4 τρόποι να βοηθήσετε μια νέα μαμά (χωρίς να περιμένετε να σας το ζητήσει)

4 τρόποι να βοηθήσετε μια νέα μαμά (χωρίς να περιμένετε να σας το ζητήσει)

Οι μήνες πέρασαν και η νέα μαμά από το στενό σας περιβάλλον έφερε επιτέλους στον κόσμο το μωράκι της! Ξαφνικά, η καθημερινότητά της είναι γεμάτη από όμορφες εκπλήξεις αλλά και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Με λίγα λόγια, είναι απολύτως φυσιολογικό να τα βρει σκούρα με όλα αυτά που θα χρειαστεί να κάνει παράλληλα με τη φροντίδα του παιδιού και κάθε είδους βοήθεια είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ωστόσο, σπάνια θα την ακούσετε να ζητάει την βοήθεια που χρειάζεται κι αν το κάνει, σημαίνει πως έχει φτάσει στα όριά της. Γι' αυτό, μην περιμένετε να σας την ζητήσει! Πάρτε πρωτοβουλία και προσφέρετε τις... υπηρεσίες σας δείχνοντάς της ότι είστε δίπλα της, την νοιάζεστε και θέλετε να την στηρίξετε στη νέα φάση της ζωής της. 

Φέρτε της σπιτικό φαγητό (και ταΐστε την αν χρειαστεί)

Σπάνια μια νέα μαμά θα ζητήσει από τους γύρω της να μαγειρέψουν για εκείνη. Ωστόσο, αν θέλετε να της εκφράσετε την αγάπη και την στήριξή σας σ’ αυτή τη νέα φάση της ζωής της, πάρτε πρωτοβουλία και ετοιμάστε ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα! Ακόμα καλύτερα, μαγειρέψτε ένα από τα αγαπημένα της φαγητά και κάντε της μια όμορφη έκπληξη. 

Ο χρόνος που θα εξασφαλίσει από το μαγείρεμα αλλά, κυρίως, η αίσθηση πως κάποιος την νοιάζεται και την φροντίζει, είναι ανεκτίμητη. Όσο εκείνη είναι αφοσιωμένη στο νέο μέλος της οικογένειας, εσείς κάντε ό,τι μπορείτε για να την ξεκουράσετε. 

Επικοινωνείτε καθημερινά, έστω και για λίγο

Όταν μία γυναίκα γίνεται μαμά, η καθημερινότητά της αλλάζει ριζικά.  Προτεραιότητά της είναι το μικρό πλασματάκι που ήρθε στη ζωή της και η προσαρμογή της στον νέο της ρόλο που είναι απαιτητικός και δύσκολος. 

Οι πρώτοι μήνες απαιτούν αφοσίωση και η νέα μαμά περνάει πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, χωρίς πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επικοινωνείτε μαζί της καθημερινά (έστω και για λίγο) όχι μόνο για να της κάνετε παρέα ή να ξέρει πως μπορεί να συζητήσει τα προβλήματά της, αλλά και για να την βοηθήσετε να βρει νέες ισορροπίες ανάμεσα στον νέο της ρόλο και την προηγούμενη ζωή της. 

Κάντε της μια δύσκολη αγγαρεία 

Τα ψώνια, το σίδερο ή το μαγείρεμα είναι καθημερινές αγγαρείες που δεν μπορείς να αποφύγεις - ειδικά όταν είσαι νέα μαμά! Αν θέλετε να την βοηθήσετε πραγματικά, λοιπόν, απαλλάξτε την από τέτοιου είδους καθημερινές δουλειές που την κουράζουν ακόμα περισσότερο!

Παράλληλα, θα της εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο (που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένος) για να κοιμηθεί, να ασχοληθεί με τον εαυτό της ή να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μωρού της. 

Πάρτε της ένα πρακτικό δώρο…

Μια νέα μαμά δεν χρειάζεται τόσο καινούρια ρούχα ή κοσμήματα αλλά δώρα που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά της. Μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας με κάμερα, ένα σύστημα αποστείρωσης ή ένα μαξιλάρι θηλασμού ίσως της είναι περισσότερο χρήσιμα απ' όσο νομίζατε!

Πριν εξορμήσετε στα μαγαζιά, ρωτήστε την τι πραγματικά χρειάζεται ή τι της λείπει και καλύψτε το κενό! Διαφορετικά, σκεφτείτε πρακτικά δώρα που δεν θα πάνε χαμένα όπως ρούχα για το μωρό, ηλεκτρικό θήλαστρο, καθισματάκι για το αυτοκίνητο ή ακόμα κι ένα ωραίο βιβλίο για τις ώρες που θέλει να χαλαρώσει. 

v