Παιδίατρος: πολλές μαμάδες δεν μπορούν να θηλάσουν γιατί παίρνουν λάθος οδηγίες

Παιδίατρος: πολλές μαμάδες δεν μπορούν να θηλάσουν γιατί παίρνουν λάθος οδηγίες

Ο θηλασμός είναι μεν κάτι που έρχεται φυσιολογικά, αλλά καμία μαμά δεν γνωρίζει εξαρχής τι πρέπει να κάνει. Για πολλές μάλιστα, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση και αν δεν βρουν σωστή καθοδήγηση τα παρατάνε χωρίς να προσπαθήσουν. Δυστυχώς, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που οι οδηγίες των «ειδικών» είναι τελείως λάθος και ρίχνουν τις μαμάδες σε ένα φαύλο κύκλο που κάνει τον θηλασμό ακόμα πιο δύσκολο.

Αυτό επισημαίνει σε πρόσφατη ανάρτησή του ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος, απαριθμώντας τις κακές πρακτικές που ακολουθούν πολλές μαμάδες ύστερα από προτροπή επαγγελματιών υγείας και μάλιστα εντός των μαιευτηρίων. Ταυτόχρονα, παραθέτει και άρθρο του με τις «4 ανακρίβειες για τον θηλασμό», όπως αυτό δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Μαγνησίας.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Τελειώνει σήμερα η παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, αλλά δεν τελειώνει μαζί της η ανάγκη για σωστές οδηγίες στην νέα γυναίκα που μέσα από τα άγχη της προσπαθεί να θηλάσει το παιδί της. 

Και δεν είναι η κουμπάρα που δεν τα λέει καλά, αλλά ακούμε αυτές τις παράταιρες οδηγίες μέσα στα μαιευτήρια, να έρχονται από τους επαγγελματίες υγείας. 

Και έρχονται στο ιατρείο με κάτι χαρτιά που λένε να μην τρώνε όσπρια, πράσινα, ψάρια και ξηρούς καρπούς και την ρωτάς την άλλη "σαν τί τρώς;" για να σου απαντήσει σούπες, μακαρόνια και κοτόπουλο και σκέφτεσαι πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να πάει έτσι και ακόμη χειρότερα το πόσο αυτή η μονοφαγία είναι, εκτός από εξαντλητική, και επικίνδυνη για τον οργανισμό της γυναίκας που είναι σε γαλουχία. 

Πρόχειρες αλλαγές στήθους, τρίωρα με το ρολόι, το μωρό που πέντε ημερών θα κακομάθει επειδή το έχουμε συνέχεια αγκαλιά (σαν τι να το έχουμε δηλαδή;). Όλα άγαρμπες πινελιές σε έναν καμβά παραποιημένου θηλασμού, βάρος και σύγχυση στους ώμους της νέας γυναίκας που θέλει, αλλά δεν ξέρει, γιατί κανένας δεν γεννήθηκε με την γνώση παρά την απέκτησε, το θέμα είναι από που και ποιόν. 

Για όλες αυτές τις γυναίκες και για αυτές που θα ακολουθήσουν. Ετούτο το μικρό άρθρο είναι για εσάς. 

Ευχαριστούμε πολύ το ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ που μας φιλοξένησε.»

v