Όταν γέννησα ακολούθησα μόνο το ένστικτό μου και όλα πήγαν όπως έπρεπε

Όταν γέννησα ακολούθησα μόνο το ένστικτό μου και όλα πήγαν όπως έπρεπε

Πριν γεννήσω ανησυχούσα για τα πάντα: θα είμαι καλή μαμά; Θα φροντίζω το μωρό μου όπως πρέπει; Κι αν αρρωστήσει; Αν πάθει κάτι στον ύπνο του; Διάβαζα μανιωδώς βιβλία για νέες μαμάδες και ζητούσα διαρκώς συμβουλές. Όταν επιτέλους γέννησα και κράτησα το κοριτσάκι μου στην αγκαλιά μου, κατάλαβα πως το μόνο που χρειάζεται για να είμαι καλή μαμά είναι να συμβουλεύομαι τον παιδίατρο, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες της, να ακολουθώ το ένστικτό μου και να την αγαπάω!

Έτσι, λοιπόν, το «πήρα πάνω μου» και, μέχρι τώρα, όλα κυλούν ομαλά.

Ο θηλασμός έγινε ευκολότερος όταν άρχισα να «ακούω» το μωρό αντί για συμβουλές τρίτων

Ο θηλασμός είναι ένα μαγικό ταξίδι που συμβαίνει φυσικά, σαν να είσαι πλασμένη μόνο γι' αυτό. Ή, τέλος πάντων, αυτό μου είχαν πει και είχα διαβάσει σε διάφορα φόρουμ για μαμάδες. Φανταστείτε την απογοήτευση και τη στεναχώρια μου όταν συνειδητοποίησα ότι ο θηλασμός για μένα δεν ήταν ούτε μαγικός, ούτε εύκολος, ούτε ανώδυνος! Αρχικά, νόμιζα πως είμαι η μοναδική στον κόσμο που έχει δυσκολίες και άρχισα να ρωτάω δεξιά κι αριστερά τι κάνω λάθος. 

Οι συμβουλές που άκουσα εκείνο το διάστημα είναι τόσες πολλές που θα μπορούσα να γράψω βιβλίο! Εκτός από πολλές, όμως, ήταν και άστοχες. Τις έβαλα, λοιπόν, στην άκρη και ακολούθησα τις οδηγίες της παιδιάτρου μου: άσε το μωρό να σε καθοδηγήσει χωρίς άγχος!

Σταδιακά, η μικρή μου έδειξε με τον τρόπο της πότε και πώς τη βολεύει να θηλάζει. Οι τακτικές επισκέψεις μας στην παιδίατρο με καθησύχαζαν ότι παίρνει το βάρος που χρειάζεται, ενώ διάφορα προβλήματα που προέκυψαν όπως οι ματωμένες θηλές, λύθηκαν με υπομονή και επιμονή.

Διάλεξα μόνη μου τα προϊόντα για την υγιεινή του μωρού μου

Όλοι μου μιλούσαν για τρομερά εξανθήματα και απίθανα μικρόβια που καραδοκούν και μου πρότειναν προϊόντα και τρόπους για να προστατεύσω, κυρίως, την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μου! Ο ένας μου έλεγε πως πρέπει να την πλένω με σκέτο νερό, ο άλλος πρότεινε κρέμες αμφιβόλου ποιότητας, μέχρι που μπερδεύτηκα και αγχώθηκα χωρίς λόγο.

Τελικά, αποφάσισα να κλείσω τ’ αυτιά μου στις διάφορες νουθεσίες και να ακούσω το ένστικτό μου. Καταρχάς, αντικατέστησα όλα τα απορρυπαντικά του σπιτιού με άλλα, πιο φιλικά για το περιβάλλον, ώστε το μωρό μου να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερες χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, επέλεξα με προσοχή τα καλλυντικά, αλλά και τα ρούχα της νεογέννητης κόρης μου. Ό,τι έρχεται σε επαφή με το δέρμα της θέλω να είναι από συστατικά φυσικής προέλευσης. Η νέα βρεφική σειρά KORRES, ήταν και παραμένει ο καλύτερός μου σύμμαχος: καλλυντικά υψηλής φυσικότητας, ιδανικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μου.

Η κρέμα αλλαγής πάνας είναι σούπερ χρήσιμη και πάντα στην τσάντα μας, όπως και το βρεφικό αφρόλουτρο-σαμπουάν στο μπάνιο μας. Επίσης κατάλληλα και βολικά για το μωρό μου ήταν και είναι τα ρούχα KORRES (φορμάκια, σκουφάκια, καλτσάκια), τα οποία είναι μάλιστα από 100% οργανικό βαμβάκι. 

Δεν την αφήνω να κλαίει για να μην κακομάθει

Η γενιά των γονιών μας, ακολουθούσε συχνά τη μέθοδο «άστο να κλάψει για να μάθει». Έτσι μεγαλώσαμε οι περισσότεροι από εμάς και αυτό με συμβούλευσαν να κάνω η μητέρα μου και η πεθερά μου. Παρά την επιμονή των γιαγιάδων, όμως, δεν ακολούθησα ποτέ τις συμβουλές τους. 

Για την ακρίβεια, δεν την άφησα ούτε μια φορά να κλάψει μήπως και... κακομάθει! Αντίθετα, ανταποκρίνομαι άμεσα στο κλάμα της και, όταν χρειάζεται, την κοιμίζω στην αγκαλιά μου. Όσο μεγαλώνει γίνεται ένα ήρεμο και χαμογελαστό μωράκι και είναι το ακριβώς αντίθετο του «κακομαθημένου». Όταν ρώτησα την παιδίατρο γι' αυτό το θέμα, μου επιβεβαίωσε ότι κάνω το σωστό. «Όταν αφήνεις ένα μωρό να κλαίει στην κούνια του για να μην μάθει στις αγκαλιές, παίρνει το μήνυμα ότι το εγκαταλείπεις», μου είπε χαρακτηριστικά.  

Δεν εφάρμοσα ποτέ το αυστηρό πρόγραμμα που με συμβούλευαν

Μόλις γέννησα, όλοι μου μιλούσαν για το αυστηρό πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθώ καθημερινά. Όταν, όμως, προσπάθησα να το εφαρμόσω 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, όπως μου συνέστησαν, το αποτέλεσμα ήταν τραγελαφικό! 

Η σταθερότητα είναι σημαντική για ένα παιδί, καθώς του καλλιεργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Αυτό το ξέρω και το εφαρμόζω με ευλάβεια τις καθημερινές. Ωστόσο, δεν διστάζω να σπάσω τη ρουτίνα μας τα Σαββατοκύριακα, όταν είναι μαζί μας και ο μπαμπάς της. Οι τρεις μας πάμε μεγάλες βόλτες ή εκδρομές και χτίζουμε όμορφες, οικογενειακές στιγμές που δεν θα ξανάρθουν!

Το πρόγραμμα πάει περίπατο βέβαια, και η μικρή γκρινιάζει λίγο παραπάνω το βράδυ της Κυριακής, αλλά αυτό που κερδίζουμε είναι ανεκτίμητο. 

v