Αναπτυγμένη τριχοφυΐα

Αναπτυγμένη τριχοφυΐα
Ερώτηση:
Η κόρη μου, 8.5 ετών, έχει αναπτυγμένη τριχοφυΐα και αρχίζει να πετάει το στήθος της. Έχω ανησυχήσει. Τι πρέπει να κάνω;
Απάντηση:

Η έναρξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, όπως είναι η τρίχωση του εφηβαίου ή της μασχάλης (αδρεναρχή) καθώς και η ανάπτυξη του στήθους (ήβη) στα κορίτσια, θεωρείται φυσιολογική μετά την ηλικία των 8 ετών.

Εάν η τριχοφυΐα αφορά στο εφήβαιο ή στη μασχάλη και έχει αρχίσει πριν την ηλικία των 8 ετών, χαρακτηρίζεται ως πρώιμη αδρεναρχή και πρέπει να διερευνηθεί μήπως οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Εάν η τριχοφυΐα αφορά άλλες θέσεις του σώματος, όπως πόδια, χέρια, πλάτη χαρακτηρίζεται ως σωματική, δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια και δεν μας ανησυχεί.

Η ανάπτυξη του στήθους στο κορίτσι σηματοδοτεί την έναρξη της ήβης και οδηγεί σε ολοκλήρωση με την έμμηνο ρύση μετά ενάμιση έως δυόμιση χρόνια.

Η εμφάνιση του στήθους πριν την ηλικία των 8 ετών χαρακτηρίζεται ως πρώιμη ήβη και επιβάλλεται η διερεύνηση για πιθανά παθολογικά αίτια. Η διερεύνηση περιλαμβάνει ειδικές ορμονικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα ωοθηκών καθώς και μαγνητική τομογραφία υποθάλαμο-υποφυσιακής περιοχής του εγκεφάλου, εάν η ήβη είναι κεντρικής αιτιολογίας.

Η εμφάνιση της ήβης μετά την ηλικία των 8 ετών θεωρείται φυσιολογική ως προς τον χρόνο έναρξης. Θα πρέπει όμως να εκτιμηθεί το ανάστημα του παιδιού σε σχέση με την οστική του ηλικία, γιατί μια πρώιμη ή ενωρίς ήβη θα επηρεάσει την ανάπτυξη και το τελικό του ανάστημα. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί η ωριμότητα και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού για την αποδοχή και αντιμετώπιση αυτής της πρόωρης αλλαγής της ζωής του.

Η πρώιμη ή η ενωρίς ήβη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την ήβη για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, πάντα σε σχέση με την ηλικία του και την ανάπτυξή του.

Σε κάθε περίπτωση η κόρη σας θα πρέπει να εξεταστεί από Παιδοενδοκρινολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει την όλη κατάσταση και θα σας δώσει απαντήσεις και την κατάλληλη θεραπεία εάν χρειαστεί.

*Η Μανιάτη-Χρηστίδη Μαρία είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Ενδοκρινολογικού Τμήματος, Ευρωκλινική Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v