Στη μαμά που κατέρρευσε μπροστά στο μωρό της: μη νιώθεις ένοχη που είσαι αληθινή

Στη μαμά που κατέρρευσε μπροστά στο μωρό της: μη νιώθεις ένοχη που είσαι αληθινή

Δεν πάνε πάνω από τρεις μέρες που την είδα να κλαίει μόνη στο παγκάκι. Το μωρό της κοιμόταν στο καρότσι του κι εκείνη, αποτραβηγμένη από τις υπόλοιπες μαμάδες της παιδικής χαράς, είχε ακουμπήσει το πρόσωπο στις παλάμες και τρανταζόταν από τους λυγμούς.

Λίγο νωρίτερα, όπως μου διηγήθηκε, είχε καταρρεύσει μπροστά στο μωρό της. Προσπαθούσε να το ταΐσει αλλά εκείνο δεν έτρωγε με τίποτα. Όλες ξέραμε πόσο έχει ταλαιπωρηθεί με τον θηλασμό πριν της πει ο γιατρός να ξεκινήσει γάλα του εμπορίου. Όλες γνωρίζαμε πως είχε μέρες να κοιμηθεί επειδή η μικρή δεν ήθελε το μπιμπερό και έκλαιγε όλη νύχτα. Η κούραση και η ανησυχία την είχαν καταβάλει και σήμερα δεν άντεξε και ξέσπασε στην κόρη της.

Πρώτα την ακούμπησε θυμωμένα στο διπλό κρεβάτι, έπειτα της έβαλε τις φωνές και τελικά άρχισε να κλαίει χωρίς σταματημό. 

Είμαστε μια παρέα οι μαμάδες της γειτονιάς και όταν την είδα έτσι, την πλησίασα και την πήρα αγκαλιά. Δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον εαυτό της που ξέσπασε μπροστά στο μωρό της. Οι τύψεις δεν την άφηναν σε ησυχία και δεν μπορούσε να ηρεμήσει!

Όλες το έχουμε περάσει (και το περνάμε ακόμα) αυτό. Είναι αβάσταχτο να ξεσπάς στα παιδιά κι έπειτα να το μετανιώνεις. Ωστόσο, είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ. Κάποιες φορές είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξεις τα συναισθήματά ή τα νεύρα σου. 

Σε σένα, λοιπόν, που κατέρρευσες μπροστά στο μωρό σου, δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι. Μην νιώθεις ενοχές που είσαι αληθινή. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τα έντονα συναισθήματα είναι καλό να τα εκφράζουμε και όχι να τα κρατάμε μέσα μας και να μας πνίγουν. 

Έχεις δικαίωμα να θυμώσεις, να στεναχωρηθείς, να χαρείς, να κλάψεις, να γελάσεις χωρίς να ζητήσεις το λόγο από κανέναν! Έχεις δικαίωμα να νιώσεις εξαντλημένη ή εξουθενωμένη, να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ξεχνώντας τις έγνοιες σου και να ξεκουραστείς. 



Όταν ηρεμήσεις, θα της ζητήσεις με τον τρόπο σου συγνώμη. Μπορεί να είναι πολύ μωρό για να καταλάβει αυτά που θα της πεις, αλλά η αγκαλιά και η φροντίδα σου θα της επιβεβαιώσουν ότι είσαι δίπλα της και την αγαπάς με όλη σου την καρδιά. 

Ξεφορτώσου λοιπόν τις ενοχές και μην αυτομαστιγώνεσαι άλλο! Είσαι μια υπέροχη μαμά που κάνει πάντα ό,τι καλύτερο μπορεί, ακόμα κι όταν κάνει λάθη. Μόνο εσύ ξέρεις πόσο σκληρά παλεύεις για να τα φέρεις όλα βόλτα. Όσες φορές κι αν πέσεις, θα ξανασηκωθείς. Το’ χεις, μην απελπίζεσαι! Και παράλληλα έχεις δίπλα σου κι όλες εμάς που νιώθουμε ακριβώς τα ίδια με σένα.

v