Γιατί είναι σημαντική η παιδιατρική παρακολούθηση βρεφών;

Γιατί είναι σημαντική η παιδιατρική παρακολούθηση βρεφών;

Το να επισκέπτεστε συστηματικά τον παιδίατρο μετά τη γέννηση του μωρού σας είναι μια διαδικασία απαραίτητη, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Η τακτική παιδιατρική παρακολούθηση θα εξασφαλίσει την καλή υγεία του βρέφους, τόσο στο παρόν, όσο και μελλοντικά.

Η παρακολούθηση αυτή περιλαμβάνει προληπτικούς κλινικούς και εργαστηριακούς ελέγχους, ενώ μεριμνά για τη διανοητική, κινητική και ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού σας. 

Προτού αναλύσουμε τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε ότι, καθώς τον πρώτο χρόνο οι επισκέψεις στον παιδίατρο θα είναι συχνές, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν παιδίατρο που θα βρίσκεται σχετικά κοντά σας. Αν, για παράδειγμα, βρίσκεστε στην Αθήνα ο παιδίατρός σας είναι καλό να βρίσκεται σε μία κοντινή σε εσάς περιοχή.

Πάμε τώρα να δούμε γιατί είναι σημαντική η παιδιατρική παρακολούθηση και τι ελέγχει ο παιδίατρος σε κάθε επίσκεψη!

Η πρώτη επίσκεψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη παιδιατρική επίσκεψη γίνεται τις πρώτες δέκα μέρες, αφού έχει βγει το μωρό από το μαιευτήριο. Είναι το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο για τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον παιδίατρο και σε εσάς.

Επομένως, πριν εξετάσει το βρέφος πρέπει να σας παρέχει κάποια συμβουλευτική καθοδήγηση, που θα αφορά όλα τα πρακτικά θέματα, ακόμα και την ψυχολογική σας κατάσταση. 

Σε αυτή την επίσκεψη θα σας τονίσει τα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων και τη χρήση μάσκας σε ενδεχόμενη νόσηση, ενώ θα σας κατευθύνει σχετικά με τη θερμοκρασία του μωρού. 

Επιπλέον, θα σας συμβουλεύσει για τη θέση του ύπνου, τον θηλασμό, τη διατροφή και τις κενώσεις. Στην πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνεται και η εκτίμηση κάποιων εξανθημάτων, ίκτερου κ.α., αλλά και η αξιολόγηση των ανησυχιών του μωρού και της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τέλος, υπολογίζονται τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, το βάρος, η περίμετρος του κεφαλιού και τα οφθαλμολογικά χαρακτηριστικά.

Η πρώτη βρεφική ηλικία: 1-6 μηνών

Το μωρό σας θα πρέπει να εξετάζεται κάθε μήνα για τους πρώτους έξι μήνες. Αυτές οι επισκέψεις θα περιλαμβάνουν έναν έλεγχο του καθημερινού προγράμματος του βρέφους. 

Αυτό αποσκοπεί στην εις βάθος συζήτηση για τη διατροφή του, τις συνήθειες στον ύπνο του, αλλά και την ψυχοκινητική του εξέλιξη.

Επιπρόσθετα, θα εκτιμηθεί και η δική σας ψυχολογική κατάσταση, αλλά και το αν δέχεστε βοήθεια από το κοντινό σας περιβάλλον. Θα σας δοθούν και σχετικές οδηγίες για να παραμένει το μωρό ασφαλές μέσα και έξω από το σπίτι.

Και σε αυτές τις επισκέψεις θα γίνεται καταμέτρηση των σωματομετρικών παραμέτρων. Αν η ανάπτυξη του μωρού δεν είναι ικανοποιητική, τότε θα γίνονται περαιτέρω έλεγχοι στις θερμίδες που καταναλώνει.

Θα ελέγχεται κάθε πιθανότητα βαρηκοΐας, αλλά και οι οφθαλμολογικές ενδείξεις. Θα καταγραφούν και οι κινήσεις των χεριών του μωρού καθώς και η νευρολογική δραστηριότητα στο πρόσωπό του.

Η δεύτερη βρεφική ηλικία: 6-12 μηνών

Σε αυτό το εξάμηνο δεν είναι απαραίτητο να εξετάζεται το μωρό κάθε μήνα, ωστόσο πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές. Και σε αυτές τις επισκέψεις θα καταγραφεί η καθημερινότητα, η διατροφή και ο ύπνος του βρέφους.

Θα εξεταστούν οι δεξιότητες που έχει αναπτύξει, η συμπεριφορά του και η ψυχοκοινωνική εξέλιξη. Ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιες είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις και θα σας προτρέψει να σταματήσετε τις αλεσμένες τροφές.

Θα στρέψει την προσοχή στην ασφάλεια του μωρού, που πλέον θα είναι πιο κινητικό και γρήγορο. Θα γίνονται σωματομετρικοί έλεγχοι και θα εκτιμηθούν οι κινητικές, νοητικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες του μωρού.

Αντιλαμβάνεστε, επομένως, πως οι συστηματικές επισκέψεις στον παιδίατρό σας είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον έλεγχο της υγείας και της ανάπτυξης του βρέφους σας, αλλά και για τον δικό σας εφησυχασμό. 

Επενδύστε, λοιπόν, σε αυτή την σχέση και να είστε σίγουρες και σίγουροι πως όλα θα πάνε καλά!

v