«Η υπερέμεση κύηση μου στέρησε κάθε χαρά της εγκυμοσύνης»

«Η υπερέμεση κύηση μου στέρησε κάθε χαρά της εγκυμοσύνης»

Aπό πολύ μικρή ήξερα ότι ήθελα να γίνω μητέρα. Μεγαλώνοντας με δύο μεγαλύτερες αδελφές υπήρχε πολλή αγάπη και μητρική ενέργεια στο σπίτι μας. Αφού έζησα μια περιπετειώδη δεκαετία γεμάτη ταξίδια και ονειρεμένες επαγγελματικές εμπειρίες, όταν χτύπησε η πανδημία, η ζωή μου μπήκε σε πιο αργούς ρυθμούς και ο σύζυγός μου και εγώ αποφασίσαμε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να προσπαθήσουμε για το πρώτο μας παιδί.

Σταθήκαμε πολύ τυχεροί και έμεινα έγκυος το 2021. Ήμασταν κατενθουσιασμένοι και ανυπομονούσαμε να κρατήσουμε στην αγκαλιά μας το μωράκι μας.

Ήμουν έξι εβδομάδων έγκυος, όταν ξεκίνησαν οι ναυτίες. Από το πρωί που ξυπνούσα μέχρι το βράδυ που θα έπεφτα για ύπνο, έκανα συνέχεια εμετούς. Δεν μπορούσα να φάω σχεδόν τίποτα και είχα αφυδατωθεί. Η διάγνωση έγινε σχετικά γρήγορα... Είχα υπερέμεση κύηση, μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στις 100 εγκυμοσύνες και προκαλεί έντονο εμετό και ναυτία.

Οι γιατροί μου έδωσαν συγκεκριμένα φάρμακα και παρόλο που δεν ήθελα να τα πάρω δεν είχα επιλογή. Έπρεπε κάπως να νιώσω ψυχικά και σωματικά καλά για να βγάλω τη μέρα.

Για 17 εβδομάδες υπέμεινα μια κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα είδος ζωντανής κόλασης. Ένιωθα απίστευτα μόνη και η ψυχική μου υγεία είχε διαταραχθεί. 

Τις περισσότερες μέρες έκλαιγα και προσευχόμουν να τελειώνει αυτό το μαρτύριο... Υπέφερα από τις τύψεις, γιατί θεωρούσα ότι έκανα κακό στο μωρό μου. Στις χειρότερες μέρες, ντρέπομαι που το λέω, ευχόμουν να μην ήμουν έγκυος. Δεν μπορούσα να χαρώ καθόλου την εγκυμοσύνη μου.

Ευτυχώς, την 17η εβδομάδα τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για μένα και αργά αλλά σταθερά οι εμετοί άρχισαν να μειώνονται. Αισθάνομαι σαν μια από τις τυχερές, καθώς πολλές γυναίκες έχουν υπερέμεση σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - υποκλίνομαι σε αυτές τις μητέρες. 

Τώρα έχω μια πανέμορφη κόρη 14 μηνών που έχει ομορφύνει τη ζωή μας με κάθε πιθανό τρόπο. Τον τελευταίο καιρό, ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε αρχίσει να συζητάμε για το αν θα θέλαμε να αποκτήσουμε άλλο ένα παιδί. Θέλω τόσο πολύ να δώσω στην κόρη μου ένα αδερφάκι, αλλά φοβάμαι. Τι θα συμβεί αν πάθω πάλι το ίδιο;

Οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό επανεμφάνισης της υπερέμεσης σε γυναίκες που είχαν την πάθηση σε προηγούμενες εγκυμοσύνες. Αν είχα την τύχη να μείνω ξανά έγκυος, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μου. Και αυτό με τρομάζει τόσο πολύ που σκέφτομαι αν είμαι αρκετά δυνατή για να τα ξανακάνω όλα από την αρχή - αυτή τη φορά με ένα νήπιο στην αγκαλιά... 

Η τραυματική αυτή εμπειρία συνεχίζει να με στοιχειώνει.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχα ένα άσχημο στομαχόπονο και είχα μια μικρή εικόνα για το πώς μπορεί να είναι η ζωή με την υπερέμεση και ένα μικρό παιδί. Επιτρέψτε μου να σας πω, πως το να τρέχετε στο μπάνιο για να κάνετε εμετό ενώ το παιδί σας προσπαθεί να πετάξει παιχνίδια στη λεκάνη της τουαλέτας είναι σίγουρα μια από τις λιγότερο γοητευτικές πλευρές της μητρότητας.

Είμαι αρκετά γενναία ή δυνατή για να το κάνω αυτό για 17 ή περισσότερες εβδομάδες; Με το ζόρι επέζησα την πρώτη φορά, πώς μπορώ να είμαι καλή μαμά για την κόρη μου αν το ξαναπεράσω;

Προς το παρόν, θα αφήσω την πόρτα ανοιχτή... Αλλά χρειάζεται να υπενθυμίζω στον εαυτό μου πως αν δεν το αποφασίσω τελικά, δεν πειράζει. Δεν είμαι κακή μαμά.

Πηγή: mamamia.com.au

v