10 τρόποι να κάνετε οικονομία στην βενζίνη (ή το αέριο) του αυτοκινήτου

10 τρόποι να κάνετε οικονομία στην βενζίνη (ή το αέριο) του αυτοκινήτου

Η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί και ο χειμώνας του 2022-2023 φαίνεται πως θα μας βρει παγωμένους και με... ακινητοποιημένα οχήματα! Επειδή, όμως, η ζωή ενός γονέα με μικρά παιδιά μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη χωρίς αυτοκίνητο, ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να κάνετε οικονομία στη βενζίνη και να μην χρειάζεται να γεμίζετε το ντεπόζιτο κάθε τρεις και λίγο.

Συγκρίνουμε τις τιμές της βενζίνης

Σίγουρα δεν έχουν όλα τα βενζινάδικα την ίδια τιμή ανά λίτρο βενζίνης. Συγκρίνετε τις τιμές στα βενζινάδικα από τα οποία περνάτε καθημερινά (κοντά στο σπίτι, στην εργασία ή σε μια συχνή διαδρομή που ακολουθείτε) και εντοπίστε εκείνο με την πιο συμφέρουσα τιμή σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρει. Όταν το βρείτε, φροντίστε να γεμίσετε τουλάχιστον το μισό ντεπόζιτο - έτσι κι αλλιώς, δεν θα γλιτώσετε την βενζίνη… Αν δεν γεμίσετε σήμερα, θα χρειαστεί να ξαναβάλετε σε μερικές μέρες.

Προτιμάμε βενζίνη καλής ποιότητας (αλλά όχι Premium)

Εκτός από το «φθηνό», βέβαια, πρέπει να προσέξετε και το «καλό». Η βενζίνη που είναι καλής ποιότητας βοηθάει ιδιαίτερα το όχημα, καταναλώνεται πιο αργά και, φυσικά, προστατεύει το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη.

Επιπλέον, οι ειδικοί τονίζουν πως η βενζίνη Premium πρέπει να αγοράζεται μόνο εάν είναι αναγκαίο και απαραίτητο, καθώς σε πολλά αυτοκίνητα αναγράφεται ότι «συνιστάται», που σημαίνει ότι είναι προαιρετικό.

Οργανώνουμε τις μετακινήσεις μας

Πολλές φορές, ειδικά εμείς οι γονείς, χρειάζεται να πάρουμε το αυτοκίνητο πολλές φορές μέσα στην ημέρα! Εκτός από το να πάμε τα παιδιά (και να επιστρέψουμε) πρώτα στο σχολείο και μετά στη δουλειά, πρέπει να τα μεταφέρουμε στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ή να πεταχτούμε στο σούπερ μάρκετ (ίσως και πάνω από μια φορά την ημέρα) για κάτι που ξεχάσαμε. 

Η συμβουλή μας είναι να φτιάξετε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα και να οργανώσετε τις μετακινήσεις σας με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες διαδρομές. Εκτός από τη βενζίνη, θα γλιτώσετε και λίγη από την κούραση της μέρας. 

Δεν τρέχουμε

Πολλές φορές προτιμάμε να… γκαζώνουμε είτε για να προλάβουμε να είμαστε στην ώρα μας στην δουλειά μας είτε από συνήθεια. Οι μεγάλες ταχύτητες και η μη τήρηση των ορίων ταχύτητας, όμως, φαίνεται να επιβαρύνει το πορτοφόλι μας σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Το αυτοκίνητο, όσο περισσότερο τρέχει τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει!

Αγαπάμε τη… σταθερή και ομοιόμορφη οδήγηση

Αντί να τρέχετε, λοιπόν, διατηρήστε μια σταθερή ταχύτητα, μέσα στα όρια της πόλης, και θα δείτε πως η βενζίνη θα φτουρίσει παραπάνω από το συνηθισμένο. Η οδήγηση που γίνεται ομοιόμορφα φέρεται να βοηθάει σημαντικά στην οικονομία. 

Γι’ αυτό, καλό είναι να μην επιταχύνετε απότομα και αποφύγετε το φρενάρισμα όποτε είναι δυνατόν. Διατηρείστε την ταχύτητά σας, καθώς όσο πιο δυνατά επιταχύνετε, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνετε. Το άσκοπο φρενάρισμα σπαταλάει τα καύσιμα

Φουσκώνουμε συχνά τα λάστιχα του αυτοκινήτου

Τα ελαστικά χάνουν περίπου 1 psi το μήνα, κάτι που αρκετοί οδηγοί δεν το γνωρίζουν και αμελούν να τα φουσκώνουν συχνά. Ωστόσο, εάν έχετε ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από αυτή που συνιστάται, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την οικονομία καυσίμου. Αν δεν θέλετε να γεμίζετε κάθε τρεις και λίγο το ντεπόζιτο με (πανάκριβη) βενζίνη, να γεμίζετε συχνά τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας με (δωρεάν) αέρα.

Χρησιμοποιούμε ελαστικά χαμηλής κατανάλωσης

Η αντίσταση των ελαστικών μπορεί να «συνεισφέρει» κατά πολύ στην κατανάλωση του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές ελαστικών προσπαθούν τα τελευταία 5 χρόνια να σχεδιάσουν νέα ελαστικά πολύ χαμηλής τριβής. Συνήθως έχουν την ίδια τιμή με τα απλά ελαστικά αλλά μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 100 ευρώ σε ένα χρόνο όταν αντικαταστήσουν ένα φθαρμένο.

Δίνουμε προσοχή στην αεροδυναμική του οχήματος

Να αφαιρείτε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα πηγαίνει για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην το επιτείνετε αυτό μεταφέροντας περιττά πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου σας.

Για τον χειμώνα: δεν οδηγούμε ποτέ με κρύο κινητήρα 

Ένας κρύος κινητήρας καταναλώνει 10 -15% περισσότερο καύσιμο για να αποδώσει τα μέγιστα. Προσπαθούμε λοιπόν να ζεσταίνουμε 2 με 3 λεπτά τον κινητήρα του αυτοκινήτου, πάντα εν κινήσει αλλά με χαμηλές στροφές, ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή διαδρομή μέσα στην πόλη. Έτσι όχι μόνο εξοικονομούμε λεφτά από τη βενζίνη αλλά προσέχουμε και το περιβάλλον λόγω του ότι τα αυτοκίνητα δεν κάνουν καλή καύση του καυσίμου όταν είναι κρύα.

Για το καλοκαίρι: δεν ανοίγουμε το κλιματιστικό

Ως γνωστόν, το κλιματιστικό του αυτοκινήτου «τρώει» αρκετή βενζίνη, κάτι που δεν θέλουμε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης! Αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη λοιπόν, κρατήστε το κλειστό. Θα ταλαιπωρηθείτε, λίγο, αλλά τουλάχιστον θα κάνετε οικονομία. 

v