5 τρόποι για να σταματήσει το παιδί να τρώει μπροστά στην οθόνη

5 τρόποι για να σταματήσει το παιδί να τρώει μπροστά στην οθόνη

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι γονείς για να φάνε τα παιδιά μας τα φρούτα ή τα λαχανικά τους, είναι να τους τα σερβίρουμε με τη συνοδεία... οθόνης. Το αγαπημένο τους παιδικό πρόγραμμα ή μια διασκεδαστική ταινία είναι ικανή να τα αποχαυνώσει τόσο πολύ που, τελικά, θα φάνε ό,τι υπάρχει στο πιάτο τους μηχανικά. 

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια είναι εξαιρετικά βλαβερή για τα παιδιά, όχι μόνο για όσο είναι μικρά αλλά και για όταν ενηλικιωθούν. Αν δεν την έχετε ξεκινήσει, μην κάνετε το λάθος να την αρχίσετε. Αν την έχετε ήδη ξεκινήσει και θέλετε να την περιορίσετε, διαβάστε παρακάτω το πώς: 

Πρώτα η θεωρία και μετά η πράξη!

Είναι δύσκολο να κόψουμε από τα παιδιά τη συνήθεια να τρώνε μπροστά στην οθόνη, αλλά δεν είναι κάτι ακατόρθωτο! Εάν το πάρεις απόφαση, ξεκίνα από μία εποικοδομητική συζήτηση για το πόσο κακό τους κάνει και ψάξτε μαζί με τα παιδιά τρόπους να την κόψουν. Η θεωρία, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική από την πράξη και ίσως τα παιδιά να μην φέρουν πολλές αντιρρήσεις ενώ συζητάτε. Μην ξεγελαστείτε, όμως: όταν έρθει η ώρα να περάσετε... στην πράξη, οι αντιδράσεις τους θα είναι έντονες!

Απομακρύνετε το κινητό και κλείστε την τηλεόραση

Η πρώτη μας κίνηση πρέπει να είναι και η πιο καθοριστική, καθώς με αυτήν βάζουμε τα όρια μας και ρυθμίζουμε το νέο πλαίσιο φαγητού: κλείνουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή κι απομακρύνουμε το tablet και το κινητό από το δωμάτιο που τρώνε τα παιδιά! Έτσι, θα πάρουν το μήνυμα πως οι νέοι κανόνες θα τηρηθούν, ενώ θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Αντικαταστήστε την οθόνη με audiobooks...

Τώρα που η οθόνη εξαφανίστηκε από την κουζίνα, πρέπει να βρούμε κάτι άλλο για να αντικαταστήσουμε το... κενό! Μία καλή λύση είναι τα παιδικά audiobooks, τα οποία μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους ζωντανό. Η φαντασία τους μπορεί να φτιάξει όμορφες εικόνες, καθώς εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και ταξιδεύουν σε παραμυθένιους κόσμους. 

... ή αφήγηση παραμυθιών

Αν δεν έχουμε ή δεν θέλουμε ηχητικά παιδικά βιβλία, μπορούμε να αφηγηθούμε στα παιδιά παραμύθια ή να τους διαβάσουμε τα αγαπημένα τους βιβλία καθώς τρώνε. Μπορεί στην αρχή να διαμαρτυρηθούν, αλλά ο μαγικός κόσμος των βιβλίων θα τα παρασύρει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο νομίζετε. Δοκιμάστε το, λοιπόν, και δεν θα το μετανιώσετε. Με λίγη επιμονή και υπομονή, θα ξεχάσουν μια για πάντα την οθόνη την ώρα του φαγητού.

Η συζήτηση φέρνει την οικογένεια... κοντά!

Σταδιακά, κι ενώ τα παιδιά συνηθίσουν να τρώνε χωρίς οθόνη, συνοδεύστε το γεύμα σας με μια απολαυστική, οικογενειακή συζήτηση! Μοιραστείτε τα νέα της ημέρας σας, μιλήστε για πράγματα που σας εντυπωσίασαν ή σας προβλημάτισαν, τις σκέψεις σας ή παίξτε ένα παιχνίδι. Το οικογενειακό τραπέζι είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, μακριά από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, και να δεθούμε σαν οικογένεια. 

v