«Σύνδρομο της κακής μητέρας»: γιατί νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλές μαμάδες;

«Σύνδρομο της κακής μητέρας»: γιατί νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλές μαμάδες;

Αν σας ρωτούσε κάποιος «τι ιδιότητες πρέπει να έχει μια καλή μαμά;», πιθανών να απαντούσατε πως πρέπει να είναι πάντα παρούσα, ήρεμη, ευγενική, με ενσυναίσθηση και έτοιμη να θυσιαστεί για την οικογένειά της. Επίσης, πρέπει να είναι χαρούμενη, ικανοποιημένη και συναισθηματικά υγιής. 

Ωστόσο, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο μοντέλο - πόσο μάλλον μια εργαζόμενη μητέρα και καλή νοικοκυρά!

Εκατομμύρια μαμάδες στον κόσμο αισθάνονται συνεχώς ενοχές, καταπονημένες και αγχωμένες επειδή δεν ανταποκρίνονται στην «τέλεια μαμά» όπως την είχαν οι ίδιες στο μυαλό τους, ή όπως περιμένουν οι άλλοι από αυτές. Κι αυτό, καταλήγει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την οικογενειακή τους ζωή.

Τι είναι το «σύνδρομο της κακής μαμάς»

Το σύνδρομο της κακής μαμάς αντανακλά την αρνητική αυτοαντίληψη που έχουν οι γυναίκες σχετικά με τον μητρικό τους ρόλο και τα αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτόν. Με λίγα λόγια, οι μαμάδες αισθάνονται πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίες, νιώθουν ανεπαρκείς και νομίζουν πως δεν κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους. 

Το φαινόμενο αυτό είναι σχετικά πρόσφατο και συνδέεται κυρίως με το γεγονός πως πλέον, πολλές μαμάδες είναι και εργαζόμενες. Μόλις πριν από μερικές δεκαετίες, ο ρόλος της γυναίκας ήταν πρωτίστως να είναι μητέρα, να μεγαλώνει τα παιδιά της και να φροντίζει το σπίτι. Εν ολίγοις, να θυσιάσει τον εαυτό της ως άτομο για χάρη της οικογένειας.

Όλα αυτά, όμως, άλλαξαν από τότε που οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά στον εργασιακό χώρο. Η σημερινή γυναίκα πρέπει να είναι επιτυχημένη στην καριέρα της, να είναι καλή φίλη και σύντροφος, να διατηρείται σε φόρμα και, φυσικά, να εξελίσσεται σαν άνθρωπος. Και όλα, αυτά, ενώ παράλληλα είναι αφοσιωμένη μητέρα και καλή νοικοκυρά.

Αυτό το σενάριο είναι εξαντλητικό και ανεφάρμοστο. Παρά το γεγονός ότι οι άντρες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα παιδιά και το σπίτι (γιατί πώς αλλιώς άλλωστε...), ο άγραφος κανόνας που λέει ότι το σπίτι και τα παιδιά είναι κατεξοχήν γυναικεία καθήκοντα ισχύει ακόμα. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που ένας μπαμπάς περνάει χρόνο με τα παιδιά και φροντίζει το σπίτι προκαλεί τον θαυμασμό των άλλων μαμάδων, σαν να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει...

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από το «σύνδρομο της κακής μαμάς» 

Μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση είναι τα παρακάτω:

