Στη δασκάλα μας: αφήστε τα παιδιά να χαρούν το Πάσχα χωρίς εργασίες και επαναλήψεις!

Στη δασκάλα μας: αφήστε τα παιδιά να χαρούν το Πάσχα χωρίς εργασίες και επαναλήψεις!

Οι σχολικές διακοπές υπάρχουν για έναν λόγο: για να πάρουν μια ανάσα οι μικροί μαθητές και να χαρούν το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά. Ειδικά το Πάσχα, όμως, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου μας είναι τόσες πολλές και τόσο όμορφες, που αξίζει τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά και να τις απολαμβάνουν.

Ποιος έχει όρεξη για 15 φυλλάδια και 100 ασκήσεις

Όταν όμως πρέπει να κάνουν 15 φυλλάδια στη γλώσσα, 100 ασκήσεις στην αριθμητική και μια γερή επανάληψη στην ιστορία, ο ανέμελος χρόνος που τους απομένει είναι ελάχιστος. Επιπλέον, τα αφήνουν όλα για τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να «τρέχουμε» όλοι τελευταία στιγμή να γίνουν οι σχολικές εργασίες!

Ίσως θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι να μην φορτώνουν τα παιδιά με ασκήσεις και επαναλήψεις στις διακοπές του Πάσχα. Το έχουν ανάγκη ΚΑΙ τα παιδιά μας, ΚΑΙ εμείς. Κι αν ανησυχούν πως οι μαθητές θα μείνουν πίσω, ας τους ενθαρρύνουν να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο που θα τα βοηθήσει να κρατήσουν την επαφή τους και θα τους χαρίσει ένα όμορφο λογοτεχνικό ταξίδι. 

Πάσχα = ανοιξιάτικα παιχνίδια 

Αφήστε που το Πάσχα έρχεται μαζί με την ομορφότερη εποχή του χρόνου, την άνοιξη! Ο ήλιος λάμπει από ψηλά, η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι αμυγδαλιές ανθίζουν και όλη η πλάση μας φωνάζει να βγούμε έξω για παιχνίδι. Πού μυαλό για εργασίες και σχολικά βιβλία... 

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με τους φίλους τους, να κάνουν βόλτες στο δάσος, να ευχαριστηθούν την παιδική χαρά και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, κι όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν στα θρανία, θα είναι χορτασμένα και θα συγκεντρώνονται πιο εύκολα. 

Πρέπει να βάψουν αυγά και να πλάσουν κουλουράκια

Τα έθιμα του Πάσχα είναι πολλά και ενθουσιάζουν τα μικρά παιδιά. Την Μεγάλη Εβδομάδα, έχουν τον νου τους να πλάσουν κουλουράκια και τσουρέκια, να βάψουν τα αυγά, να δουν τη νονά τους που θα τους φέρει τη λαμπάδα τους και να διαλέξουν το καλύτερο πασχαλινό δώρο. Οτιδήποτε σχετίζεται με το σχολείο «σβήνει» εντελώς από το μυαλό τους και οι ανησυχίες τους περιορίζονται στον επιτάφιο και τη μαγειρίτσα.  

Όλα αυτά τα έθιμα περνάνε από γενιά σε γενιά και είναι καλό να αφήσουμε τα παιδιά να τα χαρούν απερίσπαστα. Συμμετέχοντας ενεργά στις παραδόσεις μας, θα τις αγαπήσουν και αργότερα θα τις μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά. 

Κι αν πάμε στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού;

Για τις οικογένειες που περνούν το Πάσχα στο χωριό είναι ακόμα δυσκολότερο να έχουν τον νου τους σε εργασίες του σχολείου. Το παιδιά περνούν επιτέλους ξέγνοιαστο χρόνο με τη γιαγιά και τον παππού τους που δεν χάνουν ευκαιρία να εκπληρώνουν όλα τους τα χατίρια. 

Επίσης, το χωριό δεν έχει επικίνδυνους δρόμους, αυτοκίνητα και φασαρία και επιτέλους βρίσκουν ευκαιρία να ξεχυθούν στις αλάνες, τα χωράφια και την πλατεία του χωριού και να παίξουν με ασφάλεια με τα ξαδέρφια και τους φίλους τους για όσο θέλουν! Η μόνη περίπτωση να τους «ενοχλήσουν» οι μεγάλοι, είναι όταν θα έρθει η ώρα του φαγητού ή του ύπνου. Κρίμα δεν είναι να τα «ενοχλούμε» για να κάνουν επανάληψη στα μαθηματικά; 

Αν δεν σκεφτείτε τα παιδιά, σκεφτείτε εμάς...

Εκτός από τα παιδιά, έχουμε κι εμείς ανάγκη από δυο εβδομάδες χωρίς μαθήματα και υποχρεώσεις. Καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς συμμετέχουν αρκετά στο διάβασμα των παιδιών τους και χρειάζονται κι εκείνοι ένα μικρό διάλειμμα. Στις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, σταματούν επιτέλους οι καβγάδες για τα «χάλια γράμματα», τις τσαπατσούλικες εκθέσεις και τις άλυτες ασκήσεις της αριθμητικής. Περνάμε ανέμελο χρόνο με τα παιδιά μας τον οποίον χρειαζόμαστε οικογενειακώς.  

v