«Zούσα μια κόλαση»: η πάθηση στην εγκυμοσύνη που μπορεί να αφήσει μια έγκυο κατάκοιτη

«Zούσα μια κόλαση»: η πάθηση στην εγκυμοσύνη που μπορεί να αφήσει μια έγκυο κατάκοιτη

Για κάποιες τυχερές γυναίκες η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις ομορφότερες της ζωής τους. Για κάποιες άλλες, όμως, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιο έντονα, διαρκούν περισσότερο και μπορεί να επηρεάσουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική υγεία τους.

Το σύνδρομο της υπερέμεσης κύησης είναι μία επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλείται από επίμονη ναυτία και εμετό, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μητέρας. 

 Μια μαμά δύο παιδιών, η Caitlin Kay-Smith, υπέφερε από υπερέμεση και στις δύο εγκυμοσύνες της και εξομολογείται ότι ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής της.

«Ποτέ δεν είχα εξουθενωθεί τόσο πολύ από κάτι και η ψυχική μου υγεία υπέφερε. Έκλαιγα υστερικά, παρακαλώντας τον σύζυγό μου να κάνει κάτι, οτιδήποτε για να τελειώσει πιο γρήγορα όλο αυτό. Νοσηλεύτηκα 17 φορές, έχασα 15 κιλά και έπαιρνα έξι διαφορετικά είδη φαρμάκων για να βγάλω τη μέρα. Έκανα εμετούς τόσες πολλές φορές μέσα στην ημέρα που τραυμάτισα σοβαρά τον οισοφάγο και έσπασαν πολλά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό μου. Λιποθύμησα τέσσερις φορές σε δημόσιο χώρο.», θυμάται η Caitlin.

Καθώς ο άντρας της δούλευε απ’ το πρωί έως το βράδυ, η μέλλουσα μαμά έπρεπε να μείνει με τους γονείς της καθώς ήταν επικίνδυνο να μένει μόνη της για πολλές ώρες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάστηκε ακόμα και να κλείσει την επιχείρησή της, αφού στον τέταρτο μήνα πλέον δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι.

Η κατάστασή της χειροτέρευε καθημερινά και δεν μπορούσε να απολαύσει καμιά στιγμή της εγκυμοσύνης. Μέχρι και για το μωρό της είχε αρχίσει να νιώθει αρνητικά συναισθήματα.

«Έκανα σκοτεινές σκέψεις. Εκτός από το σώμα είχε στραφεί εναντίον μου και το μυαλό μου. Δεν ήθελα να υπάρχω. Σκεφτόμουν ότι θα ήμουν πολύ καλύτερα αν δεν ήμουν έγκυος. Μέχρι σήμερα, κοιτάζω τα πανέμορφα παιδιά μου και απορώ πώς είχα σκεφτεί κάτι τόσο απαίσιο».



Αυτή η περιπέτεια είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή της Caitlin. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αποφάσισε να ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση για να βοηθήσει και άλλες μαμάδες που αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση.

«Κάθε μέρα μιλάω με γυναίκες των οποίων οι εμπειρίες, ενώ είναι εντελώς μοναδικές, αντικατοπτρίζουν επίσης απόλυτα τις δικές μου. Αισθάνονται αδικημένες, απογοητευμένες και συντετριμμένες. Πρέπει να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να καταπιούν ένα χάπι ή να σηκωθούν απ’ το κρεβάτι. Σε καμία γυναίκα δεν αξίζει να στερείται τη χαρά της μητρότητας».

Παρόλο που οι ναυτίες και οι εμετοί είναι συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, συνήθως υποχωρούν μετά το πρώτο τρίμηνο. Όταν επιμένουν όμως και η μέλλουσα μητέρα διαγνωστεί με υπερέμεση κύηση η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί.

«Μέχρι να ζητήσω βοήθεια ήμουν τόσο αφυδατωμένη και υποσιτισμένη, που παραλίγο να πεθάνω», δήλωσε.



Οι επιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές που ορισμένες γυναίκες χρειάζονται σωλήνες σίτισης, παθαίνουν οργανική ανεπάρκεια ή έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Γι' αυτό και η Caitlin έχει θέσει ως προσωπική της αποστολή να μοιραστεί την ιστορία της ώστε να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες μπορεί.

Πηγή: honey.nine.com.au

v