Προτιμώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη παρά με κάποιον που δεν είναι καλός μπαμπάς

Προτιμώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη παρά με κάποιον που δεν είναι καλός μπαμπάς

«Ή θα δεχτείς τους όρους μου, ή θα σε αφήσω μόνη μ’ ένα παιδί στην αγκαλιά». Έτσι ξεκινάει το μήνυμά της μια αναγνώστριά μας, μεταφέροντας τα λόγια του συντρόφου και μέλλοντα πατέρα του παιδιού της. «Έμεινα έγκυος κατά λάθος ενώ ήμασταν μαζί λιγότερο από έναν χρόνο» μας εξηγεί και συνεχίζει: «Εκείνος δεν ήθελε παιδιά ενώ εγώ ήθελα να το κρατήσουμε. Το τελεσίγραφο που μου έδωσε ήταν ξεκάθαρο: ή θα το ρίξω, ή θα το μεγαλώσω μόνη μου».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα πολύ… αποφάσισα σχεδόν αμέσως πως αυτό το παιδί θα το κρατήσω, ακόμα κι αν εκείνος φύγει. Όσο για τους γονείς μου που μου λένε να τον πιέσω να αναλάβει τις ευθύνες του ή να με παντρευτεί, τους απαντώ πως προτιμώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη παρά με κάποιον που δεν είναι καλός μπαμπάς. 

Και δυστυχώς είμαι σίγουρη πως δεν θα είναι καλός μπαμπάς - τουλάχιστον όχι με τον χαρακτήρα που έχει τώρα. Θα τον χώριζα έτσι κι αλλιώς, δεν ήθελα να είμαι μαζί του, αλλά όταν προέκυψε η εγκυμοσύνη σκέφτηκα πως ίσως άλλαζε. Αντί να γλυκάνει, όμως, έγινε ακόμα πιο εγωιστής, ανεύθυνος και τοξικός. Το τελεσίγραφό του, μου έκανε ξεκάθαρο πως δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του!

Σήμερα είμαι στον 7ο μήνα και νιώθω ευτυχισμένη. Όταν έρθει το μωρό μου στον κόσμο (δεν θέλω να μάθω το φύλο ακόμα), θα το μεγαλώσω σε ένα ήρεμο περιβάλλον με τη βοήθεια των γονιών και της αδελφής μου. Θέλω να το προστατέψω από τις φωνές, τους καβγάδες και τα αναίτια ξεσπάσματα που είχε κάθε τόσο ο πρώην σύντροφός μου. 

Επίσης, δεν θέλω το παιδί μου να έχει ως πρότυπο έναν μπαμπά που παραμελεί τις υποχρεώσεις του, χάνει την υπομονή του και δημιουργεί τοξικό κλίμα μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά δεν κάνουν αυτό που τους λες αλλά αυτό που βλέπουν και το δικό μου παιδί θέλω να μιμείται ανθρώπους που έχουν στόχους, συνέπεια και καλοσύνη. 

Διαφορετικά, θα μεγαλώσει σε ένα τοξικό περιβάλλον και όταν ενηλικιωθεί είτε θα αναζητήσει έναν σύντροφο σαν τον πατέρα του (επειδή θα έχει μάθει πως αυτό είναι αγάπη), είτε θα προσπαθήσει να τον μιμηθεί και θα είναι δυστυχισμένο. 

Ξέρω πως θα είναι δύσκολο για μένα, αλλά το θέλω πολύ και θα τα καταφέρω. Δεν θα είμαι η μόνη single mom στον κόσμο… Είμαστε πολλές και οι περισσότερες τα καταφέρνουν μια χαρά. Αυτό που μου φαίνεται δύσκολο, όμως, και δεν ξέρω πώς θα το διαχειριστώ, είναι όταν το παιδί ρωτήσει για τον μπαμπά του… 

Εννοείται πως θα βρίσκομαι σε επικοινωνία με παιδοψυχολόγο για να γίνουν όλα σωστά. Εννοείται, επίσης, πως αν ο μπαμπάς του θέλει να το δει δεν θα σταθώ εμπόδιο (εκτός κι αν νιώσω πως μαζί του κινδυνεύει). Βαθιά μέσα μου ελπίζω να λογικευτεί και να επιδιώξει να έχει επαφή μαζί μας για το καλό του παιδιού. Ακόμα κι αν δεν το θελήσει, όμως, εγώ θα σταθώ δίπλα του σαν μάνα και πατέρας μαζί και θα το βοηθάω καθημερινά να είναι ευτυχισμένο.»

v