Ξεκινά η συνταγογράφηση εξετάσεων για κληρονομούμενο καρκίνο μαστού και ωοθηκών

Ξεκινά η συνταγογράφηση εξετάσεων για κληρονομούμενο καρκίνο μαστού και ωοθηκών

Η προληπτική εξέταση για καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών σε γυναίκες που ανησυχούν για κληρονομούμενο καρκίνο, πλέον γίνεται προσιτή σε όλες καθώς συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για τη διαγνωστική εξέταση «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2» στην Κατηγορία «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου».

Πλέον, οι ασθενείς με μορφές καρκίνου μαστού και ωοθηκών κληρονομικής βάσης έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται άμεσα στην ακριβή και εξειδικευμένη αυτή εξέταση σε ένα από τα σημεία του δικτύου των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εργαστηρίων, με το παραπεμπτικό του γιατρού τους.

Καταβάλλοντας συμμετοχή 79 ευρώ και κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για την υγεία τους. Μέχρι τώρα πλήρωναν εξολοκλήρου την εξέταση 700 ευρώ, εφόσον είχαν την οικονομική δυνατότητα και ο ΕΟΠΥΥ τους επέστρεφε 105 ευρώ, το 15% της δαπάνης.

Η εξέταση, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη, τη διαχείριση και κυρίως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κληρονομούμενου καρκίνου, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Για τον ΕΟΠΥΥ αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 500.000 ευρώ τον χρόνο άμεσα από το κονδύλι που διέθετε για την αποζημίωση της εξέτασης πριν από τη διαπράγματευση.

Πηγή: ergasiakanea.eu

v