Στο έφηβο παιδί μου: «αν θες να γλεντήσεις κάντο αλλά όχι κρυφά από μένα!»

Στο έφηβο παιδί μου: «αν θες να γλεντήσεις κάντο αλλά όχι κρυφά από μένα!»

Δεν είναι εύκολο να δίνεις συμβουλές σε ένα έφηβο παιδί. Στο πίσω μέρος του μυαλού του τριγυρνά η σκέψη πως η μάνα του και ο πατέρας του, που ήρθε η ώρα να τους απομυθοποιήσει, θέλουν να το καταπιέσουν, να το ελέγξουν και να το «βασανίσουν».

«Γλέντα όσο θες, αλλά όχι κρυφά»

Πώς να απαγορεύσεις από έναν έφηβο να βγει, να διασκεδάσει, να γλεντήσει, να δοκιμάσει αλκοόλ και να κάνει τρέλες με τους φίλους του. Στην καλύτερη θα το κάνει παρά τις απαγορεύσεις και τις τιμωρίες μας, και στη χειρότερη θα το κάνει… κρυφά!

Αν κάτι θέλω να πως στο έφηβο παιδί μου, είναι αυτό: παιδί μου, διασκέδασε όσο θες αλλά όχι κρυφά! Να θυμάσαι πως αν πιείς λίγο παραπάνω, μπορείς να με πάρεις τηλέφωνο να έρθω να σε πάρω χωρίς να σε κρίνω ή να αρχίσω την κατήχηση!

Αν κάποιος σε πειράξει ή σε παρενοχλήσει, αν μπλεχτείς σε καβγά, αν τα βρεις σκούρα με την παρέα σου ή αν απλά μετάνιωσες και θες να επιστρέψεις στην ασφάλεια του σπιτιού σου, θα είμαι κάπου εκεί κοντά να σε «μαζέψω», όπως σου αρέσει να μου λες. 

Γι' αυτό, παιδί μου, γλέντα όσο θες, διασκέδασε, ξεφάντωσε, ζήσε την ηλικία σου, αλλά ΠΟΤΕ κρυφά από εμάς. Να θυμάσαι πως κι εμείς κάναμε τα ίδια στην ηλικία σου - δεν θα σε κατσαδιάσουμε! Απλά θα είμαστε δίπλα σου σε περίπτωση που μας χρειαστείς. Και, πίστεψέ με, είναι πολύ πιθανό να μας χρειαστείς… 

«Παιδί μου, να προσέχεις τον εαυτό σου»

Το «να προσέχεις τον εαυτό σου» δεν είναι μια συντηρητική και ξύλινη συμβουλή. Δεν είναι κούφια λόγια, από αυτά που λένε οι γονείς και προσπερνούν αδιάφορα τα παιδιά. 

Το «να προσέχεις τον εαυτό σου» είναι ό,τι πιο σπουδαίο μπορείς να κάνεις - ειδικά σε αυτή την ηλικία που όλα είναι καινούρια! Είναι το εισιτήριό σου για τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά σου και μπορεί να σου εξασφαλίσει μια υπέροχη ζωή γεμάτη περιπέτειες, φίλους, ταξίδια, πειραματισμούς και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. 

Γι' αυτό, παιδί μου, να προσέχεις τον εαυτό σου, να τον σέβεσαι και να τον αγαπάς! Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις λίγο λίγο τα όριά σου, να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, να επαναπροσδιορίσεις τις αρχές και τις αξίες σου και να μάθεις όχι μόνο ποιος είσαι, αλλά και ποιος θέλεις να γίνεις μεγαλώνοντας. Κι όλα αυτά, φροντίζοντας να παραμένεις ασφαλής, σωματικά και συναισθηματικά! 

Εξάλλου, όταν ένας άνθρωπος προσέχει και σέβεται τον εαυτό του, συμβαίνουν δύο μαγικά πράγματα: πρώτον, τον προσέχουν και τον σέβονται και οι άλλοι και, δεύτερον, προσέχει και σέβεται τους άλλους. 

v