8 συμπεριφορές των γονιών που αποτελούν σωστό πρότυπο για τα παιδιά τους

8 συμπεριφορές των γονιών που αποτελούν σωστό πρότυπο για τα παιδιά τους

Ως γνωστόν, τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που τους λέμε! Τα μάτια τους, όμως, δεν φεύγουν λεπτό από πάνω μας ενώ, σε μικρές ηλικίες, ρουφάνε τα πάντα σαν σφουγγάρια. Αν θέλουμε, λοιπόν, να γίνουν δυναμικοί, αισιόδοξοι και καλοί άνθρωποι, θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο εμείς οι ίδιοι. Πώς; Υπάρχουν απλοί και καθημερινοί τρόποι να είμαστε σωστά πρότυπα και να φέρουμε στον κόσμο καλούς ανθρώπους. 

Είναι αισιόδοξοι

Δεν πάντα εύκολο να είσαι θετικός και με καλή διάθεση. Μερικές φορές η κούραση σε καταβάλλει και τα καθημερινά προβλήματα σε επηρεάζουν. Ωστόσο, οι γονείς που δεν το βάζουν κάτω στις δυσκολίες και αντιμετωπίζουν τα εμπόδια με χαμόγελο, μεγαλώνουν παιδιά που τους μιμούνται και γίνονται ενήλικες με πείσμα και επιμονή. 

Δεν φωνάζουν 

Μερικές φορές, οι ενήλικες ξεχνούν πως τα παιδιά παρακολουθούν την κάθε τους κίνηση και την κάθε τους λέξη! Να θυμάστε πως, αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευγενικά και ψύχραιμα, πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Μην υψώνετε τη φωνή σας χωρίς λόγο και μην προσβάλετε τους άλλους. Η φωνή σας πρέπει να παραμένει ήρεμη και με κατανόηση, ότι κι αν συμβαίνει γύρω σας. 

Ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αν τρώτε ανθυγιεινά, δεν γυμνάζεστε και καπνίζετε σαν... φουγάρα, μην περιμένετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Οι καλές συνήθειες γίνονται τρόπος ζωής όταν ακολουθούνται από όλη την οικογένεια και διδαχθούν στα παιδιά από νωρίς. 

Συμμετέχουν στη ζωή των παιδιών τους

Ανεξάρτητα από το πόσο σπουδαίο ή σημαντικό είναι ένα γεγονός στη ζωή του παιδιού, επιδιώξτε να πάρετε μέρος σε αυτό, να το συζητήσετε μαζί του και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Η ζωή βρίσκεται στα μικρά, καθημερινά πράγματα που δίνουν αξία στην κάθε μας στιγμή. 

Είναι ψύχραιμοι και δεν ενδίδουν σε ανούσιες προκλήσεις

Η πίεση που δέχονται οι ενήλικες, συχνά είναι αβάσταχτη! Ωστόσο, καλό είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να μην απαντάτε με σπασμωδικές κινήσεις, προσβολές ή βία. Αν, για παράδειγμα, σας μιλήσει άσχημα ένας άλλος οδηγός, προσπαθήστε να μην ανταποδώσετε την προσβολή. Αν το κάνετε συστηματικά, το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και τα παιδιά σας. 

Παίζουν συχνά με τα παιδιά τους

Οι γονείς θέλουν να παρέχουν στα παιδιά τους τα πάντα, ώστε να μην τους λείπει τίποτα. Ωστόσο, αυτό που θα θυμούνται στο μέλλον είναι οι στιγμές που έπαιξαν, διασκέδασαν και γέλασαν όλοι μαζί. Μην χάσετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, ακόμα κι αν πρέπει να βάλετε στην άκρη τις δουλειές του σπιτιού ή του γραφείου. Όταν τα παιδιά περνούν όμορφα μέσα στο σπίτι τους με τους γονείς τους, είναι χαρούμενα και εκτός σπιτιού… 

Είναι ευγενικοί

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους να είναι γενναιόδωρα, ευγενικά και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Πώς; Βλέποντάς τους να κάνουν καλοσυνάτες πράξεις, να σέβονται τους μεγαλύτερους, να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές πράξεις και να έχουν ενσυναίσθηση.

Παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και προσοχή, αλλά παράλληλα έχουν ανάγκη από όρια και σταθερότητα. Η έλλειψη μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και άγχος ενώ ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς όρια και κανόνες, δεν νιώθει ασφάλεια και σιγουριά ώστε να αναπτυχθεί σωστά.

Μετάφραση από brightside.me

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v