ΕΟΔΥ: 3 πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: 3 πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε στον ΕΟΔΥ καθώς εντοπίστηκαν τα 3 πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ηλικίες και τα συμπτώματα των παιδιών

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Οι γιατροί προειδοποιούν για τα ύποπτα συμπτώματα

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

«Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης» τονίζεται στη σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Τι γνωρίζει ο ΠΟΥ

Ως τώρα ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 170 κρούσματα σε 16 χώρες, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στη Βρετανία και αφορά κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι κάτι απρόσμενο και έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της ηπατίτιδας, ώστε ο ΠΟΥ να είναι σε θέση να καθορίσει τις προτάσεις διαχείρισης προς γονείς και υγειονομικούς. Η δρ Ιστερμπρουκ σημείωσε πως τα παιδιά που ασθενούν ήταν προηγουμένως υγιή και δεν βρέθηκαν θετικά σε κάποιους από τους γνωστούς τύπους ηπατίτιδας (A, B, C, D, E), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε η ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v