Επιλόχειος ψύχωση: «μία εβδομάδα μετά τη γέννα έχασα τελείως τα λογικά μου»

Επιλόχειος ψύχωση: «μία εβδομάδα μετά τη γέννα έχασα τελείως τα λογικά μου»

Μια νέα μητέρα, υγιής αλλά και... άυπνη όπως οι περισσότερες νέες μαμάδες, έζησε μια εφιαλτική στιγμή λίγες μέρες μετά τον τοκετό. Πιο συγκεκριμένα, βίωσε ένα σπάνιο ψυχωσικό επεισόδιο μόλις μια εβδομάδα μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» λέει η μαμά, θέλοντας να προειδοποιήσει και άλλες νέες μαμάδες για την επιλόχειο ψύχωση. «Κλιμακώθηκε μέσα σε μόλις 10 λεπτά και νόμιζα πως αν τραβήξω το καζανάκι στην τουαλέτα, θα προκαλέσω πλημμύρα μεγαλύτερη κι από αυτή που αντιμετώπισε ο Νώε όταν έφτιαξε την Κιβωτό του» εξήγησε. 

Η Katherine, η οποία εργάζεται ως δασκάλα ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (SEN), είχε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και καλωσόρισε τον γιο της Jude στις 24 Απριλίου 2020, στο αποκορύφωμα του lockdown. Λίγες μέρες αργότερα, επέστρεψαν στο σπίτι τους με το νέο μέλος της οικογένειας.

Εκείνη και ο 34χρονος σύζυγός της Matt, όπως οι περισσότεροι νέοι γονείς, δεν κοιμόντουσαν τα πρώτα βράδια. Η Katherine δυσκολευόταν με την νέα φάση της ζωής της αλλά πίστευε πως είναι φυσιολογικό. 

«Ακόμα και όταν είχα την ευκαιρία να κοιμηθώ, δεν μπόρεσα να κλείσω μάτι», εξηγεί. «Δεν έκανα αρνητικές σκέψεις ακόμα, αλλά ο εγκέφαλός μου ήταν πολύ ενεργός και ήθελα να είναι απασχολημένος όλη την ώρα για να μην σκέφτομαι».

Μόνο μετά από μια εβδομάδα η Katherine και η οικογένειά της άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. «Οι σκέψεις μου έτρεχαν και προσπαθούσα να τις καταγράφω στο κινητό μου για να τις βγάλω από το μυαλό μου, αλλά δεν μπορούσα να πληκτρολογήσω αρκετά γρήγορα. Δεν το είπα σε κανέναν αλλά πολύ γρήγορα, οι σκέψεις μου μετατράπηκαν σε ψευδαισθήσεις. Πίστευα ότι αν πληκτρολογώ γρήγορα οι σκέψεις θα μεταφέρονταν αυτόματα από το κεφάλι μου στο τηλέφωνο, ή πως αν έτριβα τα χέρια μου ή χτυπούσα τον εαυτό μου θα μπορούσα να επιβραδύνω το χρόνο» εξηγεί, και συνεχίζει: 

«Άρχισα να σκέφτομαι ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε επτά ημέρες και πίστευα ότι μπορούσα να καταλάβω πώς το έκανε. Επίσης, δεν μπόρεσα να καταπιώ το φαγητό μου και ήμουν πεπεισμένη ότι αν τραβήξω το καζανάκι, θα προκαλέσω πλημμύρα». 

Ο σύζυγός και η μητέρα της Kathrine, ανησυχώντας για την κατάστασή της, την μετέφεραν στο νοσοκομείο. «Έζησα κρίσεις πανικού, έχασα την όρεξή μου, είχα θολή όραση, μεταβολές της διάθεσης, ένιωθα να μουδιάζω, είχα συνεχές άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης και παρεμβατικές σκέψεις που έλεγχαν, βασάνιζαν και στοίχειωναν συνεχώς το μυαλό μου. Παρόλο που είχα την οικογένειά μου γύρω μου σε κάθε μου βήμα, ένιωθα πολύ μόνη σε αυτό που μου συνέβαινε» περιγράφει. 

Η Katherine, η οποία πέρασε αρκετό καιρό μέχρι να αναρρώσει τελείως, εργάζεται πλέον στο Action on Postpartum Psychosis για να ενημερώσει τους μελλοντικούς γονείς για την επιλόχειο ψύχωση. 

Τι είναι η επιλόχειος ψύχωση

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή που εκδηλώνεται στις μητέρες μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον τοκετό. Μπορεί να ξεκινήσει εντελώς ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει κάτι που να προμηνύει την εμφάνισή της, ωστόσο θεωρείται ότι οι γυναίκες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν κάποια άλλη διαταραχή, όπως για παράδειγμα η διπολική, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν και επιλόχεια ψύχωση.

Αν και δεν πρόκειται για μια συχνή ψυχική διαταραχή, αφού υπολογίζεται ότι «χτυπάει» 2 στις 1000 γυναίκες, μπορεί να εξελιχθεί και να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα, γι’ αυτό η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή της είναι το παν.

Πηγή: Μirror.co.uk

v