4 λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα

4 λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα

Μέσα σ’ όλα τα περίεργα -και ιερά βεβαίως βεβαίως- καθήκοντα ενός γονιού είναι να τσεκάρει και τα… κακά του παιδιού. Ολόκληροι διάλογοι και ένα σωρό προβληματισμοί δημιουργούνται μετά απ’ αυτό το τσεκάρισμα. «Ωχ, πολύ σφιχτά δεν είναι;», «Τόσο λίγα έκανε;» και λοιπά όμορφα. Όταν λοιπόν διαπιστώσεις ότι το παιδί υποφέρει από δυσκοιλιότητα, πρέπει να κάνεις κάποιες κάποιες αλλαγές στη διατροφή του.

Ποιες τροφές και ποια διατροφικά tips συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου του παιδιού;

1. Ναι στα δημητριακά το πρωί, αλλά πάντα με γάλα

Ιδανικά προτιμούμε δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη και κουάκερ και τα συνοδεύουμε πάντα με αρκετό γάλα, γιατί διαφορετικά μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Προσοχή όμως! Τα γαλακτοκομικά ίσως προκαλέσουν δυσκοιλιότητα σε μεγάλη κατανάλωση σε κάποια παιδιά, γι’ αυτό αν δείτε ότι η δυσκοιλιότητα επιμένει, μπορείτε να διακόψετε δοκιμαστικά το γάλα για λίγο.

2. Πολύ νερό!

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά να λαμβάνουν το νερό που πρέπει μέσα στο 24ωρο και ιδανικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι το άλφα και το ωμέγα στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Ιδανικά πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

-Προσφέρουμε προϊόντα ολικής άλεσης

-Δίνουμε φρούτο ή γιαούρτι με φρούτα στο δεκατιανό ή το απογευματινό (ακτινίδιο, σύκο, δαμάσκηνο και βερίκοκο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα). Αντίστοιχα βοηθητικά είναι και τα αποξηραμένα φρούτα.

-Συνοδεύουμε το κρέας με ψητά ή βραστά λαχανικά ή με φρέσκια σαλάτα και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε με τις σάλτσες ζυμαρικών. (προσέξτε: το καρότο δεν είναι στην κατηγορία των λαχανικών που ενεργοποιούν το έντερο).

-Μαγειρεύουμε όσπρια δύο φορές την εβδομάδα. Ιδανικά για περιπτώσεις δυσκοιλιότητας είναι.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι οι ακόλουθες: βρώμη, αβοκάντο, μούρα, αμύγδαλα, φακές κ.α.

4. Η άσκηση βοηθάει στην ενεργοποίηση του εντέρου

Το κολύμπι, το ποδήλατο, το περπάτημα και γενικά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του εντέρου.

v