  • Ανησυχείτε συνεχώς για τις επιδόσεις σας ως μητέρα. Παρόλο που διαβάζετε, ενημερώνεστε και προσπαθείτε καθημερινά να βελτιωθείτε, εξακολουθείτε να νιώθετε ότι τα κάνετε όλα λάθος, ή πως δεν είστε αρκετά καλές. 
  • Αισθάνεστε ένοχοι που εργάζεστε και αφήνετε τα παιδιά σας στη φροντίδα άλλων ανθρώπων.
  • Κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σου, στους φίλους ή στον σύντροφό σας, δεν μπορείτε να διασκεδάσεις επειδή νιώθετε τύψεις που δεν είστε με τα παιδιά σας. 
  • Ο χρόνος που περνάτε στο σπίτι είναι εξουθενωτικός, καθώς προσπαθείτε να είναι όλα στην εντέλεια: καθαρίζετε, μαγειρεύετε, οργανώνετε, φροντίζετε και είστε υπεύθυνες για τα τα πάντα μέσα στο σπίτι. τα κάνετε όλα μόνες σας και δυσκολεύεστε να ζητήσετε βοήθεια. 
  • μερικές φορές οι ενοχές σας σας ωθούν να μην τηρείτε τα όρια που βάζετε στα παιδιά. Για παράδειγμα, νιώθετε τύψεις επειδή δουλεύετε και για να εξιλεωθείτε, κάνετε στα παιδιά χατίρια που δεν είναι προς όφελός τους.

Πώς να ξεπεράσετε το «σύνδρομο της κακής μαμάς»

Για να σταματήσετε να υποφέρετε από το σύνδρομο της κακής μητέρας, πρέπει να εστιάσετε στα ακόλουθα θέματα:

  • Αναλύστε και κατανοήστε ότι είναι σωματικά αδύνατο να καλύψετε τα πάντα και ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε τύψεις για αυτό. Προσπαθήστε να μειώσετε τις απαιτήσεις από τον εαυτό σας.
  • Είστε κάτι περισσότερο από μια απλή μητέρα. Δεν είναι κακό να θέλετε να αναπτυχθείτε και σε άλλους τομείς της ζωής πέρα από τη μητρότητα. Αυτό δεν είναι εγωιστικό, είναι φυσικό και απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο γίνεστε πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και πιο ικανοποιημένη γυναίκα. Μια γυναίκα που είναι ικανή να προσφέρει στα παιδιά της τον καλύτερο εαυτό της και να αποδεικνύεται ένα υγιές πρότυπο.
  • Έχετε το δικαίωμα να αναθέσετε και να ζητήσετε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να συνεργαστείτε για την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού με δίκαιο τρόπο. Πρέπει επίσης να κατανείμετε εξίσου το ψυχικό φορτίο και όχι μόνο το σωματικό. Πράγματι, είναι πολύ θετικό να προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ, να γράψετε τα παιδιά σας στο νηπιαγωγείο ή να προσλάβετε μια καθαρίστρια για βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού.
  • Εστιάστε σε κάθε στιγμή. Όταν είστε με τα παιδιά σας, απολαύστε τα. Ωστόσο, όταν εργάζεστε ή κάνετε άλλες δραστηριότητες, απολαύστε τις επίσης. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας νομίζοντας ότι πρέπει να είστε κάπου αλλού.
  • Να είστε ξεκάθαρες σχετικά με το ύφος που ανατρέφετε τα παιδιά και να επιμένετε σε αυτό. Μην αφήνετε τις ενοχές να σας μετατρέψουν στη μητέρα που δεν θέλετε να είστε. Μην φοβάστε να θέσετε όρια στα παιδιά σας και μην το παρακάνετε ή να τα υπερπροστατεύετε για να τα αντισταθμίσετε. Αυτό δεν θα τους κάνει καλό.

Γίνετε μια ευτυχισμένη μαμά

Η απελευθέρωση από το «σύνδρομο της κακής μαμάς» απαιτεί χρόνο, καθώς αυτές οι πεποιθήσεις είναι καλά ριζωμένες στην κοινωνία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας επικρίνουν επειδή είστε εργαζόμενη μητέρα ή επειδή επενδύετε στα ενδιαφέροντα και την κοινωνική σας ζωή, ή μπορεί να κατηγορήσετε εσείς η ίδια τον εαυτό σας επειδή δεν αυτοθυσιάζεστε για τα παιδιά. 

Κάθε φορά που περνάει αυτή η σκέψη από το μυαλό σας, να θυμάστε πως η οικογένειά σας θα είναι καλά, αν είστε εσείς καλά! Είστε άνθρωποι και έχετε τα όριά σας. Εξάλλου, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά σας πάνω απ' όλα είναι μια ευτυχισμένη μητέρα.

Πηγή: exploringyourmind.com

v