Γ. Γκαγκασούλη: «Η επιστήμη διαθέτει ισχυρά όπλα κατά του παιδικού καρκίνου»

Γ. Γκαγκασούλη: «Η επιστήμη διαθέτει ισχυρά όπλα κατά του παιδικού καρκίνου»

Ο παιδικός και εφηβικός καρκίνος δεν είναι μόνο τα άρθρα που διαβάζουμε για παιδιά - ήρωες που έδωσαν τη μάχη τους και βγήκαν νικητές. Είναι ένας επώδυνος και καθημερινός αγώνας που απαιτεί δύναμη, αισιοδοξία, υπομονή και εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

«Τα φάρμακα και οι μέθοδοι που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί μας, είναι όπλα»,  μας λέει χαρακτηριστικά η κυρία Γεωργία Γκαγκασούλη σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

Με την πολύτιμη εμπειρία της, τόσο ως μητέρα που έχει ζήσει την εμπειρία του παιδικού καρκίνου, όσο και ως μέλος της
μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, μας μίλησε για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο, μας έλυσε απορίες για το εμβόλιο, που προστατεύει τους εφήβους και μας υπενθύμισε πως η επιστήμη είναι το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα μας κατά του καρκίνου.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και ενήλικου πληθυσμού με εμβόλια που συμβάλλουν στην πρόληψη νοσημάτων, αλλά και στην πρόληψη κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και του HPV. Ωστόσο η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, δεν είναι αρκετά υψηλή. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης;

Το γεγονός πως η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα για την πρόληψη νοσημάτων, είναι σε μεγάλο βαθμό μία νίκη των γιατρών μας που έχουν προχωρήσει ακολουθώντας την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

Είναι γεγονός πως κυριαρχεί μία δυσπιστία γύρω από τον εμβολιασμό και εννοείται πως αυτό παρασύρει και τους εφήβους και παιδιά,  μέσω των κηδεμόνων – γονέων τους. Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση. Πιστεύω πολύ πως η επίτευξη της εμβολιαστικής αύξησης γίνεται μέσα από την πληροφόρηση της αναγκαιότητας των εμβολιασμών για μικρούς και μεγάλους.

Στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων εντάχθηκε πρόσφατα ο εμβολιασμός και των αγοριών ηλικίας 9 έως 18 ετών κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Πιστεύετε ότι με αυτήν την εξέλιξη θα μπορούσαμε να φτάσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας όπου η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι >90% και η θνησιμότητα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως; 

Θεωρώ πως η επέκταση του εμβολιασμού για τον HPV και στα αγόρια από την αρκετά νεαρή ηλικία τους, σηματοδοτεί μία ακόμη σπουδαία επιστημονική εξέλιξη στην έρευνα. Ο συγκεκριμένος ιός τελικά δεν είναι  μόνο γυναικεία υπόθεση.Για μένα (από τον ρόλο της  μητέρας), είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν την ικανότητα – διάθεση  να το κατανοήσουν αυτό. Και επειδή εννοείται πως οι περισσότεροι δεν είμαστε επιστήμονες, το βάρος μετατίθεται στους παιδιάτρους που παρακολουθούν τα παιδιά μας.

Αν μπορέσουν να κάνουν ισχυρές συστάσεις στους γονείς με απλά λόγια αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο για την δυναμική που έχει ο συγκεκριμένος εμβολιασμός (και γενικά οι εμβολιασμοί), τότε ναι, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε βάθος χρόνου να γίνεται λόγος για την εξάλειψη του θανάτου από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και στην χώρα μας.

Προσωπικά, έχω πάντα στη σκέψη μου ως παραδείγματα την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, που άφηνε ανθρώπους ανάπηρους για το υπόλοιπο της ζωής τους και την μηνιγγίτιδα και το πώς ο εμβολιασμός κατάφερε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά μας και από αυτούς τους ιούς στην σημερινή εποχή.

