Έλλειψη μουστάρδας στη Γαλλία - μόνο ένα βάζο Dijon ανά οικογένεια!

Έλλειψη μουστάρδας στη Γαλλία - μόνο ένα βάζο Dijon ανά οικογένεια!

H παραγωγή της μουστάρδας Dijon, ενός σημαντικότατου συστατικού της γαλλικής μαγειρικής, έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη της συγκεκριμένης σος.

 

Σύμφωνα με άρθρο του protothema.gr, μια ομάδα ανθρώπων περίμενε έξω από κατάστημα ντελικατέσεν της πολύ γνωστής μάρκας μουστάρδας Maille, όταν προς έκπληξη όλων παρατήρησαν μια επιγραφή που έλεγε πως η αγορά της περίφημης μουστάρδας περιορίζεται μόνο σε ένα βάζο ανά νοικοκυριό.

Μια Γαλλίδα από την Νότια Γαλλία, η Σεσίλ Μαρτίν, είπε χαρακτηριστικά στη DW«Δεν υπάρχει καμία μουστάρδα στα σουπερμάρκετ ή τουλάχιστον καμία μουστάρδα Djion. Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τη γαλλική κουζίνα χωρίς αυτήν».

Ένας από τους λόγους για τις μειωμένες ποσότητες μουστάρδας βρίσκεται στον Καναδά, όπου η Γαλλία εισάγει περίπου το 80% των σπόρων που χρειάζεται η γαλλική βιομηχανία. Ένας καταστροφικός καύσωνας πέρυσι στις επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν του Καναδά, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μείωσε στο μισό την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι γαλλικές εταιρείες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες των σπόρων που χρειάζονται για την παραγωγή της μουστάρδας Dijon.

Eπιπλέον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς και οι δύο χώρες καλλιεργούν τον κίτρινο σιναπόσπορο που είναι δημοφιλής σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία και όχι τους καφέ σπόρους ή «brassica juncea» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της κλασσικής μουστάρδας Djion. Η κατάρρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα, λοιπόν, την αναζήτηση άλλων τύπων μουστάρδας, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής Dijon.

Πηγή: protothema.gr

v