«Έπαθα προεκλαμψία μετά τον τοκετό και παραλίγο να χάσω τη ζωή μου»

«Έπαθα προεκλαμψία μετά τον τοκετό και παραλίγο να χάσω τη ζωή μου»

Η La'Keshia Stewart Baker είναι μια ευτυχισμένη μητέρα τεσσάρων αγοριών, η οποία ζει με την οικογένειά της στην Αμερική. Πρόσφατα καλωσόρισε στο κόσμο το τελευταίο μωράκι της, το οποίο τώρα είναι 3 μηνών, και μοιράζεται την απίστευτη περιπέτεια υγείας της - που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή- με σκοπό να ενημερώσει όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί.

Η Baker παραδέχτηκε ότι η τελευταία της εγκυμοσύνη δεν ήταν καθόλου εύκολη. «Αναρωτιόμουν συνεχώς τι πήγαινε λάθος! Δεν μπορούσα να ρυθμίσω την αρτηριακή μου πίεση και τα φάρμακα δεν με έπιαναν», είπε.

Μετά τη γέννηση του γιου της, Legend, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, η αρτηριακή της πίεση δεν ήταν ανησυχητικά υψηλή και έτσι, πήρε εξιτήριο. Μέσα σε λίγες, όμως, ημέρες το πρήξιμο, οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι και τα υπόλοιπα συμπτώματα επέστρεψαν.

«Ένιωθα σαν να είχα πνευμονία. Η αρτηριακή μου πίεση ήταν στα ύψη και πραγματικά ένιωθα σαν κάποιος να μου έσφιγγε την καρδιά. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω», δήλωσε η Baker ενώ πρόσθεσε ότι φοβόταν για τη ζωή της.

Πήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και εκεί ο καρδιολόγος Dr. Michele Voeltz, ο οποίος ειδικεύεται στην καρδιοχειρουργική και στις καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, ανέλαβε να τη βοηθήσει.

«Η αρτηριακή της πίεση ήταν σαφώς αυξημένη. Η διάγνωση ήταν: προεκλαμψία μετά τον τοκετό», είπε ο γιατρός και εξήγησε ότι η προεκλαμψία, μια διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά περίπου το 10% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά τον τοκετό του μωρού.

Στην περίπτωση της Baker, το πρήξιμο ήταν ένα βασικό προειδοποιητικό σημάδι. «Το πρήξιμο πρέπει να μειώνεται κάθε μέρα μετά τον τοκετό. Επίσης, η δύσπνοια μετά τη γέννα δεν είναι φυσιολογική, γι' αυτό και αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας». Η Dr. Voeltz συμβουλεύει ακόμη, τις νέες μητέρες να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό του μωρού τους.

Η Baker πέρασε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, καθώς προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την αρτηριακή της πίεση. Τώρα είναι καλά στην υγεία της και απολαμβάνει τη μητρότητα. 

Πηγή: fox5atlanta.com

v