Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

Η στιγμή που μία γυναίκα μαθαίνει πως είναι έγκυος, ειδικά όταν το έχει προγραμματίσει και το περιμένει πώς και πώς, είναι πραγματικά μοναδική! Παράλληλα με τον ενθουσιασμό για το μωράκι που μεγαλώνει μέσα της, αρχίζουν και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης τα οποία ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ωστόσο, αρκετά από αυτά είναι κοινά στις περισσότερες εγκυμονούσες και καλό είναι να τα γνωρίζει για να είναι προετοιμασμένη.  

1η έως 5η εβδομάδα

Οι πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης κυλάνε ομαλά, ενώ τα πρώτα συμπτώματα στις περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την τρίτη με τέταρτη εβδομάδα. Η πρωινή αδιαθεσία, η συχνοουρία και καφέ κηλίδες στο εσώρουχο είναι τα πρώτα δείγματα πως επιτέλους είσαι έγκυος!

6η έως 10η εβδομάδα 

Η 6 εβδομάδα της εγκυμοσύνης μπαίνει με την γνωστή πρωινή ναυτία (αν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεκινά νωρίτερα) η οποία παραμένει συνήθως μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου.

Η όσφρηση οξύνεται αρκετά ενώ όσο μεγαλώνει η μήτρα, πιέζει την ουροδόχο κύστη και η επισκέψεις στην τουαλέτα γίνονται πιο συχνές! Στην 8η και την 9η εβδομάδα πολλές γυναίκες εμφανίζουν ξαφνικούς πονοκεφάλους καθώς και διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος και αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν ακμή. Ωστόσο, από την 10η εβδομάδα και μετά η μέλλουσα μαμά αρχίζει να… λάμπει!

11η έως και 15η εβδομάδα 

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνει το στήθος και η κοιλιά σας, νιώθετε ξαφνικές κράμπες και πόνο στην μέση και τα πόδια. Την 12η εβδομάδα αυξάνεται ο όγκος του αίματος κατά 50% με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ορατές οι φλέβες στο δέρμα (κυρίως στις ανοιχτόχρωμες γυναίκες), ενώ όσο πλησιάζετε στο τέλος του 1ου τριμήνου ίσως νιώσετε αδικαιολόγητη ζαλάδα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Μετά την 14η εβδομάδα μπαίνετε στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και η πρωινή αδιαθεσία αρχίζει σταδιακά να μειώνεται ή και να εξαφανίζεται τελείως. Ωστόσο, εμφανίζονται μερικά περίεργα συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, κράμπες στα πόδια και ευαίσθητα ούλα, κάνουν την εμφάνισή τους. 

16η έως και 20η εβδομάδα 

Περίπου το 90% εκατό των εγκύων βλέπουν το δέρμα τους γύρω από τις θηλές, τις μασχάλες και τον αφαλό να γίνεται πιο σκούρο ενώ οι πόνοι στην πλάτη είναι αναπόφευκτοι. Ίσως κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση οι λεγόμενες «ραγάδες της εγκυμοσύνης» και μην ξαφνιαστείτε αν νιώθετε έντονες καούρες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να… κλωτσάει και σταδιακά η εγκυμοσύνη γίνεται ορατή καθώς κοιλιά και στήθος φουσκώνουν για τα καλά! Αυτή την περίοδο ίσως νιώθετε ότι ξεχνάτε πράγματα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ενώ παράλληλα, μέχρι την 20η εβδομάδα, αρχίζουν να πρήζονται τα χέρια και τα πόδια σας και ενδέχεται να παρουσιάσετε ξηροφθαλμία, κιρσούς και προβλήματα ύπνου.

21 έως 25η εβδομάδα 

Τις επόμενες πέντε εβδομάδες η κοιλιά και το στήθος σας μεγαλώνουν κι άλλο με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι πόνοι σε μέση, πλάτη και πόδια. Έντονους πόνους θα νιώσετε και χαμηλά στην κοιλιά καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει και σας «ταλαιπωρεί», ενώ η κατακράτηση υγρών έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο και μούδιασμα των άκρων. Παράλληλα, αυξάνεται η σεξουαλική σας διάθεση ενώ, λόγω ορμονών και σωστής διατροφής, αρχίζουν να λάμπουν τα μαλλιά και το δέρμα σας! 

26η έως 30η εβδομάδα 

Πλησιάζετε στο γ’ τρίμηνο και ο ύπνος, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω συχνοουρίας και πόνων στα άκρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Σαν να μην έφτανε αυτό, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό στα χέρια και τα πόδια ή ακόμα και αιμορροΐδες.

Στην 28η εβδομάδα, κι αφού μπείτε για τα καλά στο γ’ τρίμηνο, οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος είναι πλέον συνηθισμένοι ενώ πολύ συχνά αισθάνεστε εξαντλημένη! Καθώς το σώμα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον τοκετό, μην ξαφνιαστείτε να βγαίνει πρωτόγαλα από το στήθος σας. 

31η έως 35η εβδομάδα 

Ο στιγμή της γέννας πλησιάζει όλο και περισσότερο και μερικά από τα συμπτώματα των πρώτων εβδομάδων, όπως η ευαισθησία στο στήθος, η συχνοουρία και η πρωινή αδιαθεσία ίσως επιστρέψουν. Επιπλέον, κάνουν την εμφάνισή τους οι συσπάσεις Braxton Hicks, οι οποίες μιμούνται τις συσπάσεις τοκετού και σας προετοιμάζουν για την μεγάλη στιγμή. Στο μεταξύ, συνεχίζονται συμπτώματα όπως η αυπνία, η εξάντληση και η έντονη κόπωση, οι καούρες καθώς και ο πόνος στην κοιλιά, την πλάτη και τα πόδια. 

36η έως 40η εβδομάδα 

Έχετε μπει στην τελική ευθεία και σύντομα, όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης θα είναι παρελθόν! Το μικρό σας κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, και τα συμπτώματα των προηγούμενων εβδομάδων ίσως ενταθούν λίγο ακόμα.

Το έμβρυο παίρνει σιγά σιγά θέση για τον τοκετό και πολύ σύντομα θα σπάσουν τα νερά και θα καλωσορίστε το νέο μέλος στην οικογένεια! Αυτή η περίοδος, για τις περισσότερες γυναίκες είναι η πιο βασανιστική, καθώς από τη μία ανυπομονούν να γεννήσουν και να περάσουν στην επόμενη φάση της ζωής τους, ενώ παράλληλα το άγχος τόσο για τον τοκετό όσο και για το μεγάλωμα του μωρού… χτυπάει κόκκινα! Να θυμάστε, όμως, πως η φύση ξέρει καλά τη δουλειά της και όλα θα γίνουν όπως και όταν πρέπει. Κι εσείς, θα γίνετε η καλύτερη μανούλα του κόσμου! 

Πηγή: parents.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v