Παιδική κατασκήνωση: να στείλω ή όχι το παιδί μου φέτος το καλοκαίρι;

Παιδική κατασκήνωση: να στείλω ή όχι το παιδί μου φέτος το καλοκαίρι;

Η κατασκήνωση μπορεί να είναι για το παιδί μια μοναδική εμπειρία, όπου θα κάνει νέους φίλους, θα ευχαριστηθεί παιχνίδι και θα νιώσει αυτόνομο και ανεξάρτητο σε ένα νέο περιβάλλον μακριά από τη μαμά και τον μπαμπά. Παράλληλα, είναι μια καλή λύση για τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Ωστόσο, αρκετοί από εμάς αμφιταλαντευόμαστε για αν πρέπει να τα στείλουμε στην κατασκήνωση καθώς και για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Τα πλεονεκτήματα της κατασκήνωσης

Η κατασκήνωση έχει να προσφέρει πολλά σε ένα μικρό παιδί, αρκεί να είναι σε ηλικία που μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και. φυσικά, να είναι έτοιμο να αποχωριστεί για λίγο την οικογένειά του. 

Αυτονομείται

Πρώτα απ’ όλα, στην κατασκήνωση δεν έχεις τη μαμά και τον μπαμπά να τρέχουν από πίσω σου και να σου λύνουν τα προβλήματα. Το παιδί είναι υπεύθυνο για τα ρούχα και τα πράγματά του, κανονίζει πότε θα πλύνει τα δόντια του, πότε θα κάνει μπάνιο ή την ώρα που θα κοιμηθεί. Επιπλέον, καλείται να διαχειριστεί τυχόν συναισθηματικά προβλήματα ή καταστάσεις που το πιέζουν ψυχολογικά, χωρίς την καθοδήγηση των γονιών του. Γενικά, ένα παιδί που πάει κατασκήνωση έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αλλά και να ανακαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητας του και να αξιοποιήσει τις ικανότητές του. 

Κοινωνικοποιείται

Η κατασκήνωση είναι το ιδανικό μέρος για ένα παιδί, ώστε να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, να κάνει νέους φίλους και να έρθει σε επαφή με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες ή κοινωνικές τάξεις. Η ζύμωση ανάμεσα στα παιδιά είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, αφού ανταλλάσσουν απόψεις, ακούν διαφορετικές αντιλήψεις και μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να συνυπάρχουν με όλους. Τέλος, αναπτύσσει την αίσθηση της ομαδικότητας και μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ξεχνά τάμπλετ και κινητά

Όλο το χρόνο, δίνουμε αγώνα να ξεκολλήσουμε το παιδί από τις οθόνες με τις περισσότερες φορές να καταλήγουμε σε καβγάδες και συγκρούσεις. Στην κατασκήνωση, όμως, οι οθόνες απαγορεύονται! Το παιδί την περισσότερη μέρα συμμετέχει σε δραστηριότητες, παίζει και έρχεται σε άμεση επαφή με τη φύση μακριά από την τεχνολογία. 

Κάνει παντοτινούς φίλους

Όταν ένα παιδί πάει στην ίδια κατασκήνωση για χρόνια, αναπτύσσει ουσιαστικές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ κάποια από αυτά, ενδέχεται να μείνουν δίπλα του για πάντα. Οι κοινές δραστηριότητες και οι κοινοί στόχοι που θέτουν οι ομαδάρχες, βοηθούν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά, να γνωριστούν σε βάθος και να βάλουν τα θεμέλια για γερές σχέσεις που δεν τις κλονίζει ο χρόνος. 

Γίνεται ομαδικό και συνεργατικό

Στις κατασκηνώσεις το παιδί αποτελεί μέλος μιας ευρύτερης ομάδας. Η συνεργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα είναι βασικές αξίες που αναπτύσσονται και επιβραβεύονται σε αυτό το κλίμα. Το παιδί κάτω από αυτές τις συνθήκες εκπαιδεύεται στο να μπορεί να αποβάλλει τον εγωκεντρισμό της παιδικής ηλικίας και να οδηγηθεί στη συνεργασία, για την επίτευξη του κοινού στόχου που θέτει η ομάδα. Η ένταξη, λοιπόν, στην ομάδα προωθείται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μέλη της να έχουν πραγματικά ανάγκη ο ένας τον άλλον.

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, χρειάζεται να γνωρίζετε τα παρακάτω: 

Πρέπει να το θέλει και το παιδί

Συζητήστε με το παιδί και δείτε αν η δική σας επιθυμία για κατασκήνωση είναι και δική του. Αν πρόκειται για αμοιβαία απόφαση, το παιδί θα προσαρμοστεί πολύ πιο εύκολα σε έναν χώρο μακριά από το σπίτι και την οικογένειά του. Ρωτήστε το πώς του φαίνεται η ιδέα να φύγει για λίγες μέρες και από την συζήτηση θα καταλάβετε αν τον αγχώνει ο αποχωρισμός από το σπίτι ή η ιδέα του να κάνει καινούργιους φίλους. 

Προετοιμάστε το καλά

Πριν έρθει ο καιρός να φύγει το παιδί σας, προετοιμάστε το για όλα όσα πρέπει να ξέρει και όλα όσα υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσει. Βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές, αλλά και αισιόδοξο για το πόσο όμορφα θα περάσει.

Επιλέξτε την κατάλληλη κατασκήνωση

Εξετάστε προσεκτικά τις υποψήφιες κατασκηνώσεις και επιλέξτε εκείνη που συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που αγαπά το παιδί σας. Κυρίως, όμως, εξετάστε τη νομιμότητά τους, την ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης, την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής. 

Γνωριστείτε με το προσωπικό

Πριν καταλήξετε, κάντε μια βόλτα από την κατασκήνωση και δείτε την από κοντά. Γνωριστείτε με το προσωπικό της κατασκήνωσης, με το γιατρό, αλλά κυρίως με τον ομαδάρχη της ομάδας του παιδιού σας. 

v