Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά που ό,τι βάζουν στο μυαλό τους το πετυχαίνουν!

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά που ό,τι βάζουν στο μυαλό τους το πετυχαίνουν!

Δεν υπάρχει γονιός που να μην θέλει το παιδί του να είναι ευτυχισμένο! Να κάνει πάντα το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του και να προσπαθεί για τα όνειρά του, χωρίς να το βάζει κάτω.

Εμείς, εκτός από το να είμαστε δίπλα του, να το φροντίζουμε και να το στηρίζουμε στην πορεία της ζωής του, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να του διδάξουμε να έχει επιμονή κι υπομονή, να μην τα παρατάει εύκολα και να πετυχαίνει ό,τι βάζει στο μυαλό του. Πώς;

Ενθαρρύνουμε την αυτονομία του και το αφήνουμε να βρίσκει μόνο του τις λύσεις στα προβλήματα

Ένα παιδί που μαθαίνει να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του, χωρίς οι γονείς του να λειτουργούν πάντα πυροσβεστικά, εξελίσσεται σε έναν υπεύθυνο κι ώριμο ενήλικα, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση χωρίς φόβο και ανασφάλεια.

Γι' αυτό πρέπει να ενθαρρύνουμε την αυτονομία του παιδιού και να μην του δίνουμε έτοιμες λύσεις. Ας το αφήσουμε να στύψει το μυαλό του, να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει την κάθε πρόκληση άφοβα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του και να βασίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις.

Επιβραβεύουμε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα

Είτε πετύχει τον στόχο του είτε όχι, πρέπει να δείξουμε στο παιδί πόσο αξιέπαινη είναι η προσπάθειά του αλλά και η σκληρή δουλειά που κατέβαλλε. Ο καλύτερος τρόπος για να περάσουμε το μήνυμα πως σημασία έχει η προσπάθεια, είναι να του λέμε συχνά ότι το πιστεύουμε και να το ενθαρρύνουμε να μην το βάζει κάτω, αν δεν τα καταφέρνει.

Έτσι, του δείχνουμε έμπρακτα ότι αναγνωρίζουμε την πρόοδό του και το μαθαίνουμε να μη φοβάται την αποτυχία - η οποία είναι και αυτή μέρος της ζωής! Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τα λάθη και οι αποτυχίες είναι πολύ σημαντικές εμπειρίες που βοηθάνε την εξέλιξή μας και μας κάνουν πολυμήχανους και ανθεκτικούς στις αναποδιές.

Του δίνουμε νέες προκλήσεις

Με το να ενισχύουμε αδιάκοπα το πεδίο των γνώσεων και των δεξιοτήτων ενός παιδιού, το βοηθάμε να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει την πεποίθηση ότι κανένας στόχος δεν είναι απραγματοποίητος, αρκεί να μην τα παρατάει.

Οι διάφορες προκλήσεις που δίνουμε στα παιδιά λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Ο διαγωνισμός ζωγραφικής Τoyota Dream Car 2022 για παράδειγμα, είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθει το παιδί σε επαφή με νέα ενδιαφέροντα, να ανακαλύψει την κλίση του και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

Τα παιδιά που θέλουν να πάρουν μέρος, αρκεί να ανήκουν σε μία από τις ηλικιακές ομάδες (έως 7 ετών, 8 - 11 ετών και 12 - 15 ετών) και να ζωγραφίσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους! Οι 9 συμμετοχές – 3 από κάθε κατηγορία - που θα νικήσουν στον ελληνικό διαγωνισμό θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Toyota, διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Εάν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να συμμετέχει στον διαγωνισμό, δείτε τους όρους και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ενθαρρύνετέ το να εξερευνήσει και να δοκιμάσει νέα πράγματα. Μπορεί να μην έρθει πάντα η επιτυχία, αλλά σημασία έχει να πάρει το ρίσκο, να πειραματιστεί και να μάθει νέα πράγματα από αυτή την εμπειρία. Εμείς θα είμαστε δίπλα του να το επαινέσουμε για την γενναιότητα και την αποφασιστικότητά του.

v