5 σημάδια ότι οι νονοί του παιδιού δεν έχουν πάρει την αποστολή τους στα σοβαρά

5 σημάδια ότι οι νονοί του παιδιού δεν έχουν πάρει την αποστολή τους στα σοβαρά

Ο ρόλος του νονού είναι πολύ σημαντικός για ένα παιδί και, ιδανικά, όσοι τον αναλαμβάνουν δεν θα έπρεπε να τον βλέπουν σαν αγγαρεία αλλά ως μια ιερή και αγαθή αποστολή. Δυστυχώς, η επιλογή των νονών γίνεται συνήθως με συναισθηματικά κριτήρια και κανείς δεν θέλει να προεξοφλήσει για έναν φίλο ή συγγενή του ότι δεν θα είναι καλός νονός. Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, ένας ανεπαρκής νονός δεν θα μπορέσει να το κρύψει για πολύ αφού τα σημάδια της αδιαφορίας του είναι συνήθως κάτι παραπάνω από προφανή.

Στο τηλέφωνο δεν ρωτάνε τι κάνει το παιδί

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείχνει ένας νονός είναι ενδιαφέρον για το παιδί. Όχι να τηλεφωνεί κάθε μέρα, αλλά όποτε το κάνει, να δείχνει τη διάθεση να μάθει περισσότερα για την εξέλιξη και την ανάπτυξή του παιδιού ή έστω για την τελευταία χαριτωμενιά του. Όταν οι νονοί του παιδιού παίρνουν τηλέφωνο και δεν αφιερώνουν ούτε πέντε λεπτά στα νέα του παιδιού, τότε μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους.

Όταν έρχονται στο σπίτι δεν ασχολούνται με το παιδί

Κακά τα ψέματα, ένας νονός δεν μπορεί να είναι απών από τη ζωή του παιδιού γι’ αυτό πρέπει, κάπου κάπου, να περνάει από το σπίτι για να κοινωνικοποιηθεί και να δεθεί μαζί του. Έτσι χτίζεται μια όμορφη σχέση που αργότερα ίσως φανεί πολύτιμη για το παιδί, Εάν οι νονοί του παιδιού έρχονται στο σπίτι μόνο για να δούνε εσάς και αντιμετωπίζουν το παιδί σαν… έπιπλο, τότε δύσκολα θα γίνουν δυο σταθεροί πυλώνες στη μετέπειτα ζωή του.

Στέλνουν δώρα που μοιάζουν αγγαρεία

Κάθε παιδί περιμένει με ανυπομονησία το δώρο του νονού γιατί είναι, συνήθως, κάτι πιο ιδιαίτερο ή μεγάλο απ’ των γονιών που του κάνουν συνέχεια δώρα. Και έχει ιδιαίτερη αξία γιατί δείχνει ότι ο νονός, ακόμα και αν δεν είναι κάθε μέρα δίπλα στο παιδί, λαχταρά να του χαρίσει το χαμόγελο. Όταν, όμως, τα δώρα των νονών μοιάζουν με κανονική αγγαρεία, τότε το παιδί στερείται μία από τις χαρές που ομορφαίνουν την παιδική του ηλικία.

Ξεχνάνε την ονομαστική εορτή του παιδιού

Ακόμα και αν δεν είναι και πολύ… των τηλεφώνων, είναι προφανές ότι ο νονός του παιδιού οφείλει τουλάχιστον να επικοινωνεί μαζί του την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, όταν γιορτάζει το όνομα που του έχει δώσει εκείνος. Όταν οι νονοί ξεχνάνε μια τόσο σημαντική μέρα, η οποία είναι συνυφασμένη με την στιγμή που έδεσαν τη ζωή τους με εκείνη του παιδιού, τότε μάλλον δεν έχουν συνηδειτοποιήσει πόση αξία έχουν για το βαφτιστήρι τους.

Έχουν βαφτίσει ασυνήθιστα πολλά παιδιά (και δεν είναι πολιτικοί)

Όταν κάποιος έχει ψηλά τον ρόλο του νονού, δεν είναι κακό να βαφτίσει περισσότερα από ένα παιδιά, αρκεί να έχει τη θέληση να είναι δίπλα τους όσο το δυνατόν πιο πολύ. Στην πράξη, βέβαια, αυτό δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν βλέπουμε συχνά νονούς που δεν μπορούν ούτε να είναι δίπλα σε ένα παιδί. Οπότε, εάν οι νονοί έχουν πάρει με τη σειρά τα βαφτιστήρια χωρίς να είναι πολιτικοί, τότε μάλλον δύσκολα θα αφιερώσουν τον χρόνο που πρέπει στο παιδί σας.

v