Παιδίατρος: τα νήπια χρειάζονται χρόνο με τους γονείς - όχι πολλά παιχνίδια

Παιδίατρος: τα νήπια χρειάζονται χρόνο με τους γονείς - όχι πολλά παιχνίδια

Συχνά οι γονείς νομίζουμε πως τα πολλά δώρα και τα αμέτρητα παιχνίδια κάνουν τα παιδιά μας χαρούμενα αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, σύμφωνα με την παιδίατρο Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου. Τα νηπιάκια μας δεν χρειάζονται ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένα.

Αντίθετα, χρειάζονται κοντά τους την μαμά και τον μπαμπά. Ο χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά δυναμώνουν την μεταξύ τους σχέση, καλλιεργούν ισχυρούς δεσμούς και τα βοηθούν να αναπτυχθούν σωστά σε όλα τα επίπεδα. 

Ολόκληρη η ανάρτηση της παιδιάτρου

«Τα παιδιά στους 12 μήνες ζωής "δουλεύουν" σκληρά για να αναπτύξουν τις λεκτικές τους ικανότητες, να περπατήσουν, καθώς και να κάνουν πράγματα μόνα τους. Δεν χρειάζεται να έχετε πολλά παιχνίδια στη διάθεσή τους, αφού το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να μάθει πολλά, ακόμα και από τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Πώς να παίξεις με το 12 μηνών μωρό σου 

  • Δώστου τη δυνατότητα να περπατήσει, είτε μόνο του είτε με το να στηρίζεται σε κάποιο αντικείμενο. 
  • Οι κούκλες βοηθούν τα μωρά να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα προετοιμάζουν για την άφιξη ενός αδελφού/αδελφής. 
  • Τραγούδησε και χόρεψε μαζί του. Παρότρυνε το μικρό σου να παίξει μουσική με κουτάλια και κατσαρολικά. Έτσι ενισχύεται η μουσικότητά του, ο συντονισμός και η λεπτή κινητικότητα. 
  • Μίλα του για ό,τι βλέπεις και ό,τι κάνεις. 
  • Διάβαζε συνέχεια στο μικρό σου ακόμα κι αν παραμένει συγκεντρωμένο για ελάχιστα λεπτά. 
  • Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολλές φορές το αγαπημένο του και ενισχύει σημαντικά την εκμάθηση και την ψυχοκινητική του εξέλιξη. 
  • Το παιχνίδι στοίβαξης (π.χ. κρίκοι) καλλιεργούν την αίσθηση της ισορροπίας, την αντίληψη του χώρου και τη λεπτή κινητικότητα. 
  • Κάποιες φορές αρκεί απλά να κάνεις στην άκρη και να παρατηρήσεις το μωρό σου, χωρίς να παρεμβαίνεις στο παιχνίδι του. Έτσι ενισχύεις τη συγκέντρωση και την ανεξαρτησία του.»

v