότε που έγινα μαμά, άλλαξα. Κλείστηκα στον εαυτό μου. Ο χρόνος που περνούσα με τις φίλες μου, δεν ήταν όπως είχα φανταστεί. Όλη μου η ενέργεια πήγαινε στο μωρό μου...Και μετά στο δεύτερο παιδί μου. Και αργότερα, στο τρίτο. Η κοινωνική μου ζωή δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τη μητρότητα.

Όλα ήταν πιο δύσκολα και κουραζόμουν περισσότερο. Οι προτεραιότητές μου είχαν αλλάξει. Αντί να βγω με τις φίλες μου, προτιμούσα να μείνω με τη φόρμα στο σπίτι και να τους στέλνω μηνύματα.

Μετά από τρία παιδιά, συνειδητοποίησα την πικρή αλήθεια: πολλές φιλίες χαλάνε όταν γίνεσαι μαμά. Και δεν πειράζει!

Πιο παλιά βασανιζόμουν απ' τις τύψεις... Όταν, όμως, και οι φίλες μου έγιναν μαμάδες και πέρασαν ό,τι και εγώ, κατάλαβα ότι δεν έκανα κάτι λάθος. Απλώς συμβαίνει... Σίγουρα η φιλία είναι ζωτικής σημασίας για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, αλλά δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε αν χαθούμε με κάποιους φίλους μας. [...]

Τώρα, τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και κοντεύουν να μπουν στην εφηβεία. Με σιγουριά, λοιπόν, μπορώ να σου πω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα γνωρίσεις νέες φίλες ή μπορεί να κάνεις ξανά παρέα με κάποιες, με τις οποίες χαθήκατε στο παρελθόν. Μπορεί να μην είναι το ίδιο, αλλά δεν έχει σημασία.

Οι περισσότερες γυναίκες καταλαβαίνουν, γιατί όλες περνάμε από αυτή τη φάση. Και για να λέμε την αλήθεια, την αληθινή φίλη δεν θα την πειράξει αν χαθείς για ένα διάστημα. Αντίθετα, θα είναι δίπλα σου όταν την χρειαστείς.

Μπορεί να έχεις λιγότερες φίλες από όταν ήσουν ελεύθερη και χωρίς παιδιά, όμως, οι τωρινές σου φιλίες είναι πάρα πολύ δυνατές και ουσιώδεις.

Πηγή: mom.com

v