Πόσο ευπροσάρμοστα είναι τα μωρά σε συχνές αλλαγές περιβάλλοντος;

Πόσο ευπροσάρμοστα είναι τα μωρά σε συχνές αλλαγές περιβάλλοντος;
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και τον άλλο μήνα επιστρέφω στη δουλειά και έχω τη δυνατότητα να δουλεύω τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Οι επιλογή που έχω, πέρα από τον παιδικό σταθμό που δεν θα θέλαμε να τον στείλουμε τόσο μικρό, είναι οι γιαγιάδες. Με το σύζυγό μου, όμως, διαφωνούμε για το τι θα είναι καλύτερο για το παιδί, όσον αφορά τη μετακίνησή του σχεδόν σε καθημερινή βάση, αφού οι γιαγιάδες δεν μένουν πολύ κοντά.

Η πεθερά μου είναι σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σπίτι μας (θα το πηγαινοφέρνει κάθε μέρα ο σύζυγός μου που δουλεύει εκεί κοντά) και η μητέρα μου σε απόσταση 80 χιλιομέτρων (ο μικρός θα χρειάζεται να διανυκτερεύει τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα χωρίς εμάς).

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω για την ψυχολογία του: πόσο ευπροσάρμοστα είναι τα μωρά σε συχνές αλλαγές περιβάλλοντος, σε ποια ηλικία, με τι συχνότητα και με τι διάρκεια διαμονής έρχεται η επιθυμητή προσαρμογή; Γενικά θέλω το παιδί μου να μάθει να κοιμάται στο σπίτι της γιαγιάς και χωρίς εμάς και να νιώθει ασφαλές.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει το μωρό σας! Είναι υπέροχο που η αγάπη σας σας οδηγεί σε ερωτήματα ώστε να φροντίσετε το μωρό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα ερωτήματα που θέτετε δεν έχουν μια απάντηση, αλλά πολλές κατά περίπτωση απαντήσεις.

Η επιστροφή στην εργασία σας είναι σημαντική και φέρει άγχος καθώς η οικογένεια σας και καθένας από εσάς ξεχωριστά μεταβαίνει σε μια επόμενη φάση. Κάθε μεταβατική περίοδος είναι και κρίσιμη. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό ώστε να προετοιμαστείτε καλά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε ώστε να μη σας καταβάλλουν.

Οποία απόφαση και εάν πάρετε θα έχει δυσκολίες. Το μωρό σας θα ζοριστεί σε κάθε περίπτωση και αυτή είναι η υγιής αντίδραση του αποχωρισμού από τη μητέρα. Έχετε λοιπόν να πάρετε την απόφαση που εσείς ως γονείς νιώθετε ότι σας ταιριάζει και μπορείτε να υποστηρίξετε καλύτερα. Εφόσον εσείς είστε ήσυχοι ότι φροντίζετε το μωρό σας με τον καλύτερα δυνατό τρόπο για εσάς, τότε και το μωρό σας θα αφομοιώσει την πληροφορία αυτήν και το συναίσθημα, στον δικό του χρόνο.

Με αγάπη, τρυφερότητα και εμπιστοσύνη στην επιλογή σας, προχωράτε με σταθερότητα και επαναξιολογείτε εφόσον χρειαστεί τα βήματα σας.

Σας ευχαριστώ,

Ρομίνα Σαλούστρου

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v