Η 16χρονη κόρη μου δεν έχει στόχους και όνειρα για το μέλλον

Η 16χρονη κόρη μου δεν έχει στόχους και όνειρα για το μέλλον
Ερώτηση:
Στη δεύτερη κόρη μου, που είναι 16,5 ετών και μαθήτρια Β’ Λυκείου, δεν της αρέσει τίποτα και δεν ξέρει τι θέλει να ακολουθήσει μετά το σχολείο. Έχουμε ήρεμη σχέση. Γενικά, της αρέσει να περιποιείται τον εαυτό της και πρόσφατα ξεκίνησε και γυμναστήριο. Όταν τη ρωτάω «τι σκέφτεσαι αγάπη μου ν’ ακολουθήσεις; Τι σου αρέσει;», μου απαντάει «Τίποτα! Εδώ, μαζί σου, θα είμαι μανούλα μου». Δεν αντιδρώ και της εξηγώ όμορφα ότι σιγά σιγά θα βρει τον δρόμο της και κάτι που να την ενδιαφέρει. Αλλά μέσα μου ανησυχώ. Τι θα μπορούσα να κάνω γι αυτό; Τι κίνητρο να της δώσω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι έφηβοι που βρίσκονται στη φάση αυτήν που ολοκληρώνουν το σχολείο, δεν είναι 
αυτονόητο ότι γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν στην πορεία. Αντιθέτως! Η απόφαση των σπουδών είναι απαιτητική και συχνά λαμβάνεται με διάφορα κριτήρια, κι όχι απαραίτητα επειδή αποτελεί επιθυμία του νέου.

Η κόρη σας επιτρέπετε να μην έχει προσδιορίσει ακόμη τι ονειρεύεται. Σας λέει ωστόσο κάτι σημαντικό. Ότι σας έχει έγνοια και νιώθει καλά να είναι κοντά σας ώστε να επιβεβαιώνει ότι είστε κι εσείς καλά. Είναι πολύ όμορφη η προσέγγιση σας. 

Δικαιούται και επιθυμείτε κι εσείς να πάρει κι εκείνη τον δρόμο της. Επικοινωνήστε το λοιπόν ξεκάθαρα και δώστε της το καλό παράδειγμα παίρνοντας κι εσείς τον δικό σας! Μην ξεχνάτε, ότι εφόσον τα παιδιά σας ενηλικιώνονται, αλλάζετε κι εσείς φάση ζωής!

Καλό δρόμο σε όλους σας λοιπόν!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v