6 καλοκαιρινοί προορισμοί χωρίς ακτοπλοϊκά ιδανικοί για οικογένειες

6 καλοκαιρινοί προορισμοί χωρίς ακτοπλοϊκά ιδανικοί για οικογένειες

Το καλοκαίρι έφτασε κι αν δεν έχετε κλείσει ήδη σε κάποιον... εξωτικό προορισμό, σας έχουμε έξι μαγευτικά μέρη, χωρίς το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπου θα περάσετε υπέροχα οικογενειακώς!

Bόρεια Εύβοια με τις ξακουστές παραλίες

Η Εύβοια, το μεγάλο νησί που βρίσκεται προσκολλημένο στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι το τέλειο μέρος για διακοπές με το αυτοκίνητο, ειδικά στο Βόρειο τμήμα που είναι λιγότερο πολυσύχναστο, αλλά και πιο προσιτό οικονομικά. Απ’ τη γραφική Λίμνη, τις ήσυχες Ροβιές, την κλασική λουτρόπολη της Αιδηψού και την εξωτική χερσόνησο της Λιχάδας ώς τους Ωρεούς, το Πευκί, τα Βασιλικά και την ξακουστή Αγία Άννα, συναντάμε υπέροχες παραλίες, παρθένα φύση και έναν μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας που μένει αξέχαστος.

Η πρόσβαση είναι πανεύκολη, είτε αποκλειστικά οδικώς μέσω Χαλκίδας είτε μέσω Αρκίτσας με το φέρι της γραμμής, ενώ οι επιλογές σε καταλύματα πολλές και οικονομικές, ότι πρέπει για πολυήμερες διακοπές με τα παιδιά. 

Λακωνική Μάνη: το διαμάντι της Πελοποννήσου 

Η τραχιά, μυστηριώδης και διαχρονικά αραιοκατοικημένη περιοχή της Λακωνικής Μάνης δεν ήταν ποτέ ανοιχτή στην κοσμοσυρροή κι αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε στις μέρες μας, που αποτελεί έναν απ’ τους πιο ιδιαίτερους κι ενδιαφέροντες τόπους της Ελλάδας.

Το καταλαβαίνει κανείς, μόλις περάσει το Γύθειο και αντιληφθεί ότι το πράσινο τοπίο σταδιακά μετατρέπεται σε μια θάλασσα από πέτρα. Αρκετά μεγάλη για να μη βαρεθεί κανείς, αλλά όχι πολύ μεγάλη για να γυρίσεις κάθε γωνιά της, η Λακωνική Μάνη προσφέρει μοναδικές εικόνες μιας άλλη εποχής που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, ειδικά τα παιδιά. Γραφικά παραθαλλάσια χωριουδάκια, όμορφα κατυαλύματα σε πυργόσπιτα που ξεφυτρώνουν μέσα απ’ τους βράχους και παραλίες μοναδικές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Κύμη: το «μπαλκόνι» του Αιγαίου

Αμφιθεατρικά χτισμένη στα ανατολικά της Ευβοίας, σε προνομιακή θέση, 200 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας, διαθέτει πανοραμική θέα στο πέλαγος, γι’ αυτό και αποκαλείται «Μπαλκόνι του Αιγαίου».

Το καταπράσινο περιβάλλον, τα άφθονα νερά, οι πεντακάθαρες παραλίες συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για διακοπές. Κάνοντας μια βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό παρατηρήστε τα χαρακτηριστικά σπίτια, δείγματα «κουμιώτικης» αρχιτεκτονικής, κυρίως νεοκλασικά καπετανόσπιτα.  Από το λιμάνι της Κύμης μπορείτε να πάρετε το ferry boat για Σκύρο.

 Πήλιο

Το Πήλιο αποτελεί προορισμό παντός καιρού, αφού πέρα από τα γραφικά ορεινά χωριά του, που είναι δημοφιλή για χειμερινές αποδράσεις, διαθέτει και φανταστικές παραλίες, με πεντακάθαρα νερά και πυκνή βλάστηση που προσφέρει απλόχωρα τη σκιά της στους λουόμενους. 

Το Χορευτό, με συνολικό μήκος 2,5 χλμ. είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη από αυτές, όπως είναι και ο Μυλοπόταμος με τα εντυπωσιακά τυρκουάζ νερά. Ο Άγιος Ιωάννης, η Πλάκα και το Παπά Νερό είναι οπωσδήποτε μερικές από τις υπέροχες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε απογευματινές βόλτες στα ορεινά χωριά Τσαγκαράδα και Μούρεσι.

Καβάλα

Οι γειτονιές, η Ιστορία της, οι γεύσεις και τα αξιοθέατα της Καβάλας που την κάνουν μία από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες πόλεις της Μακεδονίας.

Κάποιες από τις παραλίες της βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης, λιγότερα από 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της, ενώ λίγο πιο έξω από αυτή, το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο καλοκαιρινό. Το γραφικό Παλιό, η Καλαμίτσα με τα νεανικά beach bar, η Ηρακλείτσα, η Πέραμος και ο Μπάτης με το πράσινο σκηνικό και τα όμορφα εστιατόρια, και φυσικά οι φαντασμαγορικοί Αμμόλοφοι με τα κρυστάλλινα νερά και την ανοιχτόχρωμη αμμουδιά είναι οι SOS στάσεις στην καβαλιώτικη ακτογραμμή.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, θα βρείτε την πόλη που πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκεί, η σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως αυτά του οκταγώνου, της ρωμαϊκής αγοράς, των βασιλικών εκκλησιών, τα τείχη και φυσικά, το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, που αποκαταστάθηκε και πλέον φιλοξενεί κανονικά παραστάσεις.

Πιερία

Χρυσές αμμουδιές, διάφανα νερά, γραφικά λιμανάκια, αρχαίες πόλεις, βυζαντινά ίχνη, «θεϊκά» βουνά και υδροβιότοποι. Το καλοκαιρινό «κοκτέιλ» που προσφέρουν τα παράλια της Πιερίας γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό, αν λάβουμε υπόψη πως είναι εύκολα προσβάσιμα χωρίς… ακτοπλοϊκές περιπέτειες και έχουν κάτι για όλους: εκδρομές για φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες, ήρεμα και low budget καταφύγια για οικογενειακές διακοπές, ακτές για «εραστές» του γυμνισμού, του camping, του καλού φαγητού και της νυχτερινής διασκέδασης.

Σε απόσταση «βολής» από κάθε μεριά της χώρας, το outsider των καλοκαιρινών προορισμών που μέχρι τώρα στηριζόταν στα θαλασσινά ένστικτα των ντόπιων και των οργανωμένων τουριστικών γκρουπ από την ανατολική Ευρώπη, καλεί όλα τα «θύματα του καύσωνα» της ηπειρωτικής Ελλάδας να ανακαλύψουν εκ νέου τα κρυμμένα ατού της περιοχής.

v