Τηλεφωνική γραμμή προσφέρει ασφάλεια σε γυναίκες που περπατούν μόνες τη νύχτα

Τηλεφωνική γραμμή προσφέρει ασφάλεια σε γυναίκες που περπατούν μόνες τη νύχτα

Στη Σκωτία, στην πόλη του Εδιμβούργου, ξεκίνησε πέρυσι μια διαφορετική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Ονομάζεται Strut Safe και κρατά συντροφιά στις γυναίκες όταν περπατούν μόνες στη διάρκεια της νύχτας και φοβούνται.

Η 22χρονη Άλις με την φίλη της, Ρέιτσελ Τσανγκ σκέφτηκαν την ιδέα μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, που μπορεί να καλεί κάποιος όταν επιστρέφει περπατώντας σπίτι του, μια νύχτα τον Απρίλιο του 2021. Ήταν λίγο μετά από μια αγρυπνία για την Σάρα Έβεραρντ. Ο Γουέιν Κούζενς, ένας 48χρονος αστυνομικός στο Λονδίνο, χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σταματήσει την 33χρονη στον δρόμο ενώ εκείνη έφευγε από το σπίτι ενός φίλου. Την απήγαγε, στη συνέχεια τη βίασε και τη δολοφόνησε σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Βρετανία και προκάλεσε κατακραυγή για τη βία κατά των γυναικών.

«Ήμασταν συντετριμμένες και θυμωμένες», λέει η Άλις, «γι' αυτό αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες».

Έκτοτε, η Strut Safe δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο. «Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους πίσω στο κλαμπ, ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους», εξηγεί η Άλις, «οπότε μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο με έναν από τους εθελοντές μας όσο επιστρέφουν σπίτι».

Οι εθελοντές της Strut Safe που απαντούν στις κλήσεις περνούν από συνεντεύξεις, εκπαιδεύονται και ελέγχεται το ιστορικό τους. Οι εθελοντές είναι πάντα έτοιμοι να ειδοποιήσουν την αστυνομία ή να καλέσουν ένα ασθενοφόρο αν χρειαστεί. «Αλλά πάντα ρωτάμε: «Είστε εντάξει να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε αν κάτι πάει στραβά;» λέει.

Αρχικά το Strut Safe μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, τώρα οι περισσότεροι βρίσκουν και μοιράζονται τον αριθμό μέσω social media.

Κάθε φορά που κάποιος επιστρέφει στο σπίτι με ασφάλεια, νιώθω μεγάλη ανακούφιση, λέει η Άλις. «Μου λένε, "μπορώ να δω το σπίτι μου τώρα" ή "είμαι μόνο ένα λεπτό μακριά", αλλά πάντα λέω, "Μην ανησυχείς, δεν πειράζει, θα μείνω στο τηλέφωνο. Απλά πες μου όταν είσαι στην πόρτα"». Στη συνέχεια ακούει τον ήχο των κλειδιών, τη μαμά κάποιου να φωνάζει, «Πού ήσουν;» ή ένα γάβγισμα σκύλου. Και μετά τα λόγια, «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: lifo.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v