Βουλωμένη μύτη: 5 φυσικά γιατροσόφια για να αναπνεύσεις ελεύθερα

Βουλωμένη μύτη: 5 φυσικά γιατροσόφια για να αναπνεύσεις ελεύθερα

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Εκτός του ότι υποφέρουμε γιατί δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, μας δυσκολεύει και στην καθημερινότητά μας. Από ζεστά ροφήματα μέχρι εισπνοές ατμού, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να το αντιμετωπίσετε, χωρίς να καταφύγετε απαραίτητα σε φάρμακα.

Ενυδάτωση με ζεστές σούπες και τσάι

Η κατανάλωση ζεστών υγρών θα σας ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Το χαμομήλι, το πράσινο τσάι, η κοτόσουπα και το ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι ενυδατώνουν και καταπραΰνουν τον ερεθισμένο βλεννογόνο, με αποτέλεσμα να νιώθετε καλύτερα και να αναπνέετε πιο άνετα.

Ζεστή κομπρέσα πάνω στο ιγμόρειο 

Η χρήση ζεστής κομπρέσας βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο ιγμόρειο και στην αποσυμφόρηση της ρινική κοιλότητας. Απλά πάρτε ένα καθαρό πανί, βουτήξτε το σε ζεστό (όχι καυτό) νερό και τοποθετήστε το στο πάνω μέρος της μύτης και στο κάτω μέρος του μετώπου σας. Η ζεστασιά της κομπρέσας θα κάνει τα ρουθούνια σας να ανοίξουν και θα σας δώσει τη δυνατότητα να αναπνέετε ευκολότερα. Μην αφήσετε την κομπρέσα για πολύ ώρα, καθώς θα κάνετε κακό στο δέρμα σας.

Εισπνοές ατμού

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια στο κρυολόγημα. Μπορείτε είτε να το φάτε είτε -κατά προτίμηση-  να το βράσετε σε λίγο νερό και να εισπνεύσετε τον ατμό. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας προκειμένου να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ατμό παγιδευμένο. Αμέσως θα νιώσετε καλύτερα!

Ιονιστές

Πολλοί χρησιμοποιούν ιονιστές στο σπίτι για να κάνουν πιο υγρό τον αέρα, προκειμένου να αποφεύγεται το μπούκωμα στις ρινικές κοιλότητες. Ωστόσο, οι ιονιστές που βράζουν νερό θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από μικρά παιδιά, ενώ όλες οι σχετικές συσκευές θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να μην μεταφέρουν μούχλα στον αέρα.

Kαυτερά φαγητά

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι όταν τρώτε κάτι πικάντικο, η μύτη σας αρχίζει να τρέχει. Έτσι, αυτή μπορεί να είναι μια καλή προσωρινή λύση για να καταφέρετε να αναπνεύσετε ελεύθερα. Προσθέστε στη διατροφή σας κόκκινες καυτερές πιπεριές, σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμά. Ο κουρκουμάς έχει πολύ σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα σας βοηθήσουν γενικά με το κρυολόγημα.

Πηγή: brightside.me

v