ΗΠΑ: καταργείται το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ: καταργείται το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Οι ΗΠΑ φαίνεται πως γυρίζουν 50 χρόνια πίσω, καθώς το το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την παλαιότερη ετυμηγορία του, την απόφαση Roe v Wade από το 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις.

«Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Με λίγα λόγια, οι Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν ή να περιορίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Ήδη 13 (και πιθανόν και άλλες σύντομα) Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν την άμβλωση από τη στιγμή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36 εκατ. γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χάνουν το δικαίωμα.

Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες μπορεί να αναδειχθεί στα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των επόμενων ετών. Σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, όπου οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές.

Σε άλλες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών, σημειώνει το BBC, όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις.

Αφορμή για την ιστορική ανατροπή ήταν η υπόθεση Dobbs v Jackson Women's Health Organization, η οποία αφορά την απαγόρευση που έθεσε η Πολιτεία του Μισισίπι η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις 15 εβδομάδες. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Πολιτεία, βάζοντας τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα.

Έξι από τους εννέα δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Τρεις από τους δικαστές της πλειοψηφίας είχαν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στους δρόμους οι Αμερικανοί για το δικαίωμα στην άμβλωση

Χιλιάδες γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους της Αμερικής εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για μία απόφαση που φέρνει τη χώρα 50 χρόνια πίσω. Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την απόφαση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εκτελεστικά διατάγματα και να υιοθετήσει άλλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πρώην πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς Μπάρακ Ομπάμα αναφέρει ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.

Πηγή: protothema.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v