Παιδίατρος: μη ζητάτε αντιβίωση με το παραμικρό, δεν είναι «παίξε-γέλασε»

Παιδίατρος: μη ζητάτε αντιβίωση με το παραμικρό, δεν είναι «παίξε-γέλασε»

Πολλές φορές θεωρούμε την αντιβίωση ως την εύκολη λύση. Προκειμένου να γλυτώσουμε το παιδί μας από την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων που το βασανίζουν, ζητάμε από τον παιδίατρο να του χορηγήσει μια αντιβίωση νομίζοντας πως θα το βοηθήσει να γίνει γρήγορα καλά.

Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική, σύμφωνα με τον παιδίατρο Κυριάκο Δουλγέρη. Σε ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί πως τις περισσότερες φορές που τα παιδιά λαμβάνουν αντιβίωση δεν πληρούν τα κριτήρια για την χορήγησή της, ενώ διευκρινίζει πως οι αντιβιώσεις ενδέχεται να έχουν παρενέργειες όταν η χρήση τους δεν είναι η ενδεδειγμένη.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«ΜΙΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ . . .

Κι όμως καλά διαβάζετε! Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, τις περισσότερες φορές που τα παιδιά λαμβάνουν αντιβίωση δεν πληρούν τα κριτήρια για την χορήγηση αυτής.

Οι λόγοι που οι γονείς ζητούν συχνά αντιβίωση για τα παιδιά τους είναι γνωστοί:

- "Γιατρέ να του δώσουμε μία αντιβίωση να καθαρίσει, ταλαιπωρείται πολλές μέρες".

- "Το παιδί βήχει συνέχεια εδώ και 1 μήνα, ας του δώσουμε μία αντιβίωση να γίνει καλά".

- "Μόλις τώρα γίναμε καλά και σήμερα ανέβασε πάλι δέκατα. Ας του δώσουμε μία αντιβίωση να το προλάβουμε, δεν αντέχω να ξαναπεράσω τα ίδια".

Ο γιατρός, αφού έχει εξετάσει το παιδί, έχει πολλές δεύτερες σκέψεις απέναντι σε αυτά που του ζητάτε. Για παράδειγμα θα ήθελε αμέσως να σας απαντήσει τα εξής:

  • Δυστυχώς δεν θα καθαρίσει έτσι το παιδί σας, η λοίμωξη είναι ιογενής και όπως είναι γνωστό τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιώσεις, μόνο τα βακτήρια.
  • Ο βήχας του παιδιού δεν είναι συνεχής εδώ και ένα μήνα, αντίθετα έχει υφέσεις και πάνω που πάει να του περάσει, το παιδί κολλάει κάτι καινούργιο και ο βήχας ξαναρχίζει. Δεν θα το κάνει καλά η αντιβίωση.
  • Η αντιβίωση δεν προλαμβάνει την εξέλιξη των ιογενών λοιμώξεων, ούτε τις κάνει να τις περάσουμε πιο ελαφριά.

Θα μου πείτε ότι ο γονιός δεν είναι γιατρός. Ο γιατρός δίνει τελικά την αντιβίωση. Θα πρέπει λοιπόν ο γιατρός να έχει το χρόνο και τη διάθεση να εξηγήσει στους γονείς για πιο λόγο η αντιβίωση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα βοηθήσει.

Να εξηγεί επίσης πως τα αντιβιοτικά δεν είναι "παίξε-γέλασε" και πως έχουν σοβαρές παρενέργειες. Θα πρέπει να μην διστάζει να πει την άποψη του. Και να μην επιλέγει την εύκολη λύση, να δώσει αντιβιοτικό, να είναι και ο ίδιος καλυμμένος, να είναι ευχαριστημένος και ο γονιός. Θα πρέπει και ο γονιός να έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει, να πειστεί, να καταλάβει τι είναι καλύτερο για το παιδί του.

Κι επειδή εδώ στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να τα πετύχουμε όλα αυτά, ας δούμε τι λένε αυτοί οι σοφοί Αμερικάνοι παιδίατροι σχετικά με τις ενδείξεις χορήγησης αντιβίωσης στα παιδιά.

Τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν αντιβίωση σε: 
• Έναν βήχα ο οποίος δεν βελτιώνεται μετά από 14 συνεχόμενες μέρες.
• Bακτηριακή πνευμονία ή Kοκκυτοειδή βήχα
• Μία παραρρινοκολπίτιδα η οποία δεν βελτιώνεται μετά από 10 μέρες
• Πρασινοκίτρινο ρινικό έκκριμα ΜΑΖΙ με παρουσία πυρετού (τουλάχιστον 38.8 C) για αρκετές συνεχόμενες μέρες».
• Στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα επιβεβαιωμένη με strep test ή καλλιέργεια φαρυγγικού».

v