Μη ρωτάτε μια μαμά πότε θα μιλήσει το παιδί της (την αγχώνετε χωρίς λόγο)

Μη ρωτάτε μια μαμά πότε θα μιλήσει το παιδί της (την αγχώνετε χωρίς λόγο)

Ξέρουμε καλά πως δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο και πως το κάθε ένα αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Συνεπώς, δεν μπουσουλάνε όλα στο ίδιο χρονικό σημείο κατά την ανάπτυξή τους, ούτε χρησιμοποιούν κουτάλι και, φυσικά, ούτε μιλάνε σε μια προκαθορισμένη ηλικία. Η ομιλία, μάλιστα, μπορεί να καθυστερήσει τόσο να εδραιωθεί που οι γονείς να ανησυχήσουν μήπως συμβαίνει κάτι με το παιδί.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, εμείς που είμαστε απ’ έξω, καλό είναι να μην θίγουμε το θέμα χωρίς να υπάρχει λόγος και να αγχώνουμε τη μαμά για κάτι που, τις περισσότερες φορές, δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Καμία μαμά δεν μπορεί να ξέρει πότε θα μιλήσει το παιδί της...

Όταν πρόκειται για το παιδί της, μια μαμά ξέρει σίγουρα πολλά περισσότερα από εμάς, αφού είναι εκείνη που το μεγαλώνει λίγο λίγο καθημερινά και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω χωρίς να το ψάξει. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των πρωτέρων με τι ρυθμό θα εξελιχθεί το παιδί και πόσο γρήγορα ή αργά θα ξεπεράσει τα «ορόσημά» του. Συνεπώς, δεν μπορεί να ξέρει πότε θα αποφασίσει το παιδί να επικοινωνήσει με την ομιλία.

Αφού κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό

Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό ότι, πέρα από κάποιες βασικές ενδείξεις ότι αναπτύσσεται ομαλά, το κάθε παιδί παρουσιάζει τον δικό του ρυθμό και κατακτά την κάθε δεξιότητα στον δικό του χρόνο. Υπάρχουν παιδιά που στα δύο τους χρόνια βάζουν δύο λεξούλες στη σειρά, άλλα που δεν βάζουν καμία και άλλα που βάζουν πέντε. Δεν σημαίνει κάτι για το ένα ή το άλλο παιδί, εκτός και αν συντρέχουν και επιμέρους λόγοι ανησυχίας.

Εάν μια μαμά ανησυχεί καλύτερα να το συζητήσει με έναν ειδικό...

Σε κάθε περίπτωση, είναι φυσιολογικό για μια μαμά να ανησυχεί λίγο παραπάνω για το παιδί της και να ξεψαχνίζει το κάθε τι που θα παρατηρήσει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σημαντική δεξιότητα. Αν, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι προτιμότερο να το συζητήσει απευθείας με κάποιον ειδικό παρά με τον οποιονδήποτε άσχετο θεωρήσει ότι είναι θεμιτό να της βάζει ψύλλους στ’ αυτιά, αγχώνοντάς την.

Αφού μια συζήτηση μαζί σας θα χειροτερέψει τα πράγματα

Μια τόσο σοβαρή συζήτηση με κάποιον που δε γνωρίζει τις επιμέρους ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν πριν απαντηθεί το αρχικό ερώτημά του, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σύχυση στη μαμά που ανησυχεί και να εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος της. Γι’ αυτό, είναι καλό να μην είμαστε αδιάκριτοι και να μην στρέφουμε τη κουβέντα με μια μαμά (ειδικά μια νεοφώτιστη μαμά) σε θέματα που μπορεί να τη ζορίσουν.

Ειδικά εάν έχει ήδη εντοπίσει κάποιο πρόβλημα

Επιπλέον, ποτέ δεν ξέρουμε αν μια μαμά έχει ήδη μιλήσει με κάποιον ειδικό και έχει εντοπίσει ότι συμβαίνει κάτι με το παιδί, το οποίο χρήζει πρακολούθησης ή και αμεσης αντιμετώπισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο καλό δεν της κάνει να της θυμίζουμε το πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί και την βάζουμε στη θέση να μας καθυσηχάζει, μόνο και μόνο για να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση.

v