Επιστρέφεται το 60% της αύξησης του ρεύματος - ενίσχυση μέχρι €600 ανά καταναλωτή

Επιστρέφεται το 60% της αύξησης του ρεύματος - ενίσχυση μέχρι €600 ανά καταναλωτή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τις παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα,  οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγησαν πριν από λίγη ώρα τις λεπτομέρειες των μέτρων στήριξης προς τους καταναλωτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Οι λεπτομέρειες των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Από 18 έως 600 ευρώ η επιστροφή

Το μέτρο της επιστροφής αφορά τους μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, η επιστροφή δίνεται σε όσους έχουν αύξηση πάνω από 30 ευρώ αυτούς τους μήνες, η ελάχιστη επιστροφή 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολής αίτησης σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Οριζόντια έκπτωση 50% στους λογαριασμούς

Επιπλέον για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η αύξηση στην κατανάλωση που θα υπερβεί τις 300 KWh. Η κυβέρνηση καταργεί τις εξαιρέσεις ώστε η νέα έκπτωση να καλύψει και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της κατανάλωσης.

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατά τις ίδιες πηγές, δεύτερος στόχος ήταν πώς θα υπάρξει παρέμβαση στην στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που αποσυνδέει τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλουμε έτσι για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Φορολόγηση υπερκερδών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξαιρεί από το κάδρο των μέτρων τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Εν αντιθέσει με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για “μικρό καλάθι” ως προς την επίμαχη πηγή εσόδων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 90% με βάση το πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους. Έδωσε μάλιστα μια κοινωνική διάσταση σε αυτό το μηχανισμό λέγοντας ότι είναι χρήματα που θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» είπε.

Αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων

Τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας συμπληρώνει η κυβέρνηση και με την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντικατάστασης συσκευών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα χρηματοδοτήσει γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Προανήγγειλε επίσης ότι από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» σχέδιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων.

Πηγή: kathimerini.gr

 

v