Διαταραχές ύπνου: 5 λόγοι που δεν μπορείς να κλείσεις μάτι

Διαταραχές ύπνου: 5 λόγοι που δεν μπορείς να κλείσεις μάτι

Ο ύπνος θρέφει μικρούς και... μεγάλους και είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική μας υγεία. Πολύ συχνά, ωστόσο, δυσκολευόμαστε να αφήσουμε τον εαυτό μας στην αγκαλιά του Μορφέα με αποτέλεσμα να μη κλείνουμε μάτι όλη νύχτα και το επόμενο πρωί να νιώθουμε κουρασμένοι. Δείτε τι μπορεί να φταίει και πάρτε τα μέτρα σας έτσι ώστε να το αντιμετωπίσετε.

Προβλήματα στο θυρεοειδή

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Η διαταραχή υπερδιεγείρει το νευρικό σύστημα, δυσκολεύοντας τον ύπνο, και μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις, οδηγώντας σε νυχτερινές αφυπνίσεις. Το αίσθημα του κρύου και της υπνηλίας είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς.

Έντονο στρες

To άγχος καταναλώνει πολλή ενέργεια από το σώμα και το μυαλό. Το στρες, η υπερβολική κόπωση και οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τον ύπνο.

Άπνοια

Η άπνοια είναι μια συχνή (και θεραπεύσιμη) διαταραχή του ύπνου, κατά την οποία η αναπνοή σταματά προσωρινά ενώ κοιμάστε, ξυπνώντας σας συχνά. Αν έχετε άπνοια, είναι πιθανό να μη θυμάστε ότι ξυπνήσατε, αλλά σίγουρα θα αισθάνεστε εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, οπότε επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό και μάθετε πώς μπορείτε βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Καταναλώνετε πολλή καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, γεγονός που αυξάνει την εγρήγορσή σας και νιώθετε ότι σας κρατάει στην... τσίτα. Συχνά χρειάζεται να περάσουν γύρω στα 20 λεπτά για να φανεί η επίδρασή τους.

Προσπαθείτε να κοιμηθείτε με… το ζόρι

Αν έχετε ξαπλώσει και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος μέσα στα επόμενα 30-45 λεπτά, τότε σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, όπως για παράδειγμα ένα ντουζ. Με το να επιβάλλετε στον εαυτό σας να κοιμηθεί, το μόνο που καταφέρνετε είναι να νιώθετε εκνευρισμό και δυσφορία, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεστε ουσιαστικά.

v