«Δεν αγοράζω έτοιμες βρεφικές τροφές - προτιμώ να τις φτιάχνω μόνη μου»

«Δεν αγοράζω έτοιμες βρεφικές τροφές - προτιμώ να τις φτιάχνω μόνη μου»

Κάθε γονιός μεγαλώνει το παιδί του σύμφωνα με τις δικές τους αρχές και αξίες, εφαρμόζοντας παιδαγωγικές μεθόδους που είναι κατάλληλες για την οικογένειά του. Ωστόσο, όλοι οι γονείς έχουν έναν κοινό παρονομαστή: δεν κάνουν εκπτώσεις όταν πρόκειται για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών τους!

Η παρακάτω μητέρα ενός μικρού αγοριού, που δίνει μεγάλη έμφαση στην διατροφή του όπως ακριβώς έκανε και η δική της μαμά με εκείνη και τα αδέρφια της, μοιράζεται μαζί μας την πεποίθησή της πως το σπιτικό φαγητό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή:

«Όπως όλοι οι γονείς, έτσι κι εμείς θέλουμε το καλύτερο για το μωρό μας. Η υγεία του είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και, από τότε που ξεκίνησε τις στερεές τροφές, δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατροφή του! Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας, εμπλουτίζουμε σταδιακά τα γεύματά του και προτιμάμε πάντα το… σπιτικό φαγητό!

Ίσως οφείλεται στο ότι η μαμά μου δεν παρήγγειλε ποτέ φαγητό απ’ έξω και πάντα ετοίμαζε μόνη της τα πιο απίθανα γεύματα που θα ζήλευαν τα πιο ακριβά εστιατόρια! Πάντως, έμαθα από μικρή πως η αξία του σπιτικού φαγητού είναι ανεκτίμητη καθώς ετοιμάζεται από τα χεράκια μας, με υλικά που έχουμε επιλέξει μόνες μας, και είμαστε σίγουρες για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. 

Πολλές μαμάδες επιλέγουν έτοιμες βρεφικές τροφές αλλά εγώ ποτέ

Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μια μαμά μπορεί να επιλέξει μια έτοιμη βρεφική τροφή. Πολλές φορές η κούραση μάς γονατίζει, ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και το έτοιμο γεύμα για μωρά που φιγουράρει στο ράφι του σούπερ μάρκετ μοιάζει ειδυλλιακό! 

Εννοείται πως δεν κρίνω καμία «συναδέλφισσα» μαμά για τις επιλογές της. Αντίθετα, θαυμάζω όλες τις μητέρες που προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο. Προσωπικά, όμως, προτιμώ να γνωρίζω τι περιέχει το φαγητό που δίνω στο μωρό μου. Θέλω να είμαι όσο γίνεται πιο σίγουρη πως λαμβάνει τις βιταμίνες που χρειάζεται, αποφεύγοντας παράλληλα τροφές με συντηρητικά ή γλυκαντικά.

Έχω βρει τρόπους να μαγειρεύω γρήγορα και εύκολα 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν κουράζομαι! Από τη μία το σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο για το μωρό μου, από την άλλη, όμως, το να μαγειρεύεις καθημερινά, και μάλιστα παραπάνω από ένα γεύματα, απαιτεί χρόνο και… κόπο. Γι’ αυτό προσπάθησα να βρω τρόπους ώστε να μαγειρεύω υγιεινά γεύματα, γρήγορα και εύκολα.

Με τη σωστή οργάνωση και τα σωστά κουζινικά σκεύη γλιτώνω χρόνο από την κουζίνα και εξοικονομώ όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια για το μωρό μου.  Ο ηλεκτρικός αποχυμωτής, ο βραστήρας και ο μάγειρας ατμού μού έλυσαν κυριολεκτικά τα χέρια και τα προτείνω σε όλες τις νέες μαμάδες που συναντώ - όπως, επίσης, τους συνιστώ το ραβδομπλέντερ! 



Από τότε που μου έκαναν δώρο το νέο ραβδομπλέντερ MultiQuick 3 MQ 3035 της BRAUN, εξοικονόμησα ελεύθερο χρόνο. Με μία κίνηση λιώνω το φαγητό του μωρού μέσα λίγα λεπτά, χωρίς να ανησυχώ πως έμειναν κομματάκια που δεν μπορεί να καταπιεί και ίσως πνιγεί. Είναι πανεύκολο στη χρήση (και στο πλύσιμο) ενώ το χρησιμοποιώ και για ένα κάρο ακόμα συνταγές όπως υπέροχα smoothies για την ανιψιά μου που μας επισκέπτεται καθημερινά, νόστιμα γλυκά, λείους πουρέδες ή πολτοποίηση λαχανικών για το μαγείρεμα.

Μαθαίνω στο παιδί από νωρίς να τρώει υγιεινά και σπιτικά

Η διατροφικές συνήθειες των παιδιών διαμορφώνονται από πολύ νωρίς και θέλω το μωρό μου να μάθει πως το σπιτικό φαγητό είναι πιο νόστιμο από τα γρήγορα και ανθυγιεινά γεύματα που προτιμούν τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας. Αυτό έκανε και η δικιά μου μητέρα με μένα και τον αδερφό μου και, παρόλο που περάσαμε μια σύντομη φάση σε φαστφουντάδικα με φίλους κατά την εφηβεία, τελικά επιστρέψαμε και οι δύο στο σπιτικό φαγητό».

 

v