Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε και φτιάχνουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά

Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε και φτιάχνουμε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά

Όταν ήμασταν παιδιά, η Καθαρά Δευτέρα ήταν μια ξεχωριστή μέρα που την περιμέναμε πώς και πώς! Ολόκληρη η οικογένεια πέρναγε τη μέρα στη φύση με γέλια, παιχνίδια, πέταγμα αετού και, φυσικά, υπέροχες σαρακοστιανές λιχουδιές! Τώρα που γίναμε γονείς, αναβιώνουμε τις παραδόσεις μας για να χαρίσουμε στα παιδιά μας ανάλογες οικογενειακές αναμνήσεις που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Κάνουμε την πρώτη εκδρομή του χρόνου

Η άνοιξη βρίσκεται προ των πυλών και ήρθε επιτέλους η ώρα να κάνουμε την πρώτη εκδρομή του χρόνου στην εξοχή. Ξεκινάμε νωρίς το πρωί, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και απολαμβάνουμε τη διαδρομή με γέλια, τραγούδια και καλή διάθεση. Αφήνουμε πίσω μας την πόλη και δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να τρέξουν ελεύθερα στη φύση χωρίς να τα βομβαρδίζουμε με «μη» και «πρόσεχε!».

Παίζουμε όλοι μαζί οικογενειακά παιχνίδια, περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και τους αφηγούμαστε ιστορίες των παιδικών μας χρόνων - τότε που δραπετεύαμε από τις πόλεις για να καταλήξουμε σε κάποιον κοντινό προορισμό για να πετάξουμε τον χαρταετό μας. Εξάλλου, αυτό είναι και μεγάλο ζητούμενο της μέρας που περιμένουν με ανυπομονησία και τα παιδιά μας!

Το πέταγμα του αετού είναι…. οικογενειακή υπόθεση

Ωστόσο, το πέταγμα του αετού δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να τον δούμε να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό. Τις περισσότερες φορές, χρέη «πιλότου» αναλαμβάνουν πρώτα ο μπαμπάς ή η μαμά αλλά μόλις ο χαρταετός μας «απογειωθεί» είναι απαραίτητη και η συνδρομή των παιδιών: κρατούν τον σπάγκο και, με βλέμμα καθηλωμένο στον ουρανό, άλλοτε «αμολάνε καλούμπα» κι άλλοτε μαζεύουν.

Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσει ο αετός μας όσο πιο ψηλά γίνεται, αλλά και να διασκεδάσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Τα γέλια, ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα να γεμίσει ο ουρανούς με πολύχρωμους χαρταετούς, σε κάθε πιθανό μέγεθος και σχήμα, είναι από τις αναμνήσεις που θα τους μένουν ανεξίτηλες στο χρόνο και μια μέρα θα τις διηγούνται με τη σειρά τους στα δικά τους παιδιά. 

Οι σαρακοστιανές λιχουδιές ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ λείπουν

Μετά την έξαψη και την κούραση από το πέταγμα του αετού, καθόμαστε στο γρασίδι και τρώμε όλοι μαζί τις παραδοσιακές σαρακοστιανές λιχουδιές που έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη. Από το πικ νικ μας δεν πρέπει να λείπουν μεζέδες όπως το βραστό χταποδάκι, τα καλαμαράκια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα ντολμαδάκια ή η ταραμοσαλάτα. Ωστόσο, τα βασικά συστατικά της μέρας είναι δύο: η λαγάνα και ο χαλβάς! Η λαγάνα, χειροποίητη ή αγορασμένη από το φούρνο της γειτονιάς, μαζί με τον Μακεδονικό Χαλβά που δεν λείπει από τα Κούλουμά μας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων!

Τώρα που είμαστε εμείς γονείς, όμως, επιλέγουμε τον Μακεδονικό Χαλβά και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από την γεύση και την ποιότητά του: φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς, μέσα από τη δράση "Δευτέρα Καθαρά", αναλαμβάνει μια μεγάλη πρωτοβουλία για μια Καθαρά Δευτέρα με καθαρούς χώρους, οικολογικά tips για το τραπέζι της ημέρας αλλά και χαρταετούς φτιαγμένους από ανακυκλωμένα υλικά! Συγκεκριμένα, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας θα τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης στο Ποικίλο Όρος στον Δήμο Περιστερίου και στο Σέιχ Σου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συνεισφέρει στη διατήρηση της καθαριότητας των χώρων αυτών. Ταυτόχρονα, θα μοιράσει τσάντες πολλαπλών χρήσεων ενώ με τα απορρίμματα που θα συγκεντρωθούν, θα κατασκευάσει ανακυκλώσιμους χαρταετούς που θα μοιραστούν του χρόνου!

Με λίγα λόγια, παίρνουμε την παράδοση που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, την φέρνουμε στο σήμερα και την παραδίδουμε στα παιδιά μας με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον!

Ο αέρας μυρίζει άνοιξη και αγριολούλουδα!

Στον απόηχο της μέρας, κι αφού η κούραση έχει αρχίσει να ακουμπά γλυκά στις πλάτες όλων μας, κάνουμε μια τελευταία βόλτα για να μαζέψουμε όμορφες εικόνες και… αγριολούλουδα! Όταν ήμασταν παιδιά, το μάζεμα των λουλουδιών ήταν σπουδαία υπόθεση αφού κάναμε διαγωνισμό ποιος θα φτιάξει την πιο μεγάλη ή την πιο όμορφη ανθοδέσμη, και όλες κατέληγαν στις μαμάδες της παρέας. Τώρα που είμαστε εμείς μαμάδες, μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά από το χέρι και να τους δείξουμε την ομορφιά της φύσης εξηγώντας τους ένα ένα τα λουλούδια που βλέπουμε ή φτιάχνοντας μικρά στεφανάκια. 

Λίγο πριν βραδιάσει, κι ενώ νιώθουμε τον ανοιξιάτικο αέρα να μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο καλοκαίρι, μαζεύουμε τα πράγματά μας και, φυσικά, τα σκουπίδια μας, αμπαλάρουμε τις αναμνήσεις μας και μπαίνουμε το αυτοκίνητο της επιστροφής. Νυσταγμένα γέλια και τρυφερά πειράγματα μάς ακολουθούν μέχρι το σπίτι και «σφραγίζουν» την υπέροχη μέρα που περάσαμε όλοι μαζί.

v