Υπάρχουν 5 γλώσσες της αγάπης: εσύ ποια… μιλάς;

Υπάρχουν 5 γλώσσες της αγάπης: εσύ ποια… μιλάς;

Ακόμη κι αν είστε διαχυτική και στοργική απέναντι στο άλλο σας μισό, αξίζει να αναρωτηθείτε αν επικοινωνείτε τον έρωτά σας με τον τρόπο που ο σύντροφός σας θέλει να τον λαμβάνει. Διότι η αγάπη μπορεί μερικές φορές να χαθεί στη μετάφραση όταν δύο σύντροφοι μιλούν διαφορετικές γλώσσες αγάπης.

Το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του Δρα Gary Chapman «Οι 5 γλώσσες αγάπης: The Secret to Love That Lasts» αποκαλύπτει τις πέντε διακριτές γλώσσες που χρησιμοποιούμε όλοι για να εκφράσουμε την αγάπη μας. Δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε και τι σημαίνει αυτό για εσάς:

Λόγια επιβεβαίωσης

Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν την αγάπη του συντρόφου τους όταν ακούν κομπλιμέντα, λόγια θαυμασμού και στοργής. Αισθάνονται τεράστια ασφάλεια όταν τους λένε ότι τους εκτιμούν και τους αγαπούν. 

Όπως λέει και η ψυχοθεραπεύτρια ζευγαριών Fariha Mahmud-Syed «Οι γραπτές και προφορικές (εκ)δηλώσεις στοργής έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι θέλουν να λαμβάνουν αγάπη από άλλους».

Ποιοτικός χρόνος

Οι άνθρωποι των οποίων η γλώσσα της αγάπης είναι ο ποιοτικός χρόνος αισθάνονται καλύτερα όταν ο σύντροφός τους θέλει να περνάει χρόνο μαζί τους και είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμος να το κάνει. Η συζήτηση, η οπτική επαφή και το να βρίσκονται εκεί ο ένας για τον άλλον αποτελούν πρωταρχικά χαρακτηριστικά της σχέσης.

«Αυτή η γλώσσα αγάπης έχει να κάνει με την αμέριστη προσοχή. Χωρίς να αποσπάται κανείς από την τηλεόραση, το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη εξωτερική παρέμβαση. Αυτοί οι άνθρωποι  θέλουν να περνούν ποιοτικά τον χρόνο τους με το άλλο τους μισό, κάνοντας ουσιαστικές συζητήσεις και δραστηριότητες», λέει η Mahmud-Syed.

Πράξεις Φροντίδας

Πρόκειται για όλες εκείνες τις πράξεις μέσα από τις οποίες το ταίρι σας σας βοηθάει και δείχνει ότι είναι δίπλα σας. Όπως για παράδειγμα να σας φροντίσει όταν είστε άρρωστη ή να σας φτιάξει καφέ το πρωί. Μικρά και απλά πράγματα που όμως κάνουν τη διαφορά.

«Με λίγα λόγια είναι οι άνθρωποι που προτιμούν τις πράξεις από τα λόγια. Σε αντίθεση με εκείνους που προτιμούν να ακούνε πόσο πολύ τους νοιάζονται, οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας θέλουν να τους δείχνουν έμπρακτα πώς τους εκτιμούν», εξηγεί η Mahmud-Syed.

Δώρα

Είναι ίσως η πιο απλή γλώσσα αγάπης. Ο Chapman αποκαλεί τα δώρα «οπτικά σύμβολα αγάπης». Δεν έχει να κάνει με τη χρηματική αξία, αλλά με τη σκέψη που κρύβεται πίσω από το αντικείμενο.

Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη διαδικασία που εμπεριέχει η επιλογή ενός δώρου: τον προσεκτικό προβληματισμό, τη σκόπιμη επιλογή του αντικειμένου που αντιπροσωπεύει τη σχέση και τα συναισθηματικά οφέλη από τη λήψη του.

Σωματική επαφή

Τα φιλιά, τα χάδια, οι αγκαλιές, το σεξ. Η σωματική οικειότητα και το άγγιγμα για ορισμένους ανθρώπους φτιάχνουν έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους.

Αυτό έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, σημειώνει η Mahmud-Syed, καθώς κάποιοι άνθρωποι ένιωθαν στοργή και αγάπη από τους γονείς τους μόνο όταν τους κρατούσαν, τους φιλούσαν ή τους άγγιζαν.

Πηγή: mindbodygreen.com

v