Τα καλύτερα γλυκά της Αθήνας για να μην πάτε καλεσμένοι με άδεια χέρια

Τα καλύτερα γλυκά της Αθήνας για να μην πάτε καλεσμένοι με άδεια χέρια

Τις γιορτινές μέρες, ακόμα και με την μέγιστη προσοχή λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, τις περνάμε συνήθως σε σπίτια είτε ως οικοδεσπότες είτε ως καλεσμένοι. Στη δεύτερη περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να μην πηγαίνουμε με άδεια χέρια, αλλά με ένα εκλεκτό κέρασμα ως ένδειξη εκτίμησης για το κάλεσμα που έχουμε δεχτεί. Και τι καλύτερο για την περίσταση, από ένα γλυκό φτιαγμένο από τους σπεσιαλίστες του είδους, δηλαδή από ένα κορυφαίο ζαχαροπλαστείο που φημίζεται γι’ αυτό.

Γαλακτομπούρεκο απ’ το «Κοσμικόν»

Δεν υπάρχει κανείς που να έχει δοκιμάσει το αγαπημένο γαλακτομπούρεκο του «Κοσμικόν» και να μην το έχει αναζητήσει ξανά και ξανά σε ένα από τα έξι καταστήματα που διοτηρεί η αλυσίδα σε όλη την Αθήνα. Ολόφρεσκο και λαχταριστό, είναι το τέλειο επιδόρπιο για ένα γιορτινό τραπέζι κι αν θέλετε να φανείτε πιο ψαγμένοι, μπορείτε να επιλέξετε την ιδιαίτερη εκδοχή με τραγανό καταΐφι.

Μιλφέιγ απ’ τη «Δέσποινα»

Είναι από τα πιο ξακουστά γλυκά της Αθήνας και η γεύση του παραμένει αναλλοίωτη από την πρώτη μέρα που ο Νίκος και η Δέσποινα Ρούλια σύστησαν τη μυστική συνταγή τους στους απανταχού γλυκατζήδες. Η τραγανή σφολιάτα με τις αφράτες στρώσεις λευκής κρέμας και το τριμμένο αμύγδαλο για έξτρα ένταση δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο στο γιορτινό τραπέζι.

Προφιτερόλ απ’ το «Πορτατίφ»

Το μικρό καφέ-ζαχαροπλαστείο των Εξαρχείων (το βρίσκουμε και στη Σίνα και στην Καλλιδρομίου) έχει άρωμα Γαλλίας και ένα σωρό υπέροχα γλυκά που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Για ομαδικές γιορτινές απολαύσεις, όμως, αξίζει να επιλέξουμε ένα από τα προφιτερόλ του με τα φρεσκοψημένα σουδάκια, είτε σε γεύση κλασική είτε σε Bueno που τρελαίνει τα παιδιά!

Εκλέρ με καραμέλα απ’ τη «Μέλισσα»

Η «Μέλισσα» είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και ας τη βρίσκεις μόνο σε ένα σημείο, στην καρδιά των Δυτικών Προαστίων. Εκεί, όπου βγαίνουν καθημερινά μερικές απ’ τις πιο λαχταριστές γλυκές λιχουδιές, φτιαγμένες με εκλεκτά και αγνά υλικά. Από αυτές ξεχωρίζουν πάρα πολλές, αλλά την καρδιά μας έχουν κλέψει τα εκλέρ με καραμέλα, που σίγουρα θα λατρέψουν οι οικοδεσπότες σας και οι καλεσμένοι τους.

Cheesecake απ’ τον «Θέμη»

Στα Νότια Προάστια, στο Παλαιό Φάληρο, υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο που έχει φέρει εδλω και πολύ καιρό τον νεοϋορκέζικο αέρα στις γλυκές μας απολαύσεις. Στον «Θέμη», λοιπόν, που, έφηβος ακόμη, έμαθε την τέχνη των γλυκών στην ξακουστή μητρόπολη, μπορεί κανείς να βρει το αυθεντικό αμερικάνικο cheesecake. Κι αφού δεν μπορούμε να είμαστε στη Νέα Υόρκη αυτά τα Χριστούγεννα, γιατί να μη φέρουμε τη Νέα Υόρκη στο τραπέζι μας. 

Μελαχρινή απ’ τον «Αποστόλου»

Ακόμη ένα ιδιαίτερο γλυκό της Αθήνας είναι η καρυδόπιτα με σαντιγί και αμύγδαλα του «Αποστόλου», η λεγόμενη «μελαχρινή» που βασίστηκε σε μια συνταγή της γιαγιάς του δημιουργού της. Το βράδυ της παραμονής, περάστε μια βόλτα από τα Άνω Πατήσια (τέρμα Πατησίων) και πάρτε ένα μεγάλο ταψί μελαχρινή για να μεταφερθείτε μαζί με τους καλεσμένους σας πίσω στον χρόνο, στο σπίτι της γιαγιάς που την πρωτόφτιαξε με αγάπη και μεράκι.

Καριόκες απ’ τον «Παπαπαρασκευά»

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περάσει από την Ξάνθη και να μην έχει δοκιμάσει τις διάσημες (και πολυταξιδεμένες) καριόκες του «Παπαπαρασκευά» που βασίζονται μέχρι σήμερα στη μυστική συνταγή (από το 1930) του αείμνηστου ιδρυτή της επιχείρησης. Εδώ και κάποια χρόνια, οι γλυκατζήδες της Αθήνας έχουμε την τύχη να τις βρίσκουμε και στη Γλυφάδα, όπου αξίζει να πεταχτείτε για να τις απολαύσουν και οι συνδαιτημόνες σας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Tσουρέκι κάστανο απ’ τα «Γιούλια»

Μπορεί να είναι ένα γλυκό που το έχουμε ταυτίσει με το Πάσχα, αλλά ποτέ δεν είναι λάθος εποχή για να απολαύσει κανείς ένα αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι, όπως το κάνουν, για παράδειγμα, στα «Γιούλια», με βάση τη μυστική συνταγή του… παππού Βαγγέλη. Κι επειδή είναι χειμώνας καιρός, μπορούμε να πάμε στο τραπέζι με ένα πιο «πειραγμένο τσουρέκι», εκείνο που μοσχομυρίζει κάστανο λόγω της πλούσιας γέμισής του. 

Μακαρόν απ’ τον «Paul»

Το ιδιαίτερο κέρασμα της Γαλλίας που ξεχωρίζει τόσο για την υφή και τη γεύση, όσο και για τις πολύχρωμες εκδοχές του, είναι ένα τέλειο γλύκισμα για να πάμε σε ένα σπίτι ως καλεσμένοι. Είναι σίγουρα κάτι που δεν τρώμε συχνά, είναι απολύτως γιορτινό και έρχεται σε διαφορετικές γεύσεις για κάθε πιθανό γούστο. Μακαρόν φτιάχνουν πολλοί, αλλά γιατί να μην πάρουμε από έναν κατ’ εξοχήν αρμόδιο, το γαλλοφερμένο ζαχαροπλαστείο «Paul».

v