Πως πιστεύετε ότι επηρέασε η πανδημία τον παιδικό και εφηβικό εμβολιασμό;

Οι άνθρωποι παντού στον κόσμο αλλά κυρίως στην χώρα μας, αφού πάθουν μαθαίνουν. Δείχνουμε μία ασέβεια απέναντι στις ιατρικές εξελίξεις με την δικαιολογία και την υπερφιαλοσύνη πως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ σε μας ή άσε να το κάνουν οι άλλοι και έτσι προστατευόμαστε και μείς. 

Θεωρώ πως  η πανδημία έβαλε έναν μεγάλο θεμέλιο λίθο για να γίνει επαναπροσδιορισμός της αναγκαιότητας του εμβολιασμού για τα παιδιά. Μέσα από την πληροφόρηση για τον ιό covid-19, διοχετεύτηκαν και επιπλέον πληροφορίες για την θωράκιση του οργανισμού.

Σε συζητήσεις σας με άλλους γονείς, ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες που εκφράζουν συνήθως για το θέμα του εμβολιασμού; 

Οι περισσότεροι γονείς έχουν ανησυχίες για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον της ζωής τους. Οι περισσότεροι θέλουν τους εμβολιασμούς, αλλά προσλαμβάνουν τόσες πληροφορίες γύρω από το θέμα, που δυστυχώς καθίσταται δυσκολότερο για αυτούς να φιλτράρουν την πληροφορία και να καταλήξουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Πολλοί με έχουν ρωτήσει για τον καρκίνο του παιδιού μου, αν προκλήθηκε από τα εμβόλια.  Και ομολογώ πως ήταν και δική μου πρώτη ερώτηση στη γιατρό – παιδο-ογκολόγο μας, με την πολύ κακή διάγνωση του γιού μου και μέσα στην απόγνωση του «γιατί στο παιδί μου».  Εννοείται πως και η απάντηση της (και από όλους του γιατρούς του νοσοκομείου) ήταν ένα τεράστιο όχι!  Το αντίθετο μάλιστα, ο εμβολιασμός ήταν το Νο 1 για να προχωρήσουμε σε ασφαλείς θεραπείες ενάντια στον καρκίνο.

Επίσης, έχω βρεθεί και σε συζητήσεις με γονείς που από άποψη (ή τάση της εποχής, ευτυχώς λίγοι), δεν συμφωνούν με τους εμβολιασμούς γιατί πιστεύουν στις παρά-ιατρικές  θεραπείες και πως με αυτά τα μέτρα προστατεύονται πλήρως και εσαεί.

Ως μητέρα δυο παιδιών και έχοντας ζήσει την εμπειρία του παιδικού καρκίνου, τι θα θέλατε να μοιραστείτε με άλλους γονείς; 

Δεν είναι εύκολο να μοιραστείς το βίωμα του παιδικού καρκίνου με κανέναν γονιό, πέρα από εκείνους που έχουν περπατήσει στο ίδιο σκοτεινό δύσβατο μονοπάτι.

Παρόλα αυτά, με την Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, είδα την ελπίδα για ζωή και το θαύμα της αναγέννησης να εξελίσσεται μπροστά μου.  Για να φθάσει όμως κάποιος στο σημείο της μεταμόσχευσης, πρέπει να έχει δείξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους γιατρούς μας (που είναι ότι καλύτερο έχουμε σε παγκόσμια κλίμακα). Χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης της ιατρικής, το παιδί μου είναι εν ζωή και είναι καλά! Με τα φάρμακα και τις μεθόδους που έχουν στα χέρια τους οι γιατροί μας, ξεπερνούν τα εμπόδια ή τουλάχιστον έχουμε όπλα να πολεμήσουμε τον εχθρό και να τον αναχαιτίσουμε.

Μετά από αυτό το δέος της μεταμόσχευσης λοιπόν, αναρωτιέμαι πως αλλιώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω την πανδημία αν όχι δείχνοντας εμπιστοσύνη στις οδηγίες της επιστήμης και των γιατρών;

ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ | FACEBOOK

ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ | INSTAGRAM

v