Κανείς δε μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης

Κανείς δε μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης

«Μείνε σπίτι με τα παιδιά», λένε κάποιοι και συνεχίζουν «Είναι φανταστικό, δε ξέρεις πόσο τυχερή είσαι». Ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά όταν είσαι όλη την ημέρα κλεισμένη στο σπίτι με τα παιδιά, χωρίς να δουλεύεις; Ξέρετε τι σημαίνει να τα φροντίζεις, ενώ παράλληλα να κάνεις κι όλο το νοικοκυριό;  

Αυτό που συμβαίνει όταν είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης είναι ότι χάνεις τον εαυτό σου. Πριν σταματήσω τη δουλειά, ονειρευόμουν τη στιγμή που θα έμενα στο σπίτι να φροντίσω τα μικρά μου.

Δεν ήθελα να χάνω στιγμές από τη ζωή τους. Δεν μου άρεσε αυτός ο αποχωρισμός. Είχα αποφασίσει, λοιπόν, πώς αν μου δινόταν ποτέ η ευκαιρία να γίνω μαμά πλήρους απασχόλησης θα την άρπαζα!

Όταν τελικά το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, είχα δυο παιδιά. Και ενώ ένιωθα ευγνωμοσύνη για το πόσο εύκολα μου τα έφερε η ζωή, μετά από τρεις μήνες έπαθα κατάθλιψη. Έκανα συνεχώς μαύρες σκέψεις.

Mήπως έχω επιλόχειο;

Μήπως τελικά δεν ήθελα να κάνω παιδιά;

Γιατί κανείς δεν με είχε προειδοποιήσει για το πώς θα είναι;

Κανείς δε μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαμά πλήρους απασχόλησης, για το πόσο μόνη μπορεί να νιώσεις ή για το ότι χάνεις τον εαυτό σου.

Κανείς δεν μου είχε πει ότι έπρεπε να βάλω στην άκρη τα όνειρά μου, ότι δεν θα είχα χρόνο για τον εαυτό μου, για όλες τις φορές που θα έκλαιγα στο μπάνιο.

Για το πως παρακαλάς να τα βγάλεις πέρα και αυτή τη μέρα. Για τις τύψεις που νιώθεις όταν φωνάζεις στα παιδιά σου επειδή θα σε βγάλουν εκτός εαυτού.

Για τις αυπνίες, το ότι θα παραμελήσεις τον εαυτό και τους φίλους σου. 

Κανείς δεν μιλάει για το πόσο κουρασμένη νιώθεις όλη την ώρα, για το ότι δε νιώθεις πλέον ποθητή, για το πόσο πολύ χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

Όταν κάποιος σου λέει «κάθεσαι όλη μέρα», σφίγγεις τα δόντια από θυμό. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσοι άνθρωποι μου έχουν πει «Μα, καλά τι κάνεις όλη μέρα;» ή «Μακάρι να καθόμουν κι εγώ σπίτι μου». Ειλικρινά, έχω χάσει το μέτρημα.

Όταν είσαι εργαζόμενη μητέρα έχεις λίγο χρόνο για σένα. Δύσκολα θα χάσεις τον εαυτό σου.

Κάποια στιγμή έκανα μια δημοσίευση στο Facebook για τις δυσκολίες του να είσαι όλη μέρα στο σπίτι και τα σχόλια που έλαβα με έκαναν να διαπιστώσω, ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει. 

Αγαπάμε τα παιδιά μας αλλά η ζωή δεν είναι εύκολη. Δεν απαιτώ να καταλάβετε, απλώς ακούστε με χωρίς να με δικάζετε.

Mην μας ακυρώνετε επειδή πιστεύετε ότι όλη μέρα καθόμαστε. Δουλεύουμε καθημερινά, ασταμάτητα και χωρίς να πληρωνόμαστε.

Περνάμε όμορφα με τα παιδιά μας και πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά η ζωή μας δεν είναι εύκολη και μακάρι να μιλούσαν περισσότεροι γι' αυτό.

Ελεύθερη μετάφραση από herviewfromhome.com

v