Οι συμβουλές μιας μαμάς που μεγάλωσε 5 παιδιά με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Οι συμβουλές μιας μαμάς που μεγάλωσε 5 παιδιά με τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μεγαλώσει κανείς το παιδί του και ο κάθε γονιός βρίσκει μόνος τον δρόμο του, αρκεί να το κάνει με αγάπη και έχοντας ως γνώμονα το τι είναι καλύτερο για εκείνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι κακό να αναζητούμε λύσεις σε μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί, αλλά να παίρνουμε και συμβουλές από έμπειρους γονείς, που είναι πιο κατασταλαγμένοι. Όπως είναι αυτή η μαμά πέντε παιδιών, που τα μεγάλωσε όλα ακολουθώντας τις αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι.

Έχοντας μεγαλώσει πέντε υπέροχα παιδιά, ξέρω καλά ότι τα μικρά μας γεμίζουν τη ζωή μας με ευτυχία, αλλά και με πολλές ευθύνες. Είναι τόσα αυτά που πρέπει να διαχειριστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα μεγαλώσουν σωστά από την πρώτη τους μέρα στον κόσμο, που δεν είναι δύσκολο για έναν γονιό να πελαγώσει και να αμφισβητήσει τον ίδιο του τον εαυτό. Το ξέρω γιατί συνέβη και σε μένα και αν στο πρώτο μου παιδί δεν είχα μια πολύ καλή φίλη δίπλα μου να με συμβουλεύει, ίσως να μην είχα τολμήσει να κάνω πέντε.

Η γυναίκα αυτή είναι εκπαιδευτικός Μοντεσσόρι και μου έδειξε πώς μπορώ να καταλάβω το μωρό μου πριν καν επικοινωνήσω με λέξεις μαζί του, ώστε να το καθοδηγήσω σωστά από τα πρώτα του βήματα. Έμαθα πολλά εφαρμόζοντας στην πράξη όσα μου είχε δείξει και με κάθε παιδί μάθαινα και περισσότερα. Πλέον μπορώ να συνοψίσω την εμπειρία μου στις εξής τέσσερις συμβουλές:

Αφιερώστε χρόνο για να γνωριστείτε με το μωρό σας

Είναι αλήθεια πως το νεογέννητό μας είναι ένας γρίφος, ένα πλάσμα με πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, που δείχνει να επικοινωνεί μαζί μας μόνο και μόνο για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές.

Αν, όμως, του αφιερώσουμε αρκετό από τον χρόνο και την προσοχή μας θα διαπιστώσουμε ότι εκεί που βλέπουμε ένα βρέφος υπάρχει ένας άνθρωπος που διαμορφώνεται καθημερινά. Προσφέροντάς του ηρεμία, ζεστασιά και ασφάλεια, ίσως να εκπλαγούμε με το πόσο γρήγορα θα μας αποκαλύψει τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες του. Έτσι θα μπουν και οι σωστές βάσεις για τους επόμενους μήνες, που η επικοινωνία με το παιδί θα εδραιωθεί και οι ανάγκες του θα αυξηθούν.

Εφαρμόστε τη μέθοδο Μοντεσσόρι από την πρώτη κιόλας μέρα 

Η αλληλεπίδραση ενός παιδιού με τον κόσμο κι ο αγώνας του να τον κατανοήσει και να προσαρμοστεί όσο γίνεται καλύτερα σ’ αυτόν ξεκινούν από τη στιγμή που γεννιέται. Επομένως, μοιάζει σωστό να του δίνουμε ερεθίσματα και χώρο να εξελιχθεί μέσω της εξερεύνησης από την πρώτη μέρα. Ξεκινώντας από τη γνωριμία του μαζί μας και στηρίζοντας κάθε του βήμα, από το ανεπαίσθητο μέχρι το αλματώδες.

Οι αρχές της μεθόδου Μοντεσσόρι μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ σε αυτό, μιας και είναι απλές, σαφείς και προσαρμόζονται πλήρως στο κάθε παιδί. Βέβαια, για να τις εφαρμόσει κανείς, καλό είναι να έχει τις κατάλληλες οδηγίες. Ένα πολύ καλό βιβλίο γι’ αυτήν ακριβώς την περίπτωση είναι το «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό (0-12 μηνών)», με την υπογραφή των Simone Davies και Junnifa Uzodike, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Περιέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε αποτελεσματικά την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού μας, αλλά και χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήματα που βασανίζουν κάθε νέο γονιό. 

Μετά τον πρώτο χρόνο, όταν η ανάπτυξη του παιδιού μπαίνει σε νέο στάδιο, ο γονιός μπορεί να συμβουλευτεί το «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί (1-3 ετών)» της Simone Davies (εκδόσεις Μεταίχμιο), όπου βρίσκουμε οδηγίες για το πώς θα μεγαλώσουμε ένα δραστήριο, δημιουργικό και ευτυχισμένο νήπιο.

Αντιμετωπίστε το νήπιό σας με υπομονή και κατανόηση 

Όταν είμαστε νέοι γονείς, δεν είμαστε έτοιμοι να δούμε το χαριτωμένο μωρό μας να γίνεται πιο απαιτητικό και πιο «δύσκολο» καθώς πασχίζει να διαχειριστεί όλες τις αλλαγές που του συμβαίνουν.

Παράλληλα, έχουμε κι εμείς να διαχειριστούμε μια τεράστια αλλαγή: έχουμε πλέον ένα παιδί με προσωπικότητα και πείσμα, που θέλει να ανθήσει, αλλά δεν ξέρει ακόμη το πώς. Από εμάς ζητά μόνο υπομονή, κατανόηση και ήρεμη καθοδήγηση. Δίνοντάς του τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί με τον δικό του ρυθμό, εξασφαλίζουμε ότι θα προχωρήσει σταθερά, χωρίς φόβο για το άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του.

Αφήστε το παιδί να δοκιμάσει και να αποτύχει χωρίς επιπλήξεις

Ως μητέρα πέντε παιδιών, ξέρω πλέον ότι κανένα παιδί δεν μαθαίνει με περιορισμούς, νουθεσίες και τιμωρίες. Τα παιδιά μαθαίνουν δοκιμάζοντας και αποτυγχάνοντας. Δηλαδή χαλώντας, λερώνοντας, στραβώνοντας, σπάζοντας, καταστρέφοντας και όλα αυτά που τρελαίνουν κυριολεκτικά εμάς τις μαμάδες και νοικοκυρές.

Πιστέψτε με, όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξει ένα παιδί από νωρίς την αυτοπεποίθηση και τον δυναμισμό που θα χρειαστεί αργότερα. Αφήνοντάς το να φάει τα μούτρα του και να προκαλέσει ένα μικρό χάος στην τακτική ζωή μας, ωριμάζει και κατανοεί τα όρια και τις δυνατότητές του. Με λίγα λόγια, προετοιμάζεται καλύτερα για τη ζωή!

v