«Γιατί είσαι τόσο κουρασμένη, μαμά;»

«Γιατί είσαι τόσο κουρασμένη, μαμά;»

«Γιατί είσαι τόσο κουρασμένη, μαμά;». Αυτή την ερώτηση μου έκανε χθες η κόρη μου έχοντας στη φωνή της ίχνη απογοήτευσης και στεναχώριας. Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την σκληρή καθημερινότητα μιας μητέρας και ίσως να μην χρειάζεται κιόλας... Ωστόσο, όταν δέχτηκα αυτή την ερώτηση, ένιωσα κι εγώ λίγο απογοητευμένη από τον εαυτό μου.

Γιατί να είμαι τόσο κουρασμένη κάθε βράδυ, Γιατί να μην αντέχω να κάτσω λίγο ακόμα στο κρεβάτι της πριν κοιμηθεί; Γιατί να περιμένω πώς και πώς την ώρα που θα πέσω στο κρεβάτι αντί να μείνω ξύπνια μέχρι αργά συντροφιά με τον σύντροφό μου; Γιατί να μην έχω κουράγιο να περάσω λίγο ποιοτικό χρόνο μόνη, με τον εαυτό μου, που μου έχει λείψει τόσο;

Ξέρω καλά πως δεν είμαι η μόνη μαμά με μικρά παιδιά που νιώθω έτσι. Ξέρω πως περνάς ακριβώς τα ίδια και συχνά τα βάζεις με τον εαυτό σου που εξαντλείται, αλλά έχεις άδικο. Δεν φταις εσύ.

Γιατί, λοιπόν, μαμά, είσαι τόσο κουρασμένη;

Επειδή είσαι ο φύλακας άγγελος των παιδιών σου αλλά και ολόκληρης της οικογένειας και ο μοναδικός υπεύθυνος για όλα όσα πρέπει να συντονίζονται καθημερινά μέσα στο σπίτι: τα ραντεβού με τον παιδίατρο, τον δερματολόγο και τον οδοντίατρο, τα πάρτι γενεθλίων, τις σχολικές εκδηλώσεις, τα δώρα που θα κάνεις στη δασκάλα των παιδιών, να βρεις τις καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες, και δεκάδες άλλα πράγματα. 

Επειδή είσαι ο φύλακας άγγελος και παράλληλα ο δημιουργός όλων των ιδιαίτερων στιγμών σας, των διακοπών σας, του οικογενειακού χρόνου που θα μοιραστείτε όλοι μαζί, τα τραπέζια με τους φίλους και τους συγγενείς, τις βόλτες στην πόλη, τα πικ νικ στην εξοχή, τα sleep over με τους συμμαθητές τους, και όλες τις παιδικές αναμνήσεις που θα κρατήσουν σαν φυλαχτό τα παιδιά σου μεγαλώνοντας. Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα αγχώνεσαι να τα φέρεις βόλτα οικονομικά και να βολέψεις να προγραμματίσεις το οικογενειακό εισόδημα ώστε να μην λείψει τίποτα σε κανέναν.

Επειδή είτε δουλεύεις είτε όχι είσαι συνέχεια στο πλευρό τους και γνωρίζεις τι αισθάνεται το καθένα από τα παιδιά σου και μόνο που κοιτάς τα μάτια του. Δεν χρειάζεται καν να μιλήσει... Κι επειδή παρά το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα και την σκληρή δουλειά, καταφέρνεις πάντα να βρεις χρόνο για να μαγειρέψεις ένα υγιεινό δείπνο, να σιδερώσεις τα ρούχα τους για να μυρίζουν «μανούλα», να δημιουργήσεις ένα ευχάριστο κλίμα μέσα στο σπίτι, να φροντίσεις τα τραύματά τους (σωματικά και συναισθηματικά) και να είσαι πάντα η ασφάλεια και η σιγουριά της οικογένειας. 

Γι' αυτό μαμά είσαι πάντα κουρασμένη. Επειδή είσαι το νήμα που κρατάει ολόκληρη την οικογένεια δεμένη, ακόμα κι όταν ξεχνάς να φροντίσεις τον εαυτό σου. Επειδή φροντίζεις να είναι όλοι καλά και χαμογελαστοί, ακόμα κι αν καμιά φορά δεν έχεις χρόνο και χώρο να νταντέψεις λίγο κι εσένα. 

Είσαι τόσο κουρασμένη επειδή δεν θα άλλαζες για τίποτα στον κόσμο την καθημερινότητά σου - κι αυτό το νιώθεις κάθε βράδυ, όταν σέρνεσαι στο κρεβάτι μετά από μια γεμάτη μέρα, νιώθοντας βαθιά μέσα σου ευγνωμοσύνη που έχεις αυτά τα παιδιά κι αυτή την οικογένεια... Κλείνεις τα μάτια και αναρωτιέσαι αν ξέρουν πόσο πολύ τους αγαπάς, ψάχνοντας τρόπους για να είσαι ακόμα καλύτερη μαμά το επόμενο πρωί. 

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι είσαι ένας σούπερ ήρωας, ακόμα κι αν συχνά πυκνά είσαι... πτώμα από την κούραση.

v