4 πασχαλινές αποδράσεις που θα μας βγάλουν για λίγο από τη ρουτίνα

4 πασχαλινές αποδράσεις που θα μας βγάλουν για λίγο από τη ρουτίνα

Η αντίστροφη μέτρηση για το τετραήμερο του Πάσχα έχει ξεκινήσει κι επειδή δεν έχουν όλοι την τύχη να διαθέτουν σπίτι στο χωριό, εμείς σκεφτήκαμε και σας παρουσιάζουμε τέσσερις ιδέες για οικογενειακές πασχαλινές διακοπές. Από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, ταξιδέψτε σε κοντινούς και γραφικούς προορισμούς και απολαύστε τα Πασχαλινά έθιμα κάθε τόπου.

 Tήνος: ο απόλυτος πασχαλινός προορισμός

Η Τήνος είναι ταυτισμένη με τη θρησκευτική κατάνυξη. Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου –ή, κατά κόσμον, η Παναγία της Τήνου- αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες εκδρομείς τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Βρίσκεται μια ανάσα μακριά απ' το λιμάνι της Ραφήνας και μπορεί να σας υποσχεθεί ότι δεν θα ξεμείνετε από επιλογές: άγονα κυκλαδίτικα τοπία, γαλάζιες παραλίες, γραφικά χωριά και καταπράσινες διαδρομές περιμένουν να τα ανακαλύψουν οι επισκέπτες.

Αν καταφέρετε να βρεθείτε στο νησί τη Μεγάλη Παρασκευή, θα γίνετε μάρτυρες μιας εντυπωσιακής παραλλαγής του εθίμου της περιφοράς του Επιταφίου. Η περιφορά του Επιταφίου της ενορείας του Αγίου Νικολάου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, εν είδει μνημόσυνου όσων χάθηκαν άδικα σ' αυτήν.

Ελικώνας: ανοιξιάτικες εκπλήξεις και μεσαιωνικά μοναστήρια

Στις ανεξερεύνητες πλαγιές της Βοιωτίας, μια ώρα και κάτι από την πόρτα του σπιτιού σας, κρύβονται εκπλήξεις που περιλαμβάνουν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά μοναστήρια της Ελλάδας, τον περίφημο Όσιο Λουκά, ένα χωριουδάκι χάρμα οφθαλμών, το Κυριάκι, και πολλά μονοπάτια ιδανικά για ανοιξιάτικες πεζοπορίες στα λουλουδιασμένα τοπία της γενέτειρας του Ηρακλή.

Το πασχαλινό γλέντι στη Βοιωτία ακολουθεί τη ρουμελιώτικη παράδοση. Από τη Μεγάλη Πέμπτη, οι κάτοικοι ξεκινούν τις προετοιμασίες. Την Κυριακή του Πάσχα, τα κάρβουνα ή τα ξερά κλαδιά ανάβουν με τη λαμπάδα της Ανάστασης, προκειμένου να ετοιμαστεί η θράκα για να ψηθούν τα αρνιά.

Ναύπακτος: Πάσχα σαν παραμύθι

 Γιατί να πάτε στην Ναύπακτο; Κατ' αρχάς γιατί  είναι «κουκλίστικη» και, δευτερευόντως, γιατί είναι εύκολα προσβάσιμη. Πρόκειται για μια μικρή, γραφική πόλη που μυρίζει θάλασσα σε κάθε της γωνιά. Οι απογευματινές βόλτες στο Ενετικό λιμάνι θα σας συνεπάρουν, αφού τα πλακόστρωτα δρομάκια και ο γλυκός φωτισμός της θάλασσας κάνουν κάθε σημείο της μικρής πόλης να μοιάζει με καρτ-ποστάλ.

Πασχαλινό highlight είναι, και εδώ, το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου υπό το φωτισμένο Κάστρο και τους ήχους των πένθιμων παιάνων της Φιλαρμονικής.

Αίγινα: άνοιξη στον Αργοσαρωνικό και ο χορός της Λαμπρής

Το νησί του Αργοσαρωνικού, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας και αξίζει να το επισκεπτόμαστε με κάθε ευκαιρία! Ειδικά την άνοιξη, σας προσφέρει μοναδικές εκδρομές και χαλαρωτικές βόλτες με τα πόδια ή με την άμαξα δίπλα στη θάλασσα. 

Όσο για το Πάσχα, μην χάσετε τον χορό της Λαμπρής το οποίο ξεκινά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και διαρκεί για τρεις ημέρες, ενώ επαναλαμβανόταν κάθε Πέμπτη για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο Χορός της Λαμπρής αποτελείτο από δύο μέρη: το μικρό και το μεγάλο χορό. Ο μικρός χορός σκοπό είχε την εκδήλωση αγάπης ανάμεσα στους ερωτευμένους που επιθυμούσαν να παντρευτούν, ενώ στο μεγάλο συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι σε ειδική διάταξη ανάλογα με το φύλο, την ηλικία κλπ.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v