Πώς να ανακουφίσετε το παιδί από την γαστρεντερίτιδα που θερίζει στα σχολεία

Πώς να ανακουφίσετε το παιδί από την γαστρεντερίτιδα που θερίζει στα σχολεία

Πόνος στην κοιλιά, έμετοι, διάρροιες και πυρετός.... Το παιδί σας μάλλον έχει γαστρεντερίτιδα που, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή ίωση μετά το κοινό κρυολόγημα, επειδή μεταδίδεται πολύ εύκολα.

Στη γαστρεντερίτιδα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε να... κάνει τον κύκλο της, ανακουφίζοντας όσο μπορείτε τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν το παιδί.  

Μιλήστε με τον παιδίατρο

Αρχικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό και την γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού και φυσικά να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του.

Κρατήστε το παιδί στο σπίτι

Είναι αυτονόητο πως η αποχή από το σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού όχι μόνο προτείνεται, αλλά επιβάλλεται! Κρατήστε το σπίτι μέχρι να αναρρώσει πλήρως, για να μην κολλήσει άλλα παιδιά αλλά και για να μην υποτροπιάσει. Η ξεκούραση πάντα βοηθάει στην ανάρρωση.

Προσοχή στην κατανάλωση υγρών...

Συνήθως οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να χορηγήσουν στο παιδί υγρά, νερό ή ηλεκτρολυτικά διαλύματα για να περιοριστεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. 

Παρόλα αυτά, κάθε ποσότητα υγρών που χάνεται από εμετούς και διάρροιες πρέπει να αναπληρώνεται. Αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα υγρά και τους χυμούς και προτιμάμε
ηλεκτροδιαλυτικά διαλύματα και νερό τα οποία δίνουμε στο παιδί αργά και συχνά, με κουτάλι της σούπας ή σύριγγα, περιμένοντας τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμετό.

...και φαγητού

Όταν το παιδί μπορέσει να φάει, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το μενού του, με τις στεγνές τροφές να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή του για κάποιες μέρες. Από τις καλύτερες επιλογές θεωρούνται τα άσπρα μακαρόνια και το ρύζι ενώ όσον αφορά το κρέας πρέπει να είναι μόνο ψητό. Σημειώνεται ότι από φρούτα, επιτρέπονται μόνο οι μπανάνες και τα μήλα, τα οποία πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτά καλό θα είναι να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου πριν τα προσφέρετε στο παιδί.

«Να του δώσω φάρμακα ή/και αντιβίωση;»

Οι γονείς αναρωτιούνται πάντα αν υπάρχει κάποιο φάρμακο που θα ανακουφίσει τα σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας. Το πρώτο που σκέφτονται είναι τα αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά φάρμακα, τα οποία όμως συνήθως απαγορεύονται για παιδιά κάτω των 12 ετών και πρέπει να αποφεύγονται εκτός αν κρίνει διαφορετικά ο παιδίατρος. Ωστόσο, μπορείτε να δίνετε στο παιδί παρακεταμόλη σε περίπτωση που ανεβάζει υψηλό πυρετό. 

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά, η χορήγησή τους ενδεχομένως να είχε νόημα μόνο αν μιλάμε για γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε βακτηρίδιο αφού στην περίπτωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως και σε κάθε άλλη νόσο που οφείλεται σε ιό, η αντιβίωση δεν βοηθάει. Φυσικά, το αν πρόκειται για τον πρώτο ή δεύτερο τύπο γαστρεντερίτιδας θα το κρίνει ο γιατρός, αφού τα συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια.

Η σημασία των βασικών κανόνων υγιεινής

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική αφού η καθαριότητα μας προφυλάσσει από βακτηρίδια, ιούς και μολύνσεις. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την τουαλέτα, αφού έρθουν σε επαφή με ένα άλλο άρρωστο παιδάκι ή ενήλικα, μετά την κολύμβηση και φυσικά πριν και μετά το φαγητό. Αν τους διδάξουμε από νωρίς αυτούς τους κανόνες, το πιθανότερο είναι πως θα τους ακολουθήσουν και όταν δεν είμαστε κοντά τους, στο νηπιαγωγείο και το σχολείο.

Όσον αφορά τη μαγειρική,  θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι πλένετε σχολαστικά τα τρόφιμα πριν την κατανάλωσή τους και το μαγείρεμα ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε στο μενού αν έχετε την υποψία ότι είναι μολυσμένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v