Παιδίατρος: μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο όταν έχουν ακόμα συμπτώματα

Παιδίατρος: μη στέλνετε τα άρρωστα παιδιά σχολείο όταν έχουν ακόμα συμπτώματα

Η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στα σχολεία. Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης στη σελίδα του στο Facebook, συστήνοντας ως βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις το να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι!

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών με πανομοιότυπα συμπτώματα δηλαδή υψηλό πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, έντονο πονόλαιμο. Τα rapid τεστ αντιγόνου για τη γρίπη έδειξαν πως πρόκειται για την γνωστή εποχική γρίπη τύπου Α.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας η γρίπη αποφάσισε να μας επισκεφθεί ξανά. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των περιστατικών.

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά. Άρα το βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις είναι το να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι! Και όχι να το στείλουμε άρρωστο επειδή δεν είναι covid19! Ούτε να το στείλουμε πίσω πριν αποθεραπευθεί πλήρως.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η γρίπη έχει αρκετά μεγάλη περίοδο μεταδοτικότητας: μεταδίδεται στους γύρω μας από 5 έως και 9 μέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Λαμβάνουμε λοιπόν τα μέτρα μας:

  • Πηγαίνουμε το παιδί στον ιατρό όταν παρουσιάσει: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους.
  • Το κρατάμε στο σπίτι μέχρι να παραμείνει για τουλάχιστον 2 ημέρες απύρετο.
  • Φροντίζουμε για επαρκή ενυδάτωση, καλή διατροφή (βιταμίνη C), ξεκούραση και επαρκή ύπνο, ρίχνουμε τον υψηλό πυρετό (πάνω από 38,2 βαθμούς) με αντιπυρετικά, κάνουμε αποσυμφόρηση στη μύτη, πηγαίνουμε αν χρειαστεί ξανά το παιδί στον ιατρό, αποφεύγουμε τις άσκοπες αντιβιώσεις, εισπνοές, κορτιζόνες . 
  • Εμβολιαζόμαστε ακόμα και τώρα αν δεν το έχουμε κάνει καθώς η γρίπη με καθυστερημένη έναρξη μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο».

v