Ειδικός: Μην κάνετε χατίρια στα παιδιά για να αποφύγετε τα ξεσπάσματά τους

Ειδικός: Μην κάνετε χατίρια στα παιδιά για να αποφύγετε τα ξεσπάσματά τους

Είστε στο σούπερ μάρκετ και ενώ βάζετε στο καλάθι τα ψώνια της εβδομάδας, το παιδί σας ξαπλώνει ξαφνικά στη μέση του διαδρόμου κι αρχίζει να ουρλιάζει και να κλωτσάει επειδή θέλει κάτι που δεν του επιτρέπεται να το πάρει. Οι υπόλοιποι γονείς σας κοιτάζουν με οίκτο κι εσείς εύχεστε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί!

Ωστόσο, τίποτα δεν ηρεμεί το παιδί σας που όσο περνάει η ώρα κλαίει και πιο δυνατά, οπότε υποκύπτετε στην επιθυμία του και του κάνετε το χατίρι. Σύμφωνα, όμως, με την Elizabeth O'Shea, μια ειδική παιδαγωγό, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε. 

«Όταν τα παιδιά έχουν τέτοιου είδους ξεσπάσματα, πρέπει να πείτε “τι κρίμα που κάνεις έτσι… Αν δεν ξεσπούσες με αυτόν τον τρόπο, ίσως και να είχαμε αγοράσει αυτό που θες. Με αυτή τη συμπεριφορά, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση”». 

Στη συνέχεια, συμβουλεύει τους γονείς να μην υποχωρούν ποτέ σε τέτοιου είδους συμπεριφορές καθώς έτσι τροφοδοτούν τον θυμό τους και τα ενθαρρύνουν να τις επαναλάβουν. 

Η ειδική παιδαγωγός αναφέρει πως οι γονείς ξέρουν πάνω κάτω τί μπορεί να πυροδοτήσει ένα ενδεχόμενο tantrum. Μπορούν, λοιπόν, να συζητήσουν γι' αυτό πριν συμβεί: «Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας ενδέχεται να ξεσπάσει στο σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, μιλήστε του εκ των προτέρων και βάλτε τα όριά σας πριν επισκεφθείτε το κατάστημα». 

Αν παρόλα αυτά το παιδί ξαπλώσει κλαίγοντας στο διάδρομο επειδή δεν του κάνετε ένα χατίρι, λέει η Elizabeth O'Shea, πείτε του ότι καταλαβαίνετε την απογοήτευσή του, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να του αγοράσετε αυτό που θέλει.

Στη συνέχεια, εστιάστε στη λάθος συμπεριφορά του με την οποία δεν θα κερδίσει τίποτα. Αν χρειαστεί γονατίστε, βρεθείτε στο ύψος του και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Έτσι θα νιώσει ότι είστε δίπλα του και το καταλαβαίνετε χωρίς όμως να είστε πρόθυμοι να αθετήσετε τους κανόνες που θέσατε.

Πηγή: mirror.co.uk

v