Η 2,5 ετών κόρη μου δεν συμπεριφέρεται σωστά στον παιδικό σταθμό. Τί να κάνω;

Η 2,5 ετών κόρη μου δεν συμπεριφέρεται σωστά στον παιδικό σταθμό. Τί να κάνω;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 2.5 ετών. Κάποιες μέρες στον παιδικό σταθμό σπρώχνει τα άλλα παιδιά και κάνει φασαρία αλλά όταν της λένε «μην το κάνεις αυτό» πέφτει κάτω και χτυπιέται. Είναι φυσιολογικό; Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η έναρξη του παιδικού σταθμού είναι μια απαιτητική μεταβατική περίοδος κατά την οποία τα παιδιά επαναδιαπραγματεύονται όλα τα θέματα που έχουν μάθει μέχρι τότε μέσα στην οικογένεια. Από ένα μικρό, ασφαλές περιβάλλον, χρειάζεται ξαφνικά να ανταπεξέλθουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο με πολλά νέα δεδομένα. Η αγωνία τους συχνά οδηγεί σε συμπεριφορές που δυσκολεύουν.

Οι σχέσεις είναι πολυσύνθετες. Έτσι τα παιδιά από την καθημερινή συναλλαγή με τους συνομηλίκους τους, ψάχνουν τρόπους να ζητήσουν, να διεκδικήσουν, να μοιραστούν. Μέσα στην αναζήτηση τους αυτήν επιστρατεύουν διάφορα μέσα. Πότε τα λόγια τους, ποτέ τη φωνή τους, ποτέ το σώμα τους.

Χρειάζεται μια διαρκής φροντίδα τόσο από το σχολικό πλαίσιο όσο και από την οικογένεια, ώστε να εδραιωθεί η πληροφορία πως είναι σημαντικό να μιλάμε, να εκφράζουμε μέσα από τα λόγια μας αυτό που θέλουμε ή αυτό που δεν θέλουμε. Με επανάληψη, τρυφερότητα και ευθύνη, τα παιδιά εμπεδώνουν ότι αυτός ο τρόπος τελικά συμφέρει.

Σας ευχαριστώ 